Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BESNİ BARAJI İPTAL Mİ EDİLDİ

  İptal edilen projeler

 
İptal edilen projeler ile Adıyaman’ın geleceği karartıldı
7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel seçimlerde aday olmak için CHP’den aday adayı olan eski milletvekili Celal Topkan’dan siyasetin ısındığı şu günlerde iddialı açıklamalar geldi. İktidar Milletvekillerinin her fırsatta övünerek bahsettiği icraatlarının başında yer alan Baraj ve sulama sistemleri konusunda yaptığı araştırmaları açıklayan Topkan, Ak Partinin 2002-2015 yılları arasında Adıyaman’da baraj ve sulama konularında taş üstüne taş koymadığını iddia ederek, Besni için büyük önemi olan Besni Barajının da iptal edildiğini ve yapılmayacağını söyledi. Topkan, “GAP sulama projeleri ile ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman’ın zenginleşme ve kalkınması, aş ve iş sorununa çözüm üretilmesi amaçlanmıştı. İptal edilen sulama projeleri ile Adıyaman’ın geleceği karartıldı.
Ancak AKP Adıyaman milletvekilleri Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan, ısrarla iptal edilen baraj sulama projelerinin yapılacağını iddia ettiler. Adıyaman halkını sürekli aldattılar.” dedi.
Sulu tarım Adıyaman için hayati önemdeydi
Topkan açıklamasını şöyle sürdürdü. “Adıyaman’ın ekonomisi tarıma dayalı işliyordu. Adıyaman’ın zenginleşmesi ve kalkınması, aş ve iş sorununa çözüm üretilmesi için kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi gerekiyordu. Bu bağlamda verimli tarım alanlarının, kuru tarımdan sulu tarıma geçilmesi Adıyaman için hayati önemdeydi.
Nisan 1989’da uygulamaya konulan GAP Eylem Planı Fırat Havzası’nda Adıyaman-Kâhta Projesi kapsamında Çamgazi Barajı ve Sulaması ile 7.430 hektar, Gömikan Barajı Sulaması ile 6.686 hektar, Kaçali Barajı Sulaması İle 21.605 hektar, Büyükçay Barajı sulaması ile 12.322 hektar, Atatürk Baraj Gölünden Pompoj Sulaması ile 29.599 hektar olmak üzere toplam 77.642 hektar, Adıyaman-Göksu-Araban projesi kapsamında Çataltepe Barajı ve Sulaması ile Besni-Keysun-Kızılin bölgesinde 29.456 hektar,
Münferit projeler kapsamında yer alan Besni Barajı Sulaması ile 2.820 hektar olmak üzere, toplam 107.098 hektar alanın sulanması öngörüldü.”
Adıyaman’ın 5 milletvekilinin 4’ünü AKP kazandı ama…
“1989-2002 arasında GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da: 7.430 hektar alanın sulanmasını öngören Çamgazi Barajı ve Sulaması, 2.806 hektar alanın sulanmasını öngören Samsat I. Kısım Pompoj Sulaması (Atatürk Baraj Gölünden Pompoj Sulaması kapsamında), olmak üzere 107.098 hektar sulama alanının 10.236 hektarının sulama şebekesinin inşaatı, 2002 yılında tamamlandı ve işletmeye açıldı.
AKP’nin büyük bir Meclis çoğunluğu ile tek başına iktidarda olduğu, bu süreçte yapılan 3 seçimde Adıyaman’ın 5 milletvekilinin 4’ünü AKP’nin kazandığı 2002-2015 arasında, GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da önğörülen Baraj ve Sulaması Projelerinde taş üstüne taş konulmadığı gibi, Başbakan Erdoğan’ın Mayıs 2008’de açıkladığı yeni GAP Eylem Planı ile Gömikan ve Besni Barajı, Büyükçay Barajı’nın sulama kısmı, Atatürk Baraj Gölünden Pompaj sulaması (Samsat II. Kısım Pompaj sulaması, Pompoj Bebek-1 ve Aslanoğlu üneteleri), Besni Barajı ve Sulaması iptal edildi. 
Adıyaman halkını sürekli aldattılar
“Nitekim DSİ’nin 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 yıllarığ faaliyet raporlarında Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2015 yılı GAP Sulama Faaliyetlerinde bu projeler yer almamaktadır.
GAP sulama projeleri ile ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman’ın zenginleşme ve kalkınması, aş ve iş sorununa çözüm üretilmesi amaçlanmıştı. İptal edilen sulama projeleri ile Adıyaman’ın geleceği karartıldı.
Ancak AKP Adıyaman milletvekilleri Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan, ısrarla iptal edilen baraj sulama projelerinin yapılacağını iddia ettiler. Adıyaman halkını sürekli aldattılar.”
Ben, görevimi yaptım, takdiri Adıyamanlıların
“Kasım 2013’de yayınlanan “AKP İle Adıyaman’da Ne Değişti” kitabımda, devletin resmi belgelerine dayalı olarak, yukarıda sayılan sulama projeleruinin iptal edildiğini ortaya koydum. Kitapta ortaya koyduğum bilgi ve belgeyi rağmen Ahmet Aydın ve Mehmet Erdoğan, ısrarla iptal edilen barajların ve sulama projelerinin yapılacağını söylediler.
Bunun üzerine, bilge ve belgeye dayalı daha geniş ve daha kapsamlı bu ikinci çalışma yaptım. GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da öngörülen baraj ve sulama projelerinin durumlarını, bilgi ve belgeye dayalı olarak bir kere daha ortaya koydum. Adıyamanlı hemşerilerin bilgisine sunuyorum. Ben, görevimi yaptım. Değerlendirmesi ve takdiri Adıyamanlı hemşerilerime aittir.”