İlçe Tarım Müdürlüğü zarar gören ekinlerin % 90 oranında bu zararı atlatmasının mümkün olmadığını açıklarken, Ziraat Odası Başkan adayı Aydın Doğan, Oda yönetimini çifçinin sorunlarına duyarsız kalmakla suçladı.
Erken ekim yapan çifçi “dondu”
Türkiye genelinde yaşanan aşırı soğuklar ve kar yağışı tüm yurtta olduğu gibi ilçemizdeki çiftçilere de büyük zarar verdi. Besni’de erken ekim yapılan 15 bin dekar buğdaya aşırı soğuk nedeniyle don vurdu. Besni Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğünden yapılan açıklamada Besni’de 200 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldığı ve erken ekim yapılan ve yaklaşık 30-35 cm boylanan 15000 dekar buğdayın geri dönülmeyecek şekilde dondan etkilendiği belirtildi. Erken ekimden mümkün olduğunca sakınmaları ve risk almamalarını tavsiye edildiği İlçe Tarımın açıklamasında, don vuran alaların Afet kapsamına alınıp alınmayacağıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
Doğan: Çifçinin zararı Afet kapsamına alınmalı
Şubat ayının ilk haftasında yapılacak olan Ziraat odasının seçimlerinde aday olan Aydın Doğan, iktidara çağrı yaparak don nedeniyle zarara uğrayan çifçilerin afet kapsamına alınmasını istedi. Ziraat Odası başkan adayı Aydın doğan, don nedeniyle çifçinin uğradığı zarardan büyük üzüntü duyduğunu belirttiği açıklamasında, Hükümete zarara uğrayan çifçileri afet kapsamına alması ve maddi destekte bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulundu. Ziraat odası yönetimini de “Ellerinde 8 tane Ziraat Mühendisi danışmanı var ve neden bu konuda bir çalışma yapmadılar” diyerek eleştiren Aydın Doğan, “Aday olup olmadıklarını açıklamıyorlar, bari çifçinin sorunlarını takip edip etmediklerini açıklasınlar da çifçi çalışıp çalışmadıklarını görsün” dedi.
Yağışların az olur endişesi ile erken ekim yaptılar
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle. “İlçemiz merkez ve köylerinde yaklaşık 200.000 dekar alanda hububat tarımı yapılmakta olup bu üretimin tamamına yakınında sertifikalı tohumluk kullanılmaktadır. Genelde de Çukurova bölgesinde tescil edilen Ceyhan 99, Adana 99 çeşitleri ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Bölgemiz toprak ve iklim isteklerine uygun olan bu çeşitlerin verim ve kaliteleri de iyi olmaktadır. Çiftçilerimiz tarafından benimsenerek yetiştiriciliği yapılan bu çeşitlerin bazı çiftçilerimiz tarafından yağışların az olur endişesi ile erken ekilmesi, yağış ve hava şartlarının da uygun olması nedeni ile bu yıl buğdaylarda vejetatif aksam gelişimi geçmiş yıllara oranla hızlı oldu.
30-35 cm kadar boylanan buğdaylar zarar görmüştür
Ancak geçtiğimiz günlerde yurdun genelinde seyreden aşırı soğuklar nedeni ile erken ekim yapan çiftçilerimizin buğdaylarında don zararının olduğu görülmektedir.
Bizde konu uzmanı müdürlüğümüz personelleri ile hububat alanlarında incelemelerde bulunduk. Ekimden sonra hava şartlarının iyi ve yağışların bol olması nedeni ile çok iyi vejetatif gelişim gösteren buğdaylar geçtiğimiz günlerde meydana gelen donlara dayanamadı. Erken ekim nedeni ile yaklaşık 30-35 cm boylanan buğdaylar zarar görmüş olup, yaklaşık %90 oranında bu zararı atlatması mümkün görülmemektedir.
Bazı çiftçilerimizde dondan zarar gören üst yaprakların hayvanlar tarafından otlatılmak sureti ile yeniden filizlenmesini temin etmek için köylerdeki hayvanları tarlalara bırakmışlar.
Oluşan zararın telafisi mümkün olmayacak
Ancak bu teknik anlamda pek mümkün görülmemekte olup oluşan zararlanma telafisi mümkün olmayacak niteliktedir. Her yıl bu kadar don zararının olmaması erken ekimde bir sıkıntı çıkartmamakta idi ancak bu yıl ekstrem bir soğuk olması nedeni ile bu şekilde erken ekimde yaklaşık 15000 dekar alanda zarar oluşmuştur. Yinede çiftçilerimizin bu şekilde erken ekimden mümkün olduğunca sakınmaları ve risk almamalarını tavsiye etmekteyiz. Çiftçilerimize doğal afetlerden uzak hayırlı ve bol kazançlı günler dileriz