Başkan Tutdere: “Depreme Karşı Bilimin Işığında Hareket Edeceğiz”

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin katılımıyla düzenlenen “Adıyaman ve Deprem” konferansında, kentin depreme dayanıklı hale getirilmesi için atılacak adımları anlattı. Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Tutdere, bilimsel veriler doğrultusunda hareket edeceklerini vurguladı.

Başkan Tutdere: “Depreme Karşı Bilimin Işığında Hareket Edeceğiz”

“JAPONYA DEPREMİ GÜNDEMİNDEN ÇIKARDIYSA, BİZ DE BAŞARMALIYIZ”

Türkiye gibi bir deprem ülkesi olan Japonya’nın, aldığı önlemlerle büyük felaketleri en az kayıpla atlattığını belirten Başkan Tutdere, şunları söyledi:

“Deprem, Adıyaman için üzüntü, kayıp ve yıkım demek. Ama bu haliyle yüzü soğuk bir kavram. İnsanlarımızın canlarını kaybetmemesi ve yıkımı en aza indirmek için yapılması gereken işler var. Bundan yaklaşık iki ay önce Japonya’ya gittim. Orada, depremi bir felaket olmaktan çıkaran uygulamaları yerinde inceledim. Japonya’da depremler artık insanların hayatını kaybettiği bir doğa olayı olmaktan çıktı. Biz de burada edindiğimiz deneyimleri sahada uygulamak için tedbirler almaya başladık. Japonya bu işi gündeminden çıkardıysa, Türkiye’nin de çıkarması gerekir.”

“MİLLETVEKİLLİĞİM DÖNEMİNDE DE DEPREM İÇİN MÜCADELE VERDİK”

Milletvekilliği döneminde de depreme karşı alınması gereken önlemleri sürekli gündeme taşıdığını belirten Başkan Tutdere, hükümetin ve ilgili bakanlıkların bu konuda adım atması için defalarca çağrı yaptığını söyledi:

“Parlamentoda bulunduğum süre boyunca, 6 Şubat’ı yaşamış bir kentin milletvekili olarak gerekli adımların atılması için mücadele verdim. Hükümete ve bakanlıklara çağrılar yaptık, soru önergeleri verdik. Çünkü Adıyaman olarak büyük acılar yaşadık ve başka kentlerde de bu acıların yaşanmasını istemiyoruz. Belediye başkanı olarak da bu konunun takipçisi olacağım. Kentimizin büyük bir deprem kuşağında olduğunu unutmayacağız ve bilimsel verilere göre hareket ederek üzerimize düşeni yapacağız.”

“DEPREM TEDBİRLERİNDE REHBERİMİZ BİLİM OLACAK”

Adıyaman Belediyesi’nin, kentin depreme karşı daha dirençli hale gelmesi için Adıyaman Üniversitesi akademisyenleriyle iş birliği yapacağını ifade eden Başkan Tutdere, bilim insanlarının yönlendirmelerinin belirleyici olacağını vurguladı:

“Belediye olarak bilim insanlarımızın rehberliğinde yeni süreçlere hazırlanacağız. Akademisyenlerimizin desteğiyle kentsel dönüşüm ve yapı güvenliği konusunda atılması gereken adımları belirleyerek, gerekli çalışmaları hayata geçireceğiz. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını paylaşıyorum.”

MORİWAKİ’DEN UYARI: “KONUT ALANLARINDA OVA YERİNE YÜKSEK YERLER TERCİH EDİLMELİ”

Konferansta bilimsel değerlendirmelerde bulunan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Adıyaman’ın fay hatları üzerindeki konumuna dikkat çekerek zemini sağlam bölgelerin konut alanı olarak tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

“Evet, burada fay hattı var ve her zaman deprem olabilir. Ancak özellikle hasarlı binalara dikkat etmek gerekiyor. Zemini sağlam olan, kayalık ve yüksek bölgelerde yapılan yapılar depreme daha dayanıklıdır. Kentsel dönüşüm sürecinde bu kriterler dikkate alınmalıdır. Çünkü depreme karşı en önemli faktör, zeminin sağlamlığıdır.

Exit mobile version