Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adıyaman’daki Tarihi Kabartmalara Yoğun İlgi

Adıyaman’da, Kommagene Uygarlığı’nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent’te, Mayıs ayından itibaren sergilenen 2.100 yıllık kabartma steller ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Adıyaman'da, Kommagene Uygarlığı'nın beş

Gerger  sınırlarında yer alan Kımıl Dağı’nda tespit edilen kültürel alanından askeri helikopterlerle Adıyaman merkeze taşınan iki stel, restore edildikten sonra 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü’nde Perre Antik Kent’te ziyarete açıldı.

Kabartmalar arasında yer alan ve Apollon ile Kral Antiokhos’un tokalaşma sahnesini içeren 1,3 x 1,76 metre boyutlarındaki stel, 3.500 kilogram ağırlığındayken; diğer stel ise 1,16 x 1,76 metre boyutlarında ve 2.200 kilogram ağırlığında. Ziyaretçilerin ilgisini çeken bu eserler, açıldıkları günden bu yana yaklaşık 5.000 kişi tarafından ziyaret edildi.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Gerger Kımıl Dağı’ndan getirdiğimiz kabartmalar, 2024 Dünya Müzeler Günü’nde açılışını gerçekleştirdik. Bu kabartmalar ziyaretçilerden büyük ilgi gördü ve buraya gelen insanlar özellikle bu eserleri sormaktaydılar” dedi. Kabartmaların sergilenmesi, antik kültürel mirasa olan ilgiyi artırmış durumda.