Besni ve çevre ilçelerde sahte para olayları sıklıkla meydana geliyor. Vatandaşların ve esnafların mağdur olmamaları için yaptıkları alışverişlerde aldıkları paranın sahte olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor. Sahte para olayları özellikle değeri yüksek olan 200 TL ve 100 TL gibi paralarda görülüyor. Polis bu konuda, esnafların işyerlerine fazla bir maliyeti olmayan sahte para tespit makinası veya kaleminden bulundurmaları ve her alışverişte mutlaka paraları kontrol etmeleri uyarısında bulundu ve şüpheli bir durumda 155’i aramaları gerektiğini söyledi.
Sahte Para nasıl ayırt edilir?
Rölyef (Kabartma Baskı): Gerçek paranın rakam, yazı ve desenlerine dokunulduğunda hissedilebilen rölyef baskı vardır. Sahte banknotlarda bu özellik bulunmaz.
Filigran: Banknotun sol tarafında Atatürk portresinin daha küçük boyutlu olan filigranı bulunmaktadır. Sahtelerin çoğunda bu özellik bulunmamakta ve bazı sahte banknotlarda dıştan baskı yapılarak taklit edilmektedir.
Kağıt: Banknot kağıdı tamamen pamuk elyafından üretilmektedir. Sahte banknotlarda normal kağıtlarla üretildiğinden orjinal banknotun çıkardığı sesi çıkaramamaktadır.
Emniyet Şeridi: Orjinal banknotlarda emniyet şeridi kesik gümüşi çizgilerden oluşmakta ve ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini almaktadır. Sahte banknotlarda ise ışığa tutulduğunda kesik gümüşi çizgiler şeklinde görülmektedir.
Rank uyumu: Orjinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahtelerde ise renkler soluk ve uyumsuzdur.
Mikro Yazı: Orjinal banknotların çeşitli yerlerinde paranın değerini gösteren gözle görülmeyecek kadar küçük yazılar vardır. Sahtelerinde ise, bu tarz mikro yazılar yoktur.
Optik Emniyet: Orjinal banknotların sağ köşelerinde değişik açılardan bakıldığında farklı renk ve desenleri veren motifler bulunur.