Besni’ye Turizm Meslek Lisesi istiyoruz

Mustafa Kemal Atatürk eğer cumhurbaşkanı olmasam Eğitim Bakanlığını almak isterdim, derken daha o günlerde ülkemizde eğitimin gerekliliğinin altını çizmiştir. Atatürk Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Milletvekillerinin maaşı öğretmenlerin maaşını geçmesin derken öğretmenlerin gösterecekleri özverili çalışmaları ile Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğrenciliktir demiştir. Türkiye’de zorunlu ilköğretim uygulaması, II. Mahmut’un 1824 yılındaki fermanıyla başlamıştı. Öğretmen […]

Mustafa Kemal Atatürk eğer cumhurbaşkanı olmasam Eğitim Bakanlığını almak isterdim, derken daha o günlerde ülkemizde eğitimin gerekliliğinin altını çizmiştir. Atatürk Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir. Milletvekillerinin maaşı öğretmenlerin maaşını geçmesin derken öğretmenlerin gösterecekleri özverili çalışmaları ile Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğrenciliktir demiştir.
Türkiye’de zorunlu ilköğretim uygulaması, II. Mahmut’un 1824 yılındaki fermanıyla başlamıştı. Öğretmen yetiştirmek amacıyla da ilk öğretmen okulu 16 Mart 1848′de açılmıştı (Dârulmuallimin-i Rüşdü 1868′de ise ilkokul öğretmeni yetiştirmek amacıyla “Dârülmuallimin-i Sıbyan” öğretime başladı.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
1935 verilerine göre 16 milyon nüfusumuzun 12 milyonu köylerde yaşıyor. 40 bin köyün 35 000 inde okul ve öğretmen  yoktu. 1.700.000 çocuktan sadece 300 000’i okula gidebiliyordu. 17 Nisan 1940 tarihinde MEB Hasan Ali Yücel döneminde 3803 sayılı kanunla. “Köy Enstitüsü” açılmıştır. 1941 de, 4274 sayılı yasa ile de, köylerde çalışacak sağlık memuru ve ebelerin bu okullarda yetiştirilmelerine karar verilmişti.
Türkiye’nin o günlerde geleceğini inşa eden Köy Enstitülerinde toplam olarak 17342 öğretmen yetişmiştir. Bunların 1398’i bayan 15943’ü erkektir. Yine bu okullarda 7300 sağlık memuru, 8756 eğitmen yetişmiştir
PEKİ, NEDEN KAPATILDI
Köy Enstitüsü yasasının kabulü sırasında, bunun uzun ömürlü olmayacağı belliydi. TBMM’de 426 kayıtlı Milletvekili vardı. Oylama gününde, başta Celal Bayar, Adnan Menderes olmak üzere, sonradan Demokrat Partiyi kurup katılacak olan 148 Milletvekili meclise gelmediler. Yasa, gelenlerin oybirliği ile 278 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’de, yasayı destekliyor ve “Kitap mermi gibidir” veciz ifadesiyle taraf olduğunu belirtiyordu.
Bir gün, Kepirtepe Köy Enstitüsüne ziyarete giden Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, bir kız öğrenciye, çantasında neyin olduğunu sorar. Kız çantayı açar, göstererek, “Bir parça ekmek, bir parça köfte ve birde Dünya Klasiklerinden bir kitap” der. İnönü mutlu olur. Etrafındakilere dönerek, “Ne zaman Türkiye’de, erinden generaline, sade vatandaşından Cumhurbaşkanına kadar, herkes, ekmekle kitabı bir araya getirebilirse, gerçek kalkınma başlamıştır demektir “ diyen İnönü, yandaşlarının baskılarına dayanamayarak, Hasan Ali Yücel ve İsmail Tonguç’u görevden alarak, MEB lığına Reşat Şemsettin Sirer’i getirdi. Tonguç, önce Talim Terbiye kuruluna, sonra da bir okula öğretmen olarak atanır. Sirer, 1947’de, “tüm Köy Enstitülerinin kuruluş özelliklerinin ortadan kaldırıldığını, bu okulların sıradan bir köy okulu olduğunu” söyleyerek, müfredat programını değiştirdiler..
1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Parti, 27 Ocak 1954 de 6234 sayılıyasa ile uygulamaya tamamen son verdi.
İLÇEMİZDE EĞİTİM VE SORUNLARIMIZ
Maalesef eğitim uzun yıllardır yazboz tahtası haline dönüştürüldü. Meslek edindirmeye yönelik eğitim sisteminin kurulup öğrencilerin yeteneklerine göre eğitim verilmediği ülkemizde eğitim anlamsız bir maratona dönüşmüş durumdadır. Tüm ülkede olduğu gibi ilçemizde de bunun acılarını öğrencilerle beraber ailelerde çekmektedir. Buna rağmen ilçemizde Türkiye birincisi öğrencilerimiz çıkmaktadır hepimiz hem gurur duyuyoruz hem de bu öğrencilerimizi tebrik ederek başarılarının devamını diliyoruz.
Eğitim siyasetin arka bahçesine dönüştürülürse toplumun bir kısmını memnun ederken diğer bir kısmını huzursuz edersiniz.
Tüm Besnililer gibi bende eğitimde ve diğer alanlarda Besni’de dev adımlar atan ERDEMOĞLU AİLESİNE teşekkür ediyorum.
Yine söylemekte yarar umuyorum, rahmetli Zübeyir ÖZBAY’ın Besni’de bir Turizm Meslek Yüksekokulu veya Turizm Meslek Lisesi özleminin yerinde ve gerekli olduğunu bu konuda yetkililerin bir adım atmalarını istiyorum.

Exit mobile version