Çağımızda en büyük toplumsal hastalıklardan biride başarısızlığı başarı gibi göstermek ve gösterebilme becerisidir.
Besni cumhuriyet tarihinde gelişme büyüme ve hizmet alma anlamında hep kaybeden tarafta olmuştur.
1957 yılında Adıyaman la Besni arasında geçen il olma konusunda kaybeden taraf olmuştur.
1960 lı yıllarda yerleşim alanını bu günkü yere taşımış ilçenin neredeyse yarısı heyelanlı bölge olduğundan yine gelişme kentleşme yönünden kaybeden taraf olmuştur.
1970li yıllarda sanayileşmenin geliştiği ilçemizde dokumacılığın canlandığı yıllarda elektriğin yetersiz olması nedeni ile dışarıya göç verilmiş ilçemiz gelişme yönünden çok şeyler kaybetmiştir.
Yine 1970ve 1980li yıllar arasında Türkiye’de iki partini hâkim olduğu yıllarda o günün politikacılarının atama ve tayin işleriyle uğraşmalarının dışında ilçeye gözle görülür hizmetlerinin olmadığı ve bu vesileyle kaybeden Besni olmuştur.
Daha yazılacak şeyler olmasına rağmen yazmanın doğru olmayacağını ve 1980 sonrasının yorumunu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum.
Gelelim günümüze Besni kentleşme kültürünü 2000li yıllardan sonra yakaladı ve gelişme evresine girdi, ama onun dışında birçok konuda kaybeden ilerleyemeyen yönü hep ağır bastı.
Bu yazımızda eski bensiyi ele alalım ve işleyelim.
Yıl 2008 kültür bakanız Ertuğrul GÜNAY Besni’de eski Besni’deki kurşunlu caminin önü amirler memurlar vatandaşlarla dolu hava sıcak bakan herkesle tokalaşıyor. Kurşunlu camiden kaleye doğru koşar adım gidiyor incelemeler yapıyor yanındakiler bakanın hızına ulaşmakta zorluk çekiyorlar.
Dönemin milletvekili ve belediye başkanı bu konuda azimliler kurşunlu camiden sonra diğer tarihi eserlerinde restore edilmesi için gerekli girişimler yapılıyor.
Aynı yıl Bekir Bey hamamı ve ulu camide kazı ve eserlerin gün yüzüne çıkarılarak restore edilmesine yönelik çalışmalar başlıyor.
Basında haberler çıkıyor.
Besni’de Kültür Varlıkları Turizme Kazandırılıyor
Adıyaman’ın Besni İlçesinde ‘Besni Kültür Varlıklarının Tanıtımı ve Ülke Turizmine Kazandırılması Projesi’ Kapsamında Doç. Dr. Turgut Hacı Zeyrek Başkanlığında Yürütülen Çalışmalar Devam Ediyor.
Çalışmalar kısa bir süre sonra duruyor. Dönemin milletvekili tekrar vekil olamıyor belediye başkanı ise tekrar seçilemiyor. Şimdi çalışma yapılan alanlar doğanın kendini yok etmesine ve o civarda gelişigüzel keyfi tahribat yapan insanlara karşı ayakta kalmaya çalışıyor.
Bir hafta önce eski Besni’deki kızılca obada idim caminin yanındaki mezar taşları Arapça yazılı mezarların kazılarak altın arayanlar tarafından tahrip edildiğini gördüm el insaf artık dedim.
Son milletvekili seçimleri tarih 9 Kasım 2010 Besni’de Atatürk caddesinde camlı kahvenin karşısında milletvekili seçimlerine tekrar giren seçim bürosunda konuşma yapan Mehmet ERDOĞAN ı dinliyoruz. Eski Bensideki tarihi ve turistik eserlerin restore edilerek ilçemiz turizmine kazandıracakları sözünü veriyor.
Yıl 2012 bu alanda yapılan çalışma kurşunlu cami ile kale arasındaki yolun kilit taşı ile döşenmesi olmuştur. Buna da teşekkür ederiz ama esas olan alanın turizme kazandırılması ve yapılacak çalışmalarla burasını açık hava müzesine dönüştürmektir.
Bu alanda ışıklandırma çalışmaları yapılarak kaleye bir Türk bayrağının dikilerek dalgalandırılması burasının tarihi ve turistik bir alan olduğunu belirtir.
Yine bu alandaki eserlerin Türkçenin yanı sıra İngilizce Fransızca gibi yabancı dillerle tanıtım levhaları ile bilgilendirilmeleri gereklidir.
Sayın vekilim haydi gönlümüzü kazan Bensiyi kazan Besni için ne yaparsan yanındayız yapacağınız çalışmalar başarılarınıza geleceğinize ışık tutsun.
Bu vesile ile Adıyaman milletvekillerinin duyarlılığını bekliyor selam ve saygılarımı sunuyorum.
NOT: gelecek yazımda Bensideki elektrik tellerinin yer altına alınmasını işleyeceğim, çünkü ilçemiz için çok önemli bir konu. Bu konuda kamuoyu oluşturularak Besni halkı gerekli her duyarlılığını göstersin.