BAŞKANLARDAN YEREL BASININ ?SORUNLARINI ÇÖZÜN´ ÇAĞRISI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla AGC Başkanı Zeki Dişkaya ve GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz´dan Hükümete yerel Basının sorularının çözülmesi çağrısı geldi. Halk adına denetim yapan, kamu hizmeti veren Gazetecilerin en zor

GAZETECİLERİN ÇOK CİDDİ MANADA SORUNLARI VAR
Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya ve GAP Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle yayınladıkları mesajda Hükümetin bir an önce Yerel Basının sorunlarını çözmesi çağrısında bulundular. Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya yaptığı açıklamada, tarafsız bir gazetecinin ekonomik olarak özgür olması gerektiğini belirtti. Çalışan gazetecilerin ekonomik bağımsızlığını elde edebilmeleri için çalışma yürüttüklerini belirten Dişkaya “Sahada iş yapan, sahada haber peşinde koşturan kardeşlerimizin çok ciddi manada sorunları var. Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak bu manada birtakım çalışmalarımız var. Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne önerilen bir takım yasal düzenlemeler var. Bizim arzumuz çalışan gazetecilerimizin kimsenin insafına terk edilmeden kendi onurlarıyla ekonomik durumlarını idame ettirebilmeleridir. Sosyal haklarını garanti altına alınabilmesini temin etmek ve bu çocuklarımızın daha özveriyle, kendilerine güvenle ve yarınlarından emin bir şekilde işlerini yapmaları bizim temennimizdir.” dedi.
İLAN GELİRİ YARIYA DÜŞTÜ MALİYETLER İKİ KART ARTTI
10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde açıklamada bulunan GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Z. Abidin Kıymaz ise, son 5 yılda binlerce yerel gazete, yüzlerce televizyon kapandığına işaret ederek; ?Buralarda çalışan emekçi insanlar ekmeklerinden oldu. Binlerce basın yayın ve iletişim mezunu işsiz olarak aramızda dolaşıyor, bunların arasına birde işinden olan binlerce gazeteci işsizler katıldı? dedi. Türkiye´nin demokrasisinin alyuvarları olan basın zayıfladıkça demokrasinin de zayıfladığını savunan Kıymaz; ?Basın sektöründe çoğu ithal olan kâğıt ve kalıp fiyatları dövizdeki dalgalanmalarla beraber uçtu gitti, maliyetler iki kat arttı, ilan gelirleri de yarı yarıya düşünce sektör dökülmeye başladı. Basın sektöründeki çatırdama yetkilileri harekete geçirmeli ve çözüme yönelik tavır bekliyoruz. Belediyeler hoparlörden anons ve duyuruları sonlandırmalı yerel radyo ve televizyonlara bu işi vermeli, hükümet bununla ilgili kanuni düzenleme yapmalıdır. Yerel basın yapılacak böyle bir düzenleme ile bir nefes almış olacaktır. Basın ilan kurumu gazetelerin kategorilerine göre eleman çalıştırma sayılarını düşürmeli. Devlet kâğıt ve kalıpta ithalatta vergiyi düşürmeli veya yerli üretimi teşvik etmeli? dedi. 
“HERKES İŞİNİ YAPAR,BEDELİNİ BİZ ÖDERİZ”Gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu dile getirerek açıklamasına devam eden Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dişkaya ?Konfederasyon olarak Sayın Cumhurbaşkanı´mıza kadar gidildi, bir dosya da takdim edildi. Çok ciddi manada konfederasyonun çalışması var. Temenni ediyorum ki bu yasal zemin bir an önce düzeltilir. Bu sahada çalışan gazeteci kardeşlerimizin de bu sıkıntıları biter, rahat bir nefes alırlar. Sahaya baktığımız zaman yasal olarak düzenlenmesi gereken birçok şey var. Bir kere gazetecilik çok kutsal bir meslektir. Milyonlarca insanı ilgilendiren bir meslek? Onlar adına gönüllü çalışan, koşan, koşturan onurlu bir meslektir. Bunun birileri tarafından görülmesi ve yasal zemininin de bir an önce düzeltilmesini temenni ediyoruz. Ben bu konuda çok kısa süre içerisinde sonuç alınacağını tahmin ediyorum. Günah keçisi gibiyiz biz gazeteciler. Herkes işini yapar, bedelini biz öderiz, herkes bizi suçlar böylede zor bir işimiz var.? ifadelerini kullandı.
“TARAFSIZ BİR GAZETECİNİN EKONOMİK OLARAK ÖZGÜR OLMASI LAZIMDIR”
Basın camiasının ekonomik olarak ayakta zor durduğunu dile getiren Dişkaya “Tarafsız bir gazetecinin ekonomik olarak özgür olması lazımdır. Kimseye minnetinin olmaması, bu yasal zeminin olmuş olması lazım. Gazetelerimiz, radyolarımız, televizyonlarınız, sahada çalışanlarımız ve kurumlarımızın durumu nedir diye baktığımız zaman birçok kolumuzun elektrik parasını ödeyemediğini, çocuklarımıza, eve ekmek götürmeye zorluk çektikleri bir durumda olduklarını görüyoruz. Vatandaşa dönüp bakıyorsunuz. ´Sayın vatandaş! Abone ol.´ dersiniz olmaz, ´Reklam ver.´ dersiniz, reklam vermez, ´Katkı sun.´ dersiniz gazeteye katkı sunmaz. Ondan sonra da objektiflik bekler. Şimdi realist olmak lazım, bir kere yerel basına, yerel halkın sahip çıkması lazım, reklam vermesi lazım, abone olması lazımdır. Bu çocuklara destek çıkması lazımdır.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version