Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAYRAM HAZİRANA ALINSIN

  “Nerde o eski

 

“Nerde o eski bayramlar” diyesimiz geliyor artık eğitim bayramları için…
Her yıl bir öncekinden daha az katılımın yaşandığı Eğitim Bayramı için Besni Eğitim Vakfı yöneticileri ile ona gönül verenler Bayramı devam ettirmek ve katılımı arttırmak için kutlama tarihini Eylül’ün son haftasından Haziran’ın ilk haftasına alınması görüşünü ortaya attılar. İstanbul’da geçen hafta sonu yapılan toplantıda da bu görüş ağırlık kazanırken, Besni Ekspres gazetesi olarak halka sorduk.
Acaba Haziran’a alınırsa Bayram katılım ve etkinlik yönünden iyi şeyler olur mu diye.!
Görüşünü aldığımız çoğu esnaf olan Besnililer, ağırlıklı olarak Bayramın Haziran’da yapılmasının daha uygun olacağını söylediler. 
Okulların kapanmasına yakın olması ile birlikte, yurt dışından genelde haziran ayından gelen gurbetçilerin de bayrama aktif olarak katılacağı ifade ediliyor.
Gazetemize görüş veren, bazı Besnililer ise ilçenin tanıtımı için ulusal medyanın ilgisinin yapılacak olan etkinliklere çekilmesi gerektiğini belirtirken, Besni Eğitim Bayramına katılımın az olmasının halkın konuya ideolojik bakmasıyla ilgili olduğunu ve bu yüzden katılımın sağlanmadığını söylüyorlar.
Besni Ekspres Gazetesi olarak Besni Eğitim Bayramı konusunda halkla yaptığımız röportajlar sonucunda, ortaya çıkan farklı düşünceleri sizlerle paylaşıyoruz.

Hacı Ali Karadayı / Tekel Bayii: Besni Eğitim Bayramının Haziran’da yapılmasını bende desteklerim. Çünkü Haziran ayında Besni’de i yerli ürünlerimizin tanıtımı açısından ve Almanya’da ki gurbetçilerimizin Besni’ye gelmeleriyle daha canlı bir eğitim bayramı geçirebiliriz.  Ayrıyeten okulların son haftası olması itibariyle öğrencilere moral ve eğlence niteliğinde olur.
Engin Kocadayı / Avea Bayii: Eğitim Bayramının Haziran ayında olmasını isterim. Fakat, dışarıdan gelen insanların sadece yöresel yemekler ve yöresel alışveriş için gelmelerini istemiyorum. Bu bayramda şehir dışındaki Besnililer sadece kışlık erzak ve yiyeceklerini alıp gidiyorlar. Eğer böyle devam edecekse Besni Eğitim Bayramı’nın bir gereği kalmıyor. Sonuçta Eğitim Bayramı ve insanların buna ekseriyet göstermeleri gerekir. Eğer bu şekilde olmuyorsa zorlamanın bir mantığı yok, Besni Eğitim Bayramı olmasın.
Serdar Kocabaş / Pastaneci: Eğitim Bayramının olması için her şeyden önce eğitime önem verilmelidir. Okullarda eğitim kalitesi yükseltilmelidir. Nerde Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve nerede ilköğretimlerin altyapısı… Bunların yapılmaması halinde üç gün davul ile zurna ile Eğitim Bayramı yapılması hiçbir anlam ifade etmemektedir. Tabi ki Besni’nin tanıtımı için gerekli olabilir. Eğer sadece tanıtım amaçlı yapılacaksa okulların tatil olmaya yakın ve yaz günleri tercih edilmelidir. Özellikle o tarihlerde buraya birçok insan akın ediyor. Nemrut’a gidiyorlar. O insanlar da Eğitim Bayramı’nın olduğu zamana denk getirilirse katılım daha yoğun olur. Başka şehirlerden gelen öğretmenler ve kurum kuruluşlar bunun en canlı örneğidir.
