Senaryo gereği Suvarlı beldesinde 6.5 büyüklüğünde ve yaklaşık 30 saniye süren deprem meydana gelmiş olup çevre köylerde de ev yıkılmaları ve yaralanmalar olmuştur. Deprem nedeniyle Besni Devlet Hastanesinin bir kısmında orta hasarlı yıkım oluşmuş ve elektrik kontağından kaynaklı yangın meydana gelmiştir. Durum hastane sivil savunma görevlileri tarafından HAP Başkanına bildirilerek, HAP Başkanı hastanede acil durum ilan ederek hastanede kriz koordinasyon masasına iletilerek, hastanenin koruma, kurtarma, ve ilkyardım ekipleri, itfaiye ekipleri, AFAD, UMKE, 112 sağlık ekipleri sevk edilerek yangın tatbikatı gerçeği aratmayacak şekilde gerçekleştirildi.
Besni Devlet Hastanesi´nde yangın söndürme, mahsur kalan hastaların tahliyesi, yaralıların bir başka sağlık kuruluşuna sevk edilmesi gibi pratiklerin kazanılması, personel ve donanımların gözden geçirilmesi amacıyla tatbikat düzenlendi. Tatbikata, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), 112 Acil Servis görevlileri, AFAD ekibi ve hastane personeli katıldı.
Hastane bahçesinde yakılan ateş itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Hastane katlarında mahsur kalan vatandaşlar ise itfaiye merdiveniyle aşağıya indirilirken, yaralılara UMKE ile 112 Acil Servis görevlileri tarafından müdahale edilip ambulanslarla hastaneye taşındı. Kapkaç olayına karışan kişi hastane güvenliği tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Afet durumunda hastane bahçesine çadır kurularak yaralılara müdahale edilirken, afette hayatını kaybeden bir kişinin yakını cenaze aracında gözyaşları döktü.
Yapılan tatbikatta açıklama yapan Besni Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ali Helli; ?Devlet Hastanemiz sivil savunma hizmetleri kapsamında, hastane afet alanı uygulaması çerçevesinde her yıl rutin olarak Hastane Afet Planı (HAP) masa başı tatbikatı ve saha olarak yangın, deprem, acil afet, ve tahliye tatbikatı yapılmaktadır. Sağlık hizmetleri sunmak için, afet yönetiminin hazırlık ve zarar azaltma dönemini en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastane Afet ve Acul durum planı hazırlık ve zarar azaltma evrelerinde tehlikelerin belirlenmesi, risklerin ve kayıpların azaltılması amacıyla etkin bir planlama süreci hedef alınmıştır. Başta tatbikatın hazırlanıp yürütülmesinde büyük emek harcayan Besni Devlet Hastanemiz Sivil Savunma uzmanı Vakkas Öztürk´e ve emeği geçen hastane personeline, ilimizden ve çevre ilçelerimizden gelip tatbikatımıza destek olan ilk yardım ekipleri, AFAD, UMKE, 112 acil sağlık birimi, emniyet teşkilatımıza ve itfaiye ekiplerine teşekkür ederim? dedi.
Besni Devlet Hastanesi Sivil Savunma Amiri Vakkas Öztürk yaptığı açıklamada; ?Yangınlara, depreme ve doğal afetlere karşı her zaman toplum, kurum ve fert olarak hazırlıklı olmalıyız. Yangınlarda, deprem ve afetlerde, halkın, hastaların ve personelin can ve mal kaybının asgariye indirilmesi amaçlanması ve çaba gösterilmesi gerekmektedir. Hastanemizde yapılan yangın ve deprem tatbikatı uygulamalı, eğitici, bilinçlendirici, faydalı, sorunsuz ve çok çok başarılı geçmiştir. Tatbikatta emeği geçen AFAD, UMKE, İtfaiye personeline, 112 sağlık Hizmetleri İstasyonu personeline, kurumlardan gözlemci olarak katılan yetkililere ve değerli sivil savunma uzmanları arkadaşlara, Akgül yangın söndürme firma yetkililerine, hastanemizde bu tatbikatta görev alan ekiplere ve katılan bütün personellere teşekkürlerimi sunuyorum? dedi.
Besni Devlet Hastanesi´ndeki yangın tatbikatı gerçeği aratmadı
Besni Devlet Hastanesi olarak yangına müdahale, söndürme, depremden kurtarma, doğal afet ve acil durum tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Yapılan yangın tatbikatındaki görüntüler, gerçeği aratmadı.