Bu seçim Muhtarların seçimi olacak..!

  Besni’de Yüzlerce Muhtar adayı yarışıyor Siyasi Partiler, 30 Mart’ta yapılacak olan belediye seçimleri için hazırlıklarına hız verip, adaylarını belirlerken, önümüzdeki seçimlerde ilk kez uygulanacak yeni Büyükşehir Yasası’yla, muhtarların konumu da ayrı bir önem kazandı. Muhtar maaşlarına yapılan yüzde 91 dolayındaki artış, muhtarlık seçimlerini oldukça çekişmeli hale getirecek. Torba Yasa’nın getirdiği artış ile 457 liradan 871 […]

 
Besni’de Yüzlerce Muhtar adayı yarışıyor
Siyasi Partiler, 30 Mart’ta yapılacak olan belediye seçimleri için hazırlıklarına hız verip, adaylarını belirlerken, önümüzdeki seçimlerde ilk kez uygulanacak yeni Büyükşehir Yasası’yla, muhtarların konumu da ayrı bir önem kazandı.
Muhtar maaşlarına yapılan yüzde 91 dolayındaki artış, muhtarlık seçimlerini oldukça çekişmeli hale getirecek. Torba Yasa’nın getirdiği artış ile 457 liradan 871 liraya çıkartılan muhtar maaşları, 53 bin muhtara ‘piyango’ niteliği taşıyor. Mahalle muhtarları, bu paranın 342 lirasını sigorta primi olarak ödeyeceği için ellerine net 533 lira geçecek. 228 lira sigorta primi ödeyen köy muhtarları da 647 lira alacak.
Yeni maaşlar 15 Ocak 2014’ten itibaren geçerli
Muhtar ödeneklerinin arttırılmasıyla bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Karara göre muhtar ödenekleri 15 Ocak 2014’ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 100 artırılarak 5 bin 700 olan gösterge rakamı 11 bin 400’e yükseltildi. Buna göre halen 438 lira olan muhtar ödeneği 877 liraya çıktı.
Türkiye’de halen 53 binden fazla mahalle muhtarı var. Muhtar ödeneklerinin asgari ücrete eşitlenmesi yönünde daha önce çeşitli yasa teklifleri sunulmuştu. Yeni zamlarla birlikte muhtarların ödeneği asgari ücretin de üzerine çıkmış oldu. Yapılan hesaplamalara göre zammın bütçeye aylık faturası 23,4 milyon lirayı aşacak. Kararla 2014 yılına ilişkin ortalama ücret toplamı tavanı da 7 bin 670 TL olarak belirlendi.

Exit mobile version