Şükrü Sinan / Berber: Ben 50 yıldan bu yana Besni’de berberlik yapıyorum. Memleketimiz ve esnafımızda gelir yok ve halk geçim sıkıntısındadır. O sebepten dolayıdır ki bu gibi aktivitelere insan önem veremiyor. Bir insanın karnı tok olacak ki gidip bazı şeyleri paylaşsın. Şehrimizin elit kesimleri gelip Eğitim Bayramı diyor, fakat kimse esnafın halinden anlamıyor. Esnaf bitmiş ve şu an yerli kimse yok buralarda. Bu şartlar altında biz Besni Eğitim Bayramına nasıl katılım sağlayalım. Eğitim Bayramımız tabiî ki memleketimiz için iyidir. Şirecisi faydalanıyor, fırıncısı faydalanıyor, kasabı faydalanıyor bu bayramdan ama bazı esnaflar hiç faydalanamıyor. Bu bayramdan dolayı memleketimize bu güne kadar herhangi bir yarar sağlanamadı. Eğer biraz daha esnaf ve halkın düşünceleri alınırsa eminim ki bu bayram çok güzel olacaktır ve tek olduğunu kanıtlayacaktır.
Bektaş Bilgiler / Ayakkabı Satıcısı: Eğitim Bayramı ilçemizin tanıtımı için güzel bir etkinliktir. Ancak son zamanlarda bu bayrama gereken ilgi gösterilmiyor. İlçemizin tanıtımı için ulusal medyanın ilgisinin yapılacak olan etkinliklere çekilmesi gerekiyor. Bunun içinde iyi bir ekip çalışması yapılmalıdır. Besni için de özellikle köylerimizin de katılımıyla yerel ürün sergileri bayrama güzellik katıyordu. Bu geleneğin tekrar canlanması ilçemiz için iyi olur diye düşünüyorum.
Mustafa Darılmaz / Kırtasiye İşletmecisi: Eğitim Bayramımız Haziran ayında olursa daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü o zamanın hem yaz ayı olması hem de dışarıdaki yurttaşlarımızın buraya gelmesi açısından güzel bir bayram kutlanır. Ayrıca Eğitim Bayramımıza katılımın az olmasının sebeplerinden bir tanesi de aynı tarz etkinliklerin yapılması ve değişikliklerin olmamasıdır. Yerel sanatçılarımıza bu konuda daha fazla zaman ayrılırsa Eğitim Bayramımız daha canlı olacaktır.
Cengiz Karakurt / Elektronikçi: Besni Eğitim Bayramına katılımın az olması milletin konuya ideolojik bakmasıyla ilgilidir. Bu şekilde katılımlar sağlanmıyor ve halkla iç içe girilmiyor. Eğitim Bayramının okulların bitimine yakın yapılması festival niteliğinde olması daha iyi olacaktır. Bu konuda Haziranda olması güzel olacaktır. Eğitim Bayramında en önemli etken halkın katılımını sağlayabilmektir.
Mustafa Altıok / Kırtasiye İşletmecisi: Eğitim Bayramının sıcak bir yaz gününde yapılması çok iyi olacaktır. Eylül ayında okullar açılıyor ve insanlar rahat gidip gelemiyor. Katılımın sağlanamaması ise halka hitap edecek aktiviteler yapılmıyor ve yapılan aktiviteler sadece belirli bir zümreye yapılıyor. Örneğin konserler olduğu zaman katılımlar çok yoğun oluyordu. Tabi bu etkinliklerin olmaması halinde ve sadece açılışlara önem verilmesi halkı soğutuyor. Ayrıca Besni’nin şehir içi ve şehir dışı yolları çok sıkıntılı ve insanların arabaları zarar görüyor diye gelmek istemiyorlar.
Taner Tuna / Parfümcü: Eğitim Bayramının Haziran ayında yapılmasının ilçemiz için daha uygun olacağını düşünüyorum. Haziran ayında Besni’ye has yöresel ürünlerimizle Bayramımız daha güzel bir hal alır. Öğrencilerimizin de o dönemde daha verimli ve daha aktif olacağı için geniş katılımlı festival havasında bir bayram olacağını düşünüyorum. Eğitim Bayramı daha güzel bir şekilde organize edilebilir. Organizasyon kastım şu ki, sadece bu bayramın Adıyaman ve çevresinde olmasına gerek yok
 Besni’den çevre illerimize bu bayramla ilgili geziler düzenlenebilir. İlçemizin üst düzeydeki mali sanatçılarını buraya getirmek daha iyi olacaktır. Geçen yıllarda üzücü olaylar nedeniyle bayramımızı kutlayamadık. Hasan Emre abimizin katkılarıyla tiyatromuz güzel bir şekil aldı. Yani bugüne kadar yaşanan olumsuzlukları ve olumlu yönleri karşılaştırıp önümüzdeki bayramın daha güzel olmasını sağlayabiliriz.
