AKUT ve AK Sigorta işbirliğiyle başlatılan projeyle oluşturulan afet eğitim tırı, Besni’ye geldi. Uzay Çatı altında düzenlenen etkinliğe Kaymakam Gürkan Demirkale, Besni Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kuyucak, İlçe Jandarma Komutanı Kurmay Yüzbaşı İsmail İri, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaman, İlçe Müftüsü Hanifi Damar, Kızılay Şube Başkanı Ali Erdoğan ve yönetimi, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
AKUT ekibi tarafından gerekli ekipmanın kurulmasından sonra öğrencilere deprem anında neler yapılması gerektiği konusunda uygulamalı eğitim yaptırıldı ve 7.4 büyüklüğünde Marmara Depremi yaşatıldı. Özel TIR içerisinde yaptırılan uygulamalı deprem ile insanlarda deprem bilincinin oluşması amaçlandı.
Eğitim sonrasında Ak Sigorta Proje Koordinatörü Burçak Seyis şu açıklamalarda bulundu: “‘Hayata devam Türkiye’ projesi AKUT ve AK Sigortanın beraber gerçekleştirmiş olduğu bir projedir. Bu proje 5 yıl için planlandı ve normal şartlar içinde her yıl 10 ile 50 ilçeyi gezme hedefi ile yola çıkıyoruz. Bu yıl ise 4’üncü yılımızdayız. Daha önceki 3 yılda toplam 30 il 150 ilçe dolaştık. Bu yıl ise şu anda 17’inci ilimizdeyiz. Buradan sonrada Kahramanmaraş’a geçerek yolumuza devam edeceğiz ve 7 Haziran 2013 tarihi itibari ile projeyi İstanbul’da sonlandıracağız. Projenin amacı insanlara afetlerle ilgili bilgilendirme yapmak ve sigorta bilincini arttırmaktır. Afetlerin öncesi, sırası sonrası neler yapılması gerektiğini insanlara anlatmaya çalışmaktır. Sigortada önceden alınması gerekene önlemlerden birisi olduğu için sponsorumuzda bu nedenle AK Sigorta oldu. Proje sırasında deprem tırımızla birlikte 7.4 büyüklüğünde 45 saniyelik Marmara Depremini yaşatıyoruz. Tırımızın içinde iki tane odamız var ve birisi güvenli birisi güvensiz olacak şekilde dizayn edildi. Güvensiz oda bir çoğumuzun evinde olduğu gibi eşyaların sabitlenmediği oda, güvenli oda ise insanlarımızın evinde olmasını istediğimiz büyük eşyaların özellikle sabitlenmiş olduğu ve böylece yaralanma ve can kayıplarını minimuma indirmemiz için gerçekleştirilmesi gereken ev şekli. Tabi ki öncelik binaların sağlam yapılması ve il başta elimizde bu şartlar yoksa hiç değilse eşyaları sabitleyerek birazda olsa önlemleri arttırmaya çalışıyoruz. Alanlarımıza il idareleri ile Milli Eğitim Müdürlükleri ile görüşerek okullarımızı davet ediyoruz. Bu sayede öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz ve aynı zamanda alanlarımız zaten halkımıza açıktır. Sonuçta eğitimlerimiz herkes için yapılıyor. Dolayısıyla burada öğrencilerin bir kısmına önce eğitim verdikten sonra simülatöre çağırıyoruz ve simülatörde güvenli odada onların eğitimlerini tamamlamalarını sağlıyoruz. 18 yaşından büyükler ise de güvensiz odaya binerek depremin simülasyonunu yaşayabiliyorlar. Tabi ki güvensiz odamızdada güvenlik kayışlarıyla güvenlik önlemleri alınmıştır. Bunun dışında her il ve ilçede eğitim seminerleri ayarlanmıştır. Minimum 1 maksimum 4 olmak üzere bir gün içerisinde oralarda eğitim seminerleri veriyoruz. Eğitim semineri biraz daha kapsamlı ve burada deprem simülatöründe biraz daha ağırlıklı anlatabilmemize karşı eğitim seminerlerinde deprem, yangın, sigorta, sel bilincinin oluşması ile ilgili bilgilendirme yapmaktayız. Amacımız verdiğimiz bilgileri refleks haline getirmek ve afet anında insanların ne yapacaklarını anlatmaktır.