Adıyaman’daki Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi’nin Restorasyon Çalışmaları Başladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Adıyaman’daki Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları kapsamında taşların sökülmesine başlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kapsamlı restorasyon projesi çerçevesinde, günümüzde Süryani Kadim Cemaati’ne hizmet veren kilisede deprem sonrası lazerle belgeleme işlemleri gerçekleştirilmişti. Depremle birlikte dökülen taşlar tasnif edilerek, kilise çelik malzemelerle askıya alındı. Üst betonarme örtüsünün kaldırılmasının ardından röleve projesi hazırlandı ve numaralandırılan duvarlardaki taşlar sökülmeye başlandı. Taşların tamamen sökülmesinin ardından, aynı şekilde numaralandırılarak aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

1701 yılında inşa edilen tarihi kilise, daha önce 1885 ve 1905 yıllarında çeşitli onarımlar geçirmiştir. Çalışmalar hakkında bilgi veren Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Melki Ürek, “Maalesef bu son depremde ağır hasar aldı. Tabi bu bölgenin bir parçası olarak biz de etkilendik ve kilisemiz ağır hasar gördü. Bugün itibarıyla kilisenin sökümüne başlandı. İnşallah çalışmalar bu şekilde devam eder ve uygun hale getirildikten sonra aynı modelle tekrar imar etmeyi düşünüyoruz,” dedi.

Exit mobile version