Barış Taş / Şarküteri: Eğitim Bayramına katılımın az olmasının etkenlerinden bir tanesi zamanlamada yapılan hatadır. İnsanlarımız tatil zamanlarında memleketlerine geliyorlar. Yaz tatilinde Besni insanlarla doluyor. Düğünler oluyor ve geziler düzenleniyor. Ama bizim Eğitim Bayramımız Eylül ayında yapılıyor ve öğrencilerin okul telaşlarından dolayı kesinlikle katılım sağlanamıyor.
Buraya yaz tatiline gelmiş öğretmen öğrenci kesimi de gidiyor ve Besni Eğitim Bayramına katılacak hiç kimse kalmıyor. Belki de bu etkinlik Eğitim Bayramı değil de Kültür Sanat Etkinlikleri adı altında ve bir festival niteliğinde yapılabilir. Besni Eğitim Bayramı ses getirmiyor yada getiremiyor.
Her Bayram Valimizi bile Besni’ye zorla getiriyoruz. Belki de bir Bakan gelse daha farklı olabilir. Her yıl bildiğimiz protokol ve hep aynı yüzlerle bayram kutluyoruz. Halka yönelik aktivitelerin olduğunu düşünmüyorum.
Mustafa Ata / Sobacı: Eğitim Bayramında eskisi gibi etkinlikler yapılmıyor. Sürekli açılışlar değil de halkın dikkatini çekecek yararlı aktiviteler yapılabilir. Ayrıca Besni’mizin iş sahası yok ve işsizlik hat safhadadır.
Gösteriş için bir iş hanının açılışı değil de bir fabrikanın açılışı daha makul gelmektedir. İkinci mevzu ise birilerinin nemalanması değil de, birilerine fayda sağlayacak şeyler yapılmalıdır. Bunların ise öğrencinin, öğretmenin ve her kesimin çok olduğu bir zamanda yapılması gerektiğine inanıyorum. Esnafla hiç muhatap olunmuyor zaten ve sadece kuru bir selam söz konusu oluyor. Esnafla sohbet edilip ve görüşlerinin alınması gerekmektedir. 
Celal Öztaş / Emekli Öğretmen: Bayramın yapılacağı zamanın, Besni’nin kendine has Dünyaca tanınmış ürünlerinin oluştuğu zamana denk getirilmelidir.
Dışarıdan gelecek misafirlerin esnaflarımıza ekonomik yönden katkılarının oluşması ve ticaretin bir nebze de olsa canlanması göz önüne alınmalıdır. Eğitim Bayramının Okullarımızın tatile girmeden yapılması daha önemli olup, öğrenciler arasında çeşitli yarışmalar yapılması ve ödüllendirilmesi ayrıca öğretmen ve öğrencilerin bayram için aktif görev alma ve katılımın sağlanması önemlidir.
Bayramın daha coşkulu ve katılımlı olması için çeşitli aktiviteler ve etkinliklerinin oluşturulması istenmektedir. Kaymakamlığımızın, Belediyemizin ve değerli vekillerimizin, Milli Eğitim Bakanımızı da bu önemli bayrama davet edip beraberinde basının ilgisinin de arttırılması ile tanıtım açısından bayram daha büyük önem arz edecektir.
Değerli işadamlarımız Erdemoğlu ailesinin, Fakülte binası ve Tekstil Fabrikasının açılışının bu bayrama denk getirilmesi ayrıca yeni hastanemizin açılışının da bu günde yapılması halkımız arasında heyecan yaratacak ve katılımın arttırılmasını sağlayacaktır.
İlçemize, geçmişten bugüne eğitime önem veren, katkıları olan, yaşayan ve yaşamayan önemli şahısların yad edilip hatırlanmaları da önemlidir. Ayrıca masa tenisi turnuvalarında il birincisi olan genç kızlarımızı da kutluyoruz.