3.000 dekarda Besni Üzümü yetiştiriliyor
İlçemiz Besni’de yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılan Besni üzüm (Peygamber Üzümü) hasat dönemi başladı. Besni’ye bağlı Çorak köyünde ilk hasada başlayan çiftçilerin Eylül ayı ortalarına kadar hasada devam edeceği bildirildi.
İlçemiz merkez ve köylerinde yaklaşık 3000 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan Besni üzümünün 610 dekarı organik olarak yetiştiriliyor.
Sertifikasyon ve tescil işlemleri Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan Organik Besni Üzümü yetiştiriciliği bu sene ilk kez Çorak köyünde %70 devlet destekli %30 çiftçi öz sermayeli olarak hayata geçirildi.
İlçemize bağlı Çorak Köyündeki Organik Besni Üzüm bağlarındaki hasat başladı. Hasadın eylül ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.
Besni İlçe Tarım sorunlarını çözüyor
Besni İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik Personelleri ve GAP idaresi yetkilileri sık sık çiftçileri ziyaret ederek, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgiler alıyorlar.
Yetkililerin ziyareti sırasında çifçilerin en çok yakındığı konuların başında ise, elektrik desteği geliyor. Çiftçiler ürünlerinin daha iyi fiyattan satılması, arazilerine sergi alanlarının yapılması ve elektrik enerjisi konularından destek istediler.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Kösekul; “İlçe Müdürlüğümüz Teknik ekiplerince de organik ürünlerin daha iyi fiyata alıcı bulması ve diğer konulardan çiftçilere yardımcı olmak için çalışmalara başlamıştır.” dedi.
Çiftçi Güneş enerjisinden elektrik üretmek istiyor
Mehmet Kösekul açıklamasını şöyle tamamladı. “Besni üzümü yetiştiriciliğine 2013 yılında 610 dekar alanda 11 üretici ile başlanılmış olup, ilçemize bağlı Suvarlı, Pınarbaşı başta olmak üzere diğer köylerimizde de organik ürün yetiştiriciliğinin arttırılması çalışmaları devam etmektedir.
Üreticilerimiz üzümü kurutma aşamasında sergi alanı olarak kullanıldıklarında alanın beton olarak standartlara uygun yapılması ve bu arazilerinde elektrik enerjisi olmasını istemektedirler. Elektrik enerjisi olarak Yenilenebilir Alternatif Enerji olan Güneş enerjisinin bu alanlarda kullanılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Çünkü çiftçilerimizin enerjiye ihtiyaç duydukları zaman dilimi yılda bir 1-2 ay gibi kısa bir dönem olup bu dönemde güneşin en yoğun olduğu mevsime denk gelmektedir. İlçe Müdürlüğümüz Teknik ekiplerince de organik ürünlerin daha iyi fiyata alıcı bulması ve diğer konulardan çiftçilere yardımcı olmak için çalışmaları yürütmeye başlamıştır.”