Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Azimşehrin Tanıkları 2

  Hasan Emre: Azim

 
Hasan Emre: Azim şehrin tanıklarının bugünkü konuğu  Besni Orta Okulu ilk mezunlarından , ilk üniversiteli gençlerinden Dr.İsmail Hakkı Arslan ; önce kendisini tanıyalım…
 Dr. İsmail Hakkı Arslan: 1936 yılında Besni’de doğdum. İbiş beğin oğlu Terzi Ali efendi’nin oğluyum. Dumlupınar ilk okulu ve Besni Orta okulu mezunuyum. Lise öğrenimimi Ankara Atatürk lisesinden tamamladıktan sonra Ankara Üniversite Tıp fakültesinde askeri öğrenci olarak Tabip Teğmen rütbesi ile 1967 yılında mezun oldum. Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde Ruh ve Sinir Hastalıkları uzmanlığımı bitiridikten sonra çeşitli askeri birliklerde Doktor olarak görev yaptıktan sonra zorunlu hizmetimin bitiminde Binbaşı rütbesi ile Erzurum Fevzi Çakmak Hastanesinde görevliyken ordudan ayrıldım. O tarihten beri Gaziantep’te Doktorluk görevine devam etmekteyim. Demet ve Ebru isminde iki kız babasıyım.  Ekin , Yağız ve Zeynep isminde üç torunum var.
 Hasan Emre: Bize Besni’den Üniversite’ye uzanan yol hikayenizi anlatırmısınız?
 Dr. İsmail Hakkı Arslan: 1949 yılında Besni’ye Orta okul açıldı.Benim ilkokulu bitirdiğim yıl beklemeden orta okula başladım ama benimle beraber başlayanlar arasında ilk okulu çok önce bitirenlerde başladılar bunlar arasında bizden yaşça epeyce büyük olan rahmetli Bektaş Öcal vardı ki ilk okulu bitireli beş yıl olmasına rağmen okumak için dışarıya gidememişti. İlk sene Yanık karakol diye adlandırılan derme çatma bir binada öğrenim gördükten sonra.Kaymakam Muzaffer Tanrıöver ve Okul Müdürü Salih San’ın büyük çabaları sonucu Yeni binaya geçtik. Okul dönemleri kış ve ilk baharın ilk ayları evler Aşağışehirde olduğu için her gün yaklaşık 2 km yolu gider gelirdik. Kötü kış şartlarında Yaşça büyük olan öğrencilere grup grup öğrenciler teslim edilir Aşağışehirdeki evlerimize öyle dönerdik.Yaz dönemlerinde babamın terzi dükkanında şaaartlik yapardım bir senede Çolak Ali’nin oğlu Mahammet Dayı’nın yanında Çilingir şaartliği yaptım.
 Hasan Emre: Peki Sizinle yani Orta Okulun Besni’ye açılması ile Gençlerin Üniversite yolu açıldı diyebilirmiyiz? 
 Dr. İsmail Hakkı Arslan: Tabii.. Kesinlikle diyebiliriz. Ancak; İlk üniversiteliler biz değiliz bizden öncede Üniversiteli ağabeylerimiz vardı ama bunlar bir elin parmakları kadardı. Bizim kuşakta üniversiteli sayısında patlama oldu diyebiliriz. Burada bir şeyin daha altını çizmekte fayda var. Besni’de orta okul olmadığı dönemlerde ki okumuş kişiler gelir düzeyi yüksek ailelere mensup kişilerdi.Bizim dönemimizde orta ve alt gelir grubu diye tabir edilen ailelerin çocuklarıda okuma imkanı buldular. 
 Hasan Emre: Peki bize aklınızda kaldığı kadar sizden önceki üniversite okuyan Besnililer ve sizinle aynı sınıfta okuyan ve Besni Orta okulunu bitiren yada ilk mezunlarından üniversite okumuş kişileri sayabilirmisiniz?
 Dr. ismail Hakkı Arslan: Bizden önce Tıp Fakültesi olarak Mehmet Karadayı ve Mehmet Özbay , Hukuk Fakültesinde okuyan  Ali Özbay, Mehmet Emre, S. Arif Emre, Mehmet özbay ve siyasal Bilgiler fakültesinde okuyan Ali Parıl Sümer’i sayabiliriz. sadece Bizim Sınıfta okuyan ve benimle birlikte Orta okulu bitiren ilk mezunlardan üniversitelerin çeşitli bölümlerinden mezun olanlar ise okul numaraları ile söyleyeyim 5-Osman isot (Hukuk)  6- Mehmet Aktay (Ticari İlimler) 7- Turhan Şakı (İktisat) 10- İsmail Hakkı Arslan (Tıp) 11- Abdurrahman Polat (Hukuk) 12- Mustafa Karadayı (Eczacılık), 13- Mustafa Ölmez ( Hukuk ) 18- Ergun Gelir (Ziraat) 23- Mustafa Durmuş (Ziraat) 24- Ahmet Alev (Ticari İlimler) 34- Ali Terziakın (İTÜ/Elektrik)
  44- Hamdi Savaş (İlahiyat). Bunlar sadece benimle mezun olan ilk mezunlar bizden sonrada Üniversiteli sayısı çoğalarak devam etmiştir.
Dr. İsmail Hakkı Arslan: Besnili olmak bir erdemdir, meziyettir. Yeni kuşağı biraz agresif ve hırslı görüyorum.İnsani değerler günlük streslere feda ediliyor.İnsanlar kendilerine ve ailelerine yeterli zaman ayırmıyorlar.Bunun neticesi sevgisiz bir toplum yetişiyor. Buda hemşehriler arasındaki kaynaşmayı yüzeysel ve yapay bir hale getiriyor. Gazeteniz aracılığı ile bir anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Gaziantebe yeni yerleşmiş ve Gaziler caddesinde muayenehane açmıştım yakın arkadaşım olan rahmetli Cevdet bey ile bazı günler çevre esnafları gezip tanışıyorduk bir dükkana girdik daha çay söylenmiş ama tanışmamıştık o arada telefon çaldı ve dükkan sahibi telefon ile konuşmaya başladı.Karşıdaki kişi güven açısından birini soruyordu bir sürü hararetli konuşmanın sonunda kardeşim adam Besnili demedin mi? Besnililer kendileri ölse bile borçları ölüsünden önce ortadan kalkar, ver malını bir şey olmaz dedi.Orada Besnililik adına duyduğum onuru anlatamam.
 Hasan Emre: Peki bize vakit ayrıdığınız için Teşekkür ediyoruz. Son olarak gazetemiz aracılığı ile Okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey varmı ?
 Dr İsmail Hakkı Arslan: Asıl Biz size Teşekkür ederiz. Besni’yi ve  kültürünü  gelecek kuşaklara tanıtma ve taşıma noktasında başta sen olmak üzere Şekip Önder ve çocuklarının yaptıkları çalışma hepimiz tarafından takdirle izlenmektedir. Tüm hemşehrilerime selamlarımı yolluyor sevgi ve saygılarımı iletiyorum.