Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BESNİ ÜZÜMÜ

Dönem dönem bazı okurlarım

Dönem dönem bazı okurlarım bana  yazarlar  veya yurt dışında bir markette  Besni üzümü etiketli reyonda çektikleri resimleri benimle paylaşırlar. Onlar için dünyanın öbür ucunda Besni ismi ile karşılaşmak inanılmaz bir mutluluk kaynağıdır.Besni üzümü gerçekten bir markadır ve ilçemizin yüz akıdır. Her ne kadar çevre ilçelerden ortağımız olsada bu isim hakkı bizimdir. Nasıl ki yıllık 6000 ton yetiştirmemize rağmen antep fıstığında bizim isim hakkımızın olmayışı gibi hiç kimseninde Besni Üzümü isminde  hakkı yoktur.
Besni üzümü isminin Peygamber üzümü olarak anılması kesinlikle yanlıştır.Üzümün yaş iken adı peygamber üzümüdür. Besni üzümü  ismi;  yaş üzümün yani peygamber üzümü üzerine verilen emeğin ve göz nurunun hakkıdır. O üzümün o yüce peygamberin isminin şarap yerine şifa kaynağı olmasının hakkıdır, bir yıl boyunca dünyanın öbür ucundaki sofralara konuk olmasının hakkıdır. Nemrut dağına Malatya’dan gidilebilir ama güneşin doğuşu Adıyaman’a doğru muhteşemdir. Malatya’nın  Nemrut bizimdir ısrarı ile Besni üzümü bizimdir diyenlerin çabalarını eşdeğer olarak görmekteyim.
İlgili kurum ve kuruluşlar Besni Üzümü markasının patentleşmesi, tanıtılması ve reklamı konusunda gerekli çalışmaları mutlaka yapmalıdır. Her yıl kutladığımız eğitim bayramında   Besni Üzümüne özellikle afişlerde görsel olarak yer vermenin yanısıra Besni üzümü yetiştiriciliği ve yapımı teşvik edilmelidir. Ayrıca Adıyaman girişindeki devlet hastanesi kavşağındaki üzüm amblemi gerçek Besni üzümü ile uyuşmamaktadır. Besni üzümü yeni görsel baskı teknikleri ile Besni belediyesi tarafından şehir girişlerine tabela olarak işlenmelidir.
 Geçtiğimiz günlerde bir yakınımın düğünü için İstanbul’a giderken uçaktaki zamanımı Türk Hava Yollarının aylık olarak yayımlanan dergisini okurken iştahlı birisi olduğumdan olsa gerek Türk mutfaklarından seçmeler diye bir bölüm ilgimi çekti.Divriği pilavı için gerekli malzemeler içinde BESNİ ÜZÜMÜ yazısı bir yıldız gibi parladı gözüme yazımın bu bölümünde o dergideki o bölümü aynen sizlerle paylaşacağım.
 
DİVRİĞİ PİLAVI
Malzemeleri:  2 su bardağı pirinç, 1 büyük boy soğan, 200 gr kuşbaşı kuzu eti, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı kabuksuz badem, 1 su bardağı Besni üzümü, 3 su bardağı su, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, tuz.
 
HAZIRLANIŞI:
Zeytinyağında, bronz renge dönene kadar bademleri kavurun. İnce yemeklik doğranmış soğanı ekleyip,  altın sarısı olana kadar kavurun. Yarım saat sıcak suda bekletip, süzdüğünüz pirinci yıkayıp, soğana ilave edin. Bu esnada pirince, yenibahar, karabiber ve tuzu da ekleyip kavurmaya devam edin. Pilavı hazırlamaya başlamadan önce, farklı kaplarda yumuşayıncaya kadar haşlayıp hazır ettiğiniz kuzu etini ve nohudu; kavurduğunuz pirince ekleyin. Ayıkladığınız Besni üzümünü de ilave edince, suyu katıp, suyunu çekene kadar pişirin