Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Besni’deki okul dönüşümleri öğrencileri mağdur mu edecek?

  İşte gelecek sene

 

İşte gelecek sene için 
dönüştürülen okullar
 
Yeni sistem ile Besni’deki 12 ilköğretim okulunun hangilerinin ilkokul hengilerinin ortaokul olacağı konusunda edindiğimiz bilgilere göre, öğrenciler özellikle Pınarbaşı ve Korupınar mahalleleri ile Yenikent’te sıkıntılar yaşayabilir. Besni’de gelecek yıl uygulanmaya hazırlanan dönüşüm planına göre, Gülüsüm Erdemoğlu İlköğretim okulu; Mustafa Baba İlköğretim okulu; Besni İlköğretim okulu; A.C. Yamazaki İlköğretim okulu ve BEV İlköğretim okulu ilkokul olacak.
Dumlupınar İlköğretim okulu; Özel İdare İlköğretim okulu; Atatürk İlköğretim okulu; Şehit Bekir Oruçtutan İlköğretim okulu ve Hatice Gölbaşı İlköğretim okulu ortaokul olarak eğitim verecek. Namık Kemal İlköğretim okulu ve Tuğsuz Aliağa İlköğretim okulu ise ilk ve orta karma olarak eğitim verecek.
Ancak bu plana göre, bir tarafında 1 ilkokulun diğer tarafında da 1 ortaokulun olacağı Yenikent’te özellikle ilköğretim öğrencileri için karşıdan karşıya geçişlerde büyük bir sıkıntı ve tehlike olacağı eğitim çevreleri tarafından özellikle vurgulanıyor.
Yine, Pınarbaşında ikamet eden iköğretim öğrecileri için en yakın ilköğretim okulunun Çat’taki Gülüsüm Erdemoğlu İlköğretim Okulu ve Mustafa Baba ilkokulu olarak düzenlenmesi özellikle kış aylarında büyük bir sorun oluşturacağı belirtiliyor. Aynı sorunun Korupınar ve Yeni Besni Malllerinde de çıkabileceği okul dağılımlarına bakıldığında açıkça görülüyor.
 
“Dönüştürülen okullar
kimseyi mağdur etmemeli”
 
Besni’de Milli Eğitimde yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen de bu konuda bir açıklama yaparak konunun çok hassas olduğunu belirtip okulların seçimi konusunda; “Besni’nin konumu ve mahalle nüfus yoğunluğu dikkate alınarak her türlü hava koşulunda çocukların okula rahatlıkla ulaşabileceği şekilde yürüme mesafesine uygun olmalıdır.” dedi.
Eğitim Bir-Sen başkanı Mahmut Akçaay, dönüştürülen okulların kimseyi mağdur etmemesi gerektiğini ve okulların dönüştürülmesinde her türlü fiziksel ve çevresel etkinin, göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, “İlköğretim okullarının ilkokul veya ortaokula dönüştürülmesine ilişkin çalışmanın Besni’de yüzlerce öğrenci ve velinin hayatını etkilediği dikkate alınarak her türlü etkiden uzak, sadece milletin menfaatini dikkate alan titiz bir çalışmayla yürütülmelidir” dedi.

 

Kamuoyu ile şeffaf bir 
şekilde paylaşılmalı”
 
Akçaay, açıklamalarının devamında; “Her ne kadar önceden hazırlanmış bir uygulama şablonu söz konusu olmuş olsa bile taslak çalışmanın tekrar gözden geçirilerek okul dönüşümleri ile ilgili sorunlar minimum seviyeye indirgenmeli, yeniden eğitim paydaşlarını da içine alarak kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
İlkokulların mesafelerinin mevki itibariyle 60-66 ay -9 yaş grubu öğrencilerin yürüme mesafesine uygun olması gereklidir. Besni’nin konumu ve mahalle nüfus yoğunluğu dikkate alınarak her türlü hava koşulunda çocukların okula rahatlıkla ulaşabileceği şekilde yürüme mesafesine uygun olmalıdır. Mesela çevre yolunda G.Antep yolu güzergahında okulların dönüşümleri ile birlikte karşıya geçişte sıkıntılar olacak, bu soruların aşılması noktasında neler yapılması gerektiği üzerinde konuşulması gereken en önemli hususlardan birisidir. Pınarbaşı ve Korupınar mahallerinde oturan çocukların okullarının mesafeleri iyi hesaplanmalıdır.”
 
“Aynı mahallede iki 
okuldan birisi ilkokul olmalı”
 
“İki okul türünün zorunluluk bulunmadığı sürece yanyana olmamalı, aynı mahallede iki okuldan birisi ilkokula çevrilecekse diğeri ortaokula dönüştürülmelidir. Öğrenci gelişimi açısından kat sayısı az olan binalar ilkokula, kat sayısı fazla olan binalar ortaokula daha uygun olduğu göz önünde bulundurularak kararlar alınmalıdır. Okul bahçesi geniş olan binalar, küçük yaş çocuklarının oyun alınana daha çok ihtiyaç duyması nedeniyle ilkokula daha uygundur.
Bulunduğu mevkideki tek okul olma gibi durumlarda şayet okul iki binadan oluşuyorsa binasının birisinin ilkokul diğerinin ortaokul olarak ayrılması uygundur. Mesela, Namık Kemal ilköğretim gibi. Şayet tek bina ise konundaki zorunluluk hali kapsamında düşünülerek birinci ve ikinci kademenin aynı binada eğitim görmeleri yoluna gidilmelidir.”
 
Okullar belirlenirken her 
kesimin görüşü alınmalı!
 
“Okul dönüşümleri belirlenirken velilerin öğrencisini hangi tür ortaokula göndereceğine ilişkin taleplerinin dikkate alınarak okul türü belirlenmesi, okulların verimli kullanılması açısından önemlidir. Velhasıl ilçeyi ilgilendiren bir hususta eğitim paydaşlarını görüşleri, mahalle muhtarları ve özellikle okul müdürleri bilgilendirilerek kararlar alınmalıdır. Sonuç olarak, ilkokul ve ortaokul olarak dönüştülen okullar kimseyi mağdur etmeyecek şekilde planlanmalıdır”