Bir Besni Belgeseli Çekelim

Geçmişi geleceğe taşıyan en önemli çalışmalardan biride belgesellerdir. Ülkelerin, şehirlerin, insanların, doğanın ve daha birçok konuda çekilen belgeseller geçmişte yaşanan zamanları geleceğe taşımaktadır. Kıymetli hocam Mehmet DEMİRELİN 16 Eylül 2012- tarihli BESNİ EKSPRES Gazetesindeki yazısında bir İpek yolu belgeselinde Bensinin de yer almasına çok sevindiğini belirtmiş. Elbette fevkalade sevindirici ama biz Besnililer için yeterli olmadığını […]

Geçmişi geleceğe taşıyan en önemli çalışmalardan biride belgesellerdir. Ülkelerin, şehirlerin, insanların, doğanın ve daha birçok konuda çekilen belgeseller geçmişte yaşanan zamanları geleceğe taşımaktadır.
Kıymetli hocam Mehmet DEMİRELİN 16 Eylül 2012- tarihli BESNİ EKSPRES Gazetesindeki yazısında bir İpek yolu belgeselinde Bensinin de yer almasına çok sevindiğini belirtmiş. Elbette fevkalade sevindirici ama biz Besnililer için yeterli olmadığını düşünüyorum. 
Yaklaşık bir ay kadar önce idi kıymetli abimiz Hasan EMRE Besni de eski mesleklerle ilgili bir araştırma derlediğini o çalışmaları yaparken konuştukları eski Besni de yaşamış olan insanların bu gün bir çoğunun vefat ettiklerini anlattı.
Kıymetli hocam Besni’nin tam detaylı bir belgeselinin çekilmesi acilen gerekmektedir. Eski Besni deki sosyal hayatı canlı anlatacak nesillerin bir belgesel içerisinde o günlerin tarihi konuların, ekonomisini, siyasi hayatını ve diğer konularını işleyecek bir çalışma gerekmektedir. Bu gün aramızda yaşamakta olan ömürlerinin son baharındaki büyüklerimizi kaybetmeden bu işe birilerinin girişmesi gerekmektedir.
Bu çalışmalarda mülki idarenin dünden bu güne işlevleri, Yine geçmişten günümüze kadarki Belediye Başkanları ve belediyenin toplumdaki konumu ele alınmalıdır.
Besni de eski meslekler ve bu gün tamamen yok olmakta olan ya da yok olmuş zanaat dalları Kalaycılık, köşkerlik, çulculuk, dokumacılık gibi dallar o günleri yaşayanların ağzından dinlenilerek derlene bilir.
Eski Besni den göç ve göçten sonra ikinci bir şehir dışına verilen göçler, dışarıdaki Besnililerin yaşamları, başarıları işlene bilir.
Benim Babam seksen yaşlarında Eski Besni’deki dokumacılık yıllarını rahmetli Mehmet amca Mehmet ERDEMOĞLU ile tahta tezgâhlarda çalıştıklarını, yine rahmetli Halil BABA ile o gün ki tekkelerde zikirlere katıldıklarını, Besni de birçok insanın diğer illere çalışmaya ve seyyar satıcılık yapmaya gittiklerini anlatmaktadır.
Babam ve babam gibi çok az kalmış eski nesilleri kaybetmeden bu çalışmanın yapılması gerekmektedir.
Kıymetli hocam gelin bir stüdyo kuralım her kes elindeki bilgileri belgeleri fotoğrafları getirsin geçmişle ilgili çekimler yapalım ortaya bir eser çıkaralım daha sonra inanıyorum ki daha mükemmelleri ile devamı gelecektir.
Bu çalışmaları belgesel çekenlere sipariş etsek bayağı masrafı olacağını düşünmekteyim. Bu vesile ile bu işe gönül vermiş arkadaşların Besni de yapılacak çalışmalarla iyi bir eser ortaya çıkarılarak başarılı olacağımıza inanmaktayım.
Belki bu konuda bir sponsor bulunabilir. Eğer öyle bir imkân olursa bu işi profesyonellerine bırakabiliriz ama bizlerde işin içinde oluruz.
Yapılacak çalışmalarda bir ekip ruhunu yakalayarak ortaya çıkacak eserin topluma mal olması sağlanmalıdır.
Bir ikinci konuda eski Besni’nin mahallelerinin sokaklarının köprülerinin camilerinin kalesinin kiliselerinin hamamlarının çarşısının yerlerinin belirlenmesi ile bir harita çıkarılmalıdır.
Bizden sonrakilere bu şehrin geçmişini belgeleyecek anlatacak bir eser bırakılmalıdır.
Bu konuda kitaplar yazıldı ama birbirine benzeyen kitaplar yazıldı bu nedenle akıcı ve o günlerin yaşamsal hayatını anlatacak eserlere ihtiyacımız var.
Bu arada kitap yazan ağabeylerimize teşekkür ediyorum özellikle Şekip abinin çıkardığı son Besni kitabı daha detaylı ve daha zengin içeriklidir.
Besni için uğraşan emek veren herkese selam ve saygılarımla…

Exit mobile version