Atlardan üretilen antikorlarda insanlı klinik çalışmalar başlıyor

Adıyaman´da, TÜBİTAK´ın desteklediği proje kapsamında 1 Nisan´da başlatılan serum ihracatı yapan Vetal A.Ş. laboratuarlarında ´Covidsera´ ismini verdikleri Kovid-19 serumu çalışmasında başvuru sürecinin devam ettiğini ve tesiste Faz-1 insan klinik çalışma

1 Nisan´da Vetal A.Ş. laboratuarlarında ´Covidsera´ ismini verdikleri Kovid-19 serumu çalışmasının başlamasıyla atlar, kendilerine enjekte edilen cansız Kovid-19 virüsünü 45 günlük süreçte antikora dönüşmüştü.
Adıyaman Üniversitesi akademisyenler tarafından yakından takip edilen yerli aşı çalışmada 2 tesis için insan deneylerine geçme yolunda gerekli olan güvenli üretim onayının verildi.
ABD ve Çin´in ardından 3. ülke konumunda olan Türkiye´de 2 tesis için insan deneylerine geçme yolunda gerekli olan güvenli üretim onayının verildiğini, 1 tesisin de başvuru sürecinin devam ettiği öğrenildi. Aşı geliştirmeyle ilgili 17 proje bulunurken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2 tesis için insan deneylerine geçme yolunda gerekli olan güvenli üretim onayının verildiğini, bir tesisin de başvuru sürecinin devam ettiğini belirtti.
Faz-1 insan klinik çalışmalarının başlayacağını duyuran Bakan Varank,”Tekirdağ ve Adıyaman´da bulunan bu tesislerde, adenovirüs ve inaktif aşı adayları dünya standartlarında üretilecek ve Faz-1 insan klinik çalışmalarına başlanacak. Diğer yenilikçi aşı adaylarının da en kısa zamanda faz çalışmalarını başlatmayı planlıyoruz. Yürüttüğümüz toplam aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin´in ardından 3. ülke konumundayız? ifadelerini kullandı.

Exit mobile version