BURASI ESKİ BESNİ BURASI BEKİR BEY HAMAMI (!)

Umutlanmış ve inanmıştık  Yapılan açıklamalar, verilen demeçler, Bir şeylerin yapılacağına inandırmıştı biz Besnilileri. Konu eski Besni deki yok olan tarihi ve turistik alanların gelecek nesillere kazandırılarak yöreyi bir turizm cenneti yapmaktı. Tarih 2007 yılı Bekir Bey hamamında kazı çalışmaları başlıyor, yani restore edilerek ayağa kaldırılacak. Bu arada açıklamalar, demeçler veriliyor bu alanda incelemelerde bulunuluyor. Basında […]

Umutlanmış ve inanmıştık 
Yapılan açıklamalar, verilen demeçler, Bir şeylerin yapılacağına inandırmıştı biz Besnilileri.
Konu eski Besni deki yok olan tarihi ve turistik alanların gelecek nesillere kazandırılarak yöreyi bir turizm cenneti yapmaktı.
Tarih 2007 yılı Bekir Bey hamamında kazı çalışmaları başlıyor, yani restore edilerek ayağa kaldırılacak. Bu arada açıklamalar, demeçler veriliyor bu alanda incelemelerde bulunuluyor. Basında haberler yazılıp gündeme geliyor.
 Yine o tarihlerde Eski Besni de incelemelerde bulunan dönemin kültür ve turizm bakan Ertuğrul Günay kurşunlu cami önünde halk ile tokalaşmalardan sonra ulu caminin yakınına kadar yürüyerek giderken arkasında yürüyen bürokratlar, amirler, memurlar ve vatandaşlar arakasından kavuşmakta zorlanıyorlar koşar adım takip ediyorlardı Sayın Bakanı.
Yapılan açıklamaları verilen sözleri siz okurlarla paylaşırken kamuoyunun konunun takipçisi olmasını isterken o günlerde basında çıkan haberler ve demeçleri yorumlarınıza sunuyorum.
İşte o günlerde bazı gazetelerde ve basın organlarında çıkan haberler.
 Haber tarihi 26.05.2007. (CİHAN)-Adıyaman’ın Besni ilçesinde tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılmasına yönelik kazılar sürüyor. Bekir Bey Hamamı, Ulu Camii ve Kızılca oba Camii’nde sondaj çalışmaları başladı.                                                                          Adıyaman Müze Müdürlüğü başkanlığında, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Turgut Hacı Zeyrek denetiminde yapılan kazılara Besni Belediyesi de işçi takviyesinde bulunuyor. Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Doç. Dr. Turgut Hacı Zeyrek, Ulu Camii, Bekir Bey Hamamı ve Kızılca oba Camii’nde röleve ve yeniden tasarımlama uygulamasına yönelik temel araştırması amacıyla, sondaj çalışması başlattıklarını söyledi. 2 ayda kazıları tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Zeyrek, ‘Çalışmalar Ulu Camii’nde sürdürülüyor. Daha sonra diğer 2 eserde kazılara başlayacağız.’ dedi.
06.05.2006 tarihinde kent haber sitesinde şu haberlere ve açıklamalara yer verilmişti.    
Besni’de ören yerinde bulunan tarihi ve turistik eserlerin restore edilip koruma altına alımına yönelik çalışmalar devam ediyor. 
Eski Besni ören yerinde yapılan yenileme ve koruma çalışmalarıyla ilgili olarak AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu, Besni Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk ve Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Arif Çelik, Adıyaman İl Kültür eski Müdürü Mustafa Sucu ve iki teknik eleman ören yerinde incelemelerde bulundu. 
İnceleme sonrası açıklama yapan Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Arif Çelik, 2006 yılının vakıflar ve medeniyetler yılı olduğunu bu nedenle bu yıl tüm tarihi ve kültürel değerleri olan eserlerin ihyasıyla ilgili çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. Çelik, ‘Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde görevli teknik arkadaşlar tarafından eski Besni ören yerinde bulunan 3 cami ve 2 eski hamamın ölçüm çalışmaları yapıldı. Çalışmalar devam edecek’ dedi. 
AKP Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu ise, yapılan çalışmaların baştan beri takipçisi olduklarını, bu alanın ileride çevre düzenlemesi yapılıp koruma altına alınarak turizme kazandırılması gerektiğinin önemine dikkat çekerek, ‘Tarihi eski Besni ören yerinin gelecek nesillerle buluşması için yenileme ve koruma çalışmaları çok önemlidir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ölçüm çalışmaları yapılan Tahta Oba Camisi, Kızılca Oba Camisi, Ulu Cami, Meydan Hamamı ve Bekir Bey Hamamı da yapılacak çalışmalarla turizme kazandıracak. Proje çalışmalarının tamamlanmasından sonra bu eserler için kurul kararı alınarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restore çalışmalarının yapılması için girişimleri devam edecektir’ şeklinde konuştu
Adıyaman milletvekilimiz hemşerimiz Mehmet Erdoğan 31.10.2011 tarihinde Ajans Adıyaman’a,  Aşağı şehir’de bulunan Bekir Bey Hamamını da restore edeceğiz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü nezdinde proje ihalesine çıkıyoruz. Önümüzdeki yıl projeyi bitirince yapım ihalesine geçeceğiz. Biz bu zamana kadar ne söylediysek unutmadık ve hepsini de birer birer gerçekleştirdik. Açıklamalarında bulunmuştu.
Sayın vekilim son seçimlerde seçim karargâhı olan eski camlı kahvede yaptığınız konuşmalarda da bu konuda söz vermiştiniz. Futbolda bir terim vardır şimdi top sizde bizler, Şimdi konu ile ilgili olarak yapılacak icraatları bekliyoruz, Sayın vekilim Mehmet Erdoğan siyasette makam ve mevkiler zamanla unutulur ama hizmetler kalıcı ve kutsallığını her zaman korur.
Kıymetli Besnili dostlarım, hemşerilerim konu ile ilgili olarak, icraatı siyasilere takdiri ve yorumu sizlere bırakarak herkese selam ve saygılarımı sunuyorum.

Exit mobile version