Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Uraloğlu, 85 Milyon Yurttaşın Kimlik Bilgilerinin Çalındığını Doğruladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin siber saldırganlar tarafından çalındığını doğruladı. Çalınan veriler arasında TC kimlik numarası, adres, cep telefonu numarası gibi kişisel bilgiler yer alıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Söz konusu bilgilerin, bilgisayar korsanları tarafından “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) adlarıyla oluşturulan beş farklı Google Drive dosyasında toplandığı öğrenildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu dosyaların bağlantılarını Google’a bildirerek, acil koduyla kaldırılmasını talep etti.

Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, “Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde bir sızıntı yaşandı. Bunun dışında, kişisel verilerin çalındığına dair başka bir veri bulunmamaktadır” dedi. Uraloğlu, pandemi sürecinde bazı bilgilerin sızdırıldığını ancak bu durumun önlenemediğini belirtti.

CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz, 2016 yılında SGK tarafından vatandaşların sağlık ve kişisel verilerinin toplamda 65 bin TL karşılığında bazı şirketlere satıldığını belirten Sayıştay raporlarına dikkat çekti. Şahbaz, Genel Başkanları Özgür Özel’in bu bilgileri paylaşmasının ardından açılan davanın Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildiğini ve Yargıtay tarafından onandığını ifade etti.

Şahbaz, pandemi döneminde 85 milyon vatandaşın en mahrem bilgilerinin Sağlık Bakanlığı’ndan sızdırıldığı itirafının, iktidarın vatandaşlara yeterince saygı göstermediğini ve kişisel verileri gerektiği gibi korumadığını gösterdiğini vurguladı. “Daha önce mahrem verileri parayla sattılar, şimdi ise gerekli önlemleri almayıp sızdırıldı bahanesiyle bu verileri kim olduğu belli olmayan şirketlere peşkeş çekiyorlar” şeklinde konuştu.