Besni’nin arkeolojik yüzey araştırmaları yapılıyor

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Ezer’in hazırlamış olduğu “Adıyaman İli Protohistorik Dönem II. Etap (Besni İlçesi) Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” adlı projenin ikinci etabı gerçekleşti. 5 yıl sürmesi planlanan ve birinci etabı 2013 yılında tamamlanan projenin ikinci etabı Besni ilçe sınırları içerisinde yapılarak araştırmanın zorlu arazi çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınarak yapılan araştırmada Besni’nin […]

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Ezer’in hazırlamış olduğu “Adıyaman İli Protohistorik Dönem II. Etap (Besni İlçesi) Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” adlı projenin ikinci etabı gerçekleşti.
5 yıl sürmesi planlanan ve birinci etabı 2013 yılında tamamlanan projenin ikinci etabı Besni ilçe sınırları içerisinde yapılarak araştırmanın zorlu arazi çalışmaları tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınarak yapılan araştırmada Besni’nin özellikle prehistorik ve protohistorik, yani Milattan Önce 10 bin ile 600 dönemlerine ait kalıntılar incelendi. Araştırma ve incelemelerin sonunda ise Besni’nin güneyinde yoğunluk gösteren çok sayıda arkeolojik merkez saptandı. Buna göre 23 adet tescilli merkezin yanında, 6 adette Adıyaman Üniversitesi öğretim üyelerinin tespit etmiş olduğu merkez ile toplamda 29 merkez araştırıldı. İlk verilerin ışığında elde edilen sonuçlara göre bölgeye paleolitik dönemlerden (M.Ö. 11 Bin ve öncesi) başlayarak Demir Çağı’na (M.Ö. 700) kadar kesintisiz yerleşildiği ve bölgenin Kuzey Suriye Kültür Bölgesi’nde yer aldığı saptandı. 
Söz konusu dönemlere ait çalışmaları ilk defa Adıyaman Üniversitesi gerçekleştirirken Yrd. Doç. Dr. Ezer’in hazırladığı “Adıyaman İli Protohistorik Dönem II. Etap (Besni İlçesi) Arkeolojik Yüzey Araştırmaları” adlı projenin hedefinde ise arkeolojik yüzey araştırmaları ve sonrasında yapılacak olan kazı çalışmalarının bölgedeki önemli bir bilgi açığını kapatması ve söz konusu bilgilerin Dünya arkeoloji camiası ile paylaşılması vardır. 
 

Exit mobile version