Anayasa Mahkemesi, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin köye dönüştürülmesini öngören yasal düzenlemenin iptal istemini reddetti. Böylece söz konusu düzenlemenin uygulanmasının önünde herhangi bir hukuki engel kalmadı.
Karara göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre nüfusu 2 binin altına gerileyen belediyeler, ilk yapılacak yerel seçimlerin ardından köy statüsüne dönüştürülecek. Bu dönüşümle birlikte ilgili belediyelerin tüzel kişilikleri sona erecek.
Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin kamu yararına hizmet etmeyi amaçladığını ve anayasal çerçeveye uygun olduğunu vurguladı. Ayrıca belediyelerin kurulması ya da tüzel kişiliklerinin kaldırılmasının kanunla düzenlenmesinin anayasal bir zorunluluk olduğu ifade edildi.
Düzenlemeye göre köye dönüşen yerleşim yerlerinde belediye yönetimi ortadan kalkacak, hizmetler ise bağlı bulundukları ilçe belediyeleri ve ilgili idareler tarafından yürütülecek.
Öte yandan mevcut belediye yönetimlerinin görev süresinin hemen sona ermeyeceği, değişikliğin ilk yerel seçimlerden sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.
Verilere göre Türkiye genelinde nüfusu 2 binin altına düşen çok sayıda belediye bulunurken, bu belediyelerin önemli bir kısmının İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaştığı ifade ediliyor.

