“Dünyada Eşi Benzeri Yok”
Öncelikle TRT GAP Diyarbakır Radyosu ailesine, Besni’ye ve Besni Eğitim Vakfı’na gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür eden Çağıran, 26 yıldır düzenlenen Eğitim Bayramı’nın dünyada eşi benzeri olmayan bir etkinlik olduğuna dikkat çekerek, “Dünyanın hiçbir yerinde, bir il veya ilçe düzeyinde eğitim bayramı kutlanmıyor. Bu bayram, Besni’mize özgü bir değer” dedi.
Bu Yılın Teması: Turizm
Bu yıl 26-27-28 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Eğitim Bayramı’nın temasını “Turizm” olarak belirlediklerini açıklayan Çağıran, bu kararın bölgenin ihtiyacına yönelik olarak alındığını belirtti. Besni’nin çok sayıda keşfedilmemiş turistik potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çağıran, bu değerin tanıtılması ve değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Çağıran; “Her yıl, bu bayram kapsamında bir ana tema belirliyoruz. Yörenin ve bölgenin ihtiyacına uygun bir tema seçiyoruz. Bu süreçte Besni’de, belediyemiz, kaymakamlığımız, sivil toplum kuruluşları, Mehmet Erdemoğlu Vakfımız, üyelerimiz ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte, tam bir ortak akıl çalışması yaparak ana temayı belirliyoruz.
Bu yıl, 26-27-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Eğitim Bayramı’nın ana teması “Turizm” olarak belirlendi. Çünkü Besni’nin henüz dünyaya tanıtılmamış, çok önemli turistik bölgeleri var. Adıyaman ve Besni, bugüne kadar turizmden yeterli payı alamadı. Bunu net bir şekilde tespit ettik ve bu nedenle temamızı turizm olarak belirledik.” şeklinde konuştu.
“Kızılin, Halfeti’den Aşağı Değil”
Başkan Çağıran, Besni’nin turizm potansiyeline örnek olarak Kızılin Köyü’nü gösterdi. Fırat Nehri ile Göksu’nun birleştiği noktada yer alan ve içinde kanyonlar, Roma dönemine ait köprüler ve mağaralar bulunan bu bölgenin, bilimsel olarak hâlâ tam anlamıyla incelenmediğine dikkat çekti.
Sugözü Mesire Alanı, Sofraz Anıt Mezarları ve Dikilitaş gibi diğer bölgelerin de turizm açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Çağıran, bu alanların tanıtımı için ciddi bir çaba harcadıklarını belirtti.
Başkan Çağıran açıklamalarının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Mehmet Yelken ile temas halindeyiz. Bu bölgeler yeni yeni ortaya çıkartılıyor ve inanın, dünyanın bunlardan haberi yok. Amacımız, bu değerleri ortaya çıkartarak turizmin hizmetine sunmak.
Sadece Kızılin değil, Sugözü Mesire Alanı da müthiş bir coğrafyaya sahip. Bozkır noktasında eşsiz bir atmosferi ve su kaynağı bulunuyor. Karakuş yapıtlarına benzer Dikilitaş bölgemiz, Sofraz Anıt Mezarlarımız da Besni’nin önemli turizm potansiyelini oluşturuyor.
Eğitim Bayramı kapsamında paneller ve söyleşiler düzenleyeceğiz. Bakanımızı da davet edeceğiz ve sizleri de bu panellere bekliyoruz. Şu anda üç öğretmen arkadaşımız, Besni’nin tüm turistik bölgelerini tarıyor, fotoğraflarını çekiyor, görsellerini oluşturuyor, rotalarını çiziyor. Tarihsel ve kültürel özellikleri ile birlikte ihtiyaçlarını belirleyerek bunları bir kitap haline dönüştürüyorlar. Bu kitabı, Eğitim Bayramı’nda katılımcılarımıza dağıtacağız. Böylece Besni’nin turizm bölgelerini kayıt altına alarak belgeli hâle getirmiş olacağız.”
Üniversitelerle Ortak Proje
Eğitim Bayramı öncesinde, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tasarım Bölümü ile iş birliği yapan vakıf, Besni’nin turistik bölgelerinin fotoğraflanması, rotalarının belirlenmesi ve görsel içeriklerin hazırlanması sürecini başlattı. Çalışmaların sonucunda oluşturulacak tanıtım kitabı, bayramda katılımcılara dağıtılacak.
Gaziantep ve Adıyaman Üniversiteleriyle de benzer iş birlikleri yapmayı planladıklarını belirten Çağıran; “Bu kapsamda, Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile bir iş birliği yaptık. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tasarım Bölümü’yle bir anlaşma sağladık ve üniversite senatosu da bu iş birliğini onayladı. Üniversiteden öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan bir ekip, geçtiğimiz hafta dört gün boyunca Besni’de çalışma yaptı. Bahsettiğimiz turizm alanları dahil olmak üzere pek çok alanın fotoğraflarını ve görsellerini oluşturdular. Yakında bu materyalleri video ve görsel içeriklerle kamuoyuna sunacağız. Aynı zamanda bu görseller, Eğitim Bayramı’nda hazırlayacağımız kitabın da içeriğini oluşturacak.
