Toplantıya Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Belediye Başkan yardımcısı, mezhabahanede görevli veteriner hekimler, mezbahane çalışanları ve kasap esnafları katıldı.
İlçemizde tüketilen kırmızı etin en son tüketiciye ulaşıncaya kadar veteriner hekim denetiminde sağlıklı bir şekilde kesim ve naklinin yapılması için gerekli hijyen kuralları, esnafların dikkat etmeleri gereken hususlar ile resmi kontroller hakkında bilgiler verilmesi yanında mevcut mezbahanenin eksikleri ve çözüm yolları ayrıntılı bir şekilde görüşüldü.
Besni’de faaliyet göstermekte olan kasaplarında bu konuda görüş ve önerilerini alan belediye başkanı halkın daha sağlıklı ve hijyenik et tüketilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını kasap esnafının da kişisel olarak gerekli hassasiyetleri göstermelerini istedi. Mevcut kesimhanenin kapasite olarak yeterli olmasına karşın bazı fiziki eksikliklerinin olduğunu, bunlarında en kısa sürede yapılacağını bildiren belediye başkanı bundan sonra Besni halkı daha sağlıklı et tüketecektir dedi.
Toplantı sonunda mezbahanede uyulması gereken hususlara ilişkin alınan kararlar yazılı hale getirilerek bu sektörde faaliyet gösteren tüm esnaflara yazılı olarak duyuruldu. Kasap esnafları da insan sağlığı için böyle önemli olan bir konuda kendilerinin de görüşlerinin alınarak gerekli tedbirlerin alınması hususunda memnuniyetlerini belirterek idarenin gösterdiği hassasiyetten memnun olduklarını dile getirdiler.
İlçemiz mezbahanesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralandı :
1- Mezbahanın çalışma saatleri Sabah 06:00 ,10:00 arasıdır ve çalışma günleri de haftanın 6 günü Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi olarak kararlaştırılmıştır.
2- Mezbahanın açılışı görevlendirilen belediye personeli tarafından sabah 06:00 da açılacaktır. Belediye personeli haricinde kapıların zorlanarak açılması kesinlikle yasaktır.
3- Mesai saatleri içinde ve dışında Veteriner Hekim izni olmadan hayvan kesimi yapılmayacak, yapıldığı takdirde gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.
4- Mesai saatleri dışında mezbaha acil kesim şartı ile açılarak Veteriner Hekim gözetiminde kesim yapılacaktır
5-Kesim için gelmiş olan hayvanın kulağında küpe olması ve büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için hayvan nakil belgesi bulundurulması gerekmektedir. Belgeleri olmayan hayvanların kesimi yapılmayacak
6- Damızlık değeri olan dişi sığır cinsi hayvanların kesimi yapılmayacaktır.
7- Kesimi yapılmış olan hayvanlar damgalanmadan ve et kefeni takılmadan nakil aracına yüklemesi yapılmayacaktır.
8- Et arabasına poşete konulmadan sakatat ürünler konulması yasaktır, jumbo poşetler içerisinde taşınacaktır.
9- Kesim sırasında görevli kesiciler dışında hayvan sahiplerinin dolaşması yasaklanmış olup üst katta bulunan hayvan kesim izleme salonunda kesimi izleyebilirler, ayrıca kesim bittikten sonra hayvan kilogramlarını almak için kantarın olduğu bölüme geçebileceklerdir
10- Mezbahamızda bulunan giriş kapıları giriş niteliğine göre kullanılacak olup, hayvan giriş yerinden hayvan et çıkış yerinden et çıkışı yapılacaktır.