Şu anda, turizmin geliştirilmesi ile ilgili daha geniş kapsamlı bir iş birliği yapmayı da planlıyoruz. Turizmin sadece tanıtım değil, işletme boyutu da var. Konaklama sorununun çözülmesi, yiyecek-içecek alanlarının oluşturulması gerekiyor. Bu anlamda, Besni Kaymakamlığımız, Besni Belediyemiz, Mehmet Erdemoğlu Vakfı, İbrahim ve Ali Erdemoğlu kardeşler ve İl Turizm Müdürlüğümüz ortaklığında, bir bölgenin turizm anlamında gelişmesi için gereken adımları planlıyoruz.
Sadece Yeni Yüzyıl Üniversitesi değil; Adıyaman Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi ile de ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz.” dedi.
“Turizm Sadece Tanıtım Değil, Ekonomik Kalkınma Demektir”
Konuşmasında turizmin ekonomik boyutuna da değinen Şaban Çağıran, “Bildiğiniz üzere, ülkemizde turizm döviz girdisi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin yıllık turizm geliri yaklaşık 50 milyar dolar ve bu çok ciddi bir rakam. Bugün ülkemizde bazı ilçeler, beldeler sadece turizm sayesinde ayakta durabiliyor. Yerli ya da yabancı turistlerle ekonomilerini sürdürüyorlar.
Şu anda Kızılin, Sofraz, Sugözü gibi alanlarımızın turizmden aldığı pay sıfır. Oysaki bizim bu bölgeleri ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Buralarda istihdam yaratılmalı, el emeği ürünler değerlendirilmeli. Besni Eğitim Vakfı olarak 10 yıldır Kızılin’i ayağa kaldırmak için çalışıyoruz. Kızılin, Halfeti’den aşağı değil. Bu nedenle bölgede bir konaklama tesisi kurulması büyük önem taşıyor.
Ekonomik açıdan turizm çok önemli. Bölge halkına katkısı çok büyük. Ancak günübirlik turistlerin katkısı sınırlı. Kalıcı katkı için mutlaka konaklama tesisleri ve restoranlar kurulmalı. Bu konuda Kaymakamlığımızın çalışmaları devam ediyor.
Şimdilik bu projeleri Eğitim Bayramı’na kadar planladık. Ancak uzun vadeli hedeflerimiz de var. Bunun için çevre üniversitelerden destek almamız gerekiyor. Turizmi geliştirmek sadece istemekle olmaz; uzun vadeli ve sistemli çalışmalar gerekir. Biz zaten 10 yıldır bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.” dedi.
Bölgenin turizme kazandırılması için sadece tanıtım değil, konaklama, restoran ve işletmecilik gibi alanlarda da yatırımlar gerektiğini vurgulayan Çağıran, bu konuda Besni Kaymakamlığı, Belediye, Mehmet Erdemoğlu Vakfı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Paneller, Söyleşiler ve Kızılin Etkinliği
Eğitim Bayramı’nın ilk iki günü boyunca turizm odaklı paneller ve söyleşiler düzenlenecek. Etkinliğin üçüncü günü ise tamamen Kızılin’de gerçekleştirilecek. Bu sayede katılımcılar bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini doğrudan yerinde görme fırsatı bulacak.
“Besni Eğitim Vakfı, Herkesin Vakfıdır”
Şaban Çağıran, vakfın tüm faaliyetlerini ortak akıl ile yürüttüklerini ifade ederek, “Besni Eğitim Vakfı, yalnızca bir grubun değil, eğitime gönül vermiş tüm Besnililerin vakfıdır. Tüm sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliğine açığız.
Besni halkıyla el ele vererek çalışıyoruz. Besni Eğitim Vakfı, Besni’nin vakfıdır. Besnili olan, eğitime gönül vermiş herkesin vakfıdır. Attığımız her adımı, tüm sivil toplum kuruluşlarımızla ortak karar alarak atıyoruz. Bu bir iletişim ve paydaşlık ekosistemidir. Diğer vakıflar, dernekler ve üniversitelerle iş birliğini çok önemsiyoruz. Son iki üç yılda bu konuda önemli adımlar attık. Önümüzdeki dönemde bu iş birliklerini daha da artırmayı hedefliyoruz.
Bu sürece ilgi duyan üniversitelerin, özellikle turizm bölümlerinin kapılarını çalacağız. Bakanlıkla da bu konuda iletişim hâlindeyiz.” dedi.
Ulusal Basına Davet
Çağıran, son olarak, Besni’nin tanıtımının daha güçlü yapılabilmesi için ulusal basını da Eğitim Bayramı etkinliklerine davet edeceklerini açıkladı.