Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Eğitim Bayramında halka görev verilmeli’

      15.

 
 
 
15. Besni Eğitim Bayramı ile ilgili sürdürdüğümüz röportajlar şu şekilde:
Levent Süngü – İşletmeci: Eğitim Bayramı ile ilgili problemleri iki aşamalı olarak değerlendirmek gerekiyor. Birincisi organizasyon açısından değerlendirilmesi, ikincisi de halk açısından değerlendirilmesidir. Halk Eğitim Bayramını, eğitim olarak değil de, üzüm festivali gibi değerlendiriyor. Yani insanları eğitmekle ilgili seminer, konferans, panel, vs. halkımıza ağır geliyor. Halkımız bu sempozyumlar yerine 3 saatlik bir konseri daha uygun görüyor. Bu halk açısından bir değerlendirmedir. Buraya bir sanatçının gelmesi yani ünlü bir sanatçının gelmesi Eğitim Bayramı açısından tahmini 150 bin TL’ye mal olmaktadır. Ama bunun yerine eğitim kurumlarına yardım edilmesi daha uygun olur. Ama halkımız okul yapılmasın konser olsun diyor. Bu noktada halkın eğitim seviyesinin biraz daha düşük olduğu görülmektedir. Organizasyon açısından ise dışarıdaki sanayicilerimiz, işadamlarımız belki halka inemiyorlar veya halkla aralarına bir mesafe koyuyorlar. Bu durum biraz daha halka indirgenebilir ve daha yakın daha samimi olunabilir. Tarih açısından ise Eğitim Bayramının Eylül – Ekim aylarında olması akıllara şu soruları getirmektedir: Şehir dışındaki Besnililerin kışlık ihtiyaçlarını giderildiği bir gün… Pazar yerindeki esnafında hakikaten yüzü güldüğü bir gündür. Haziran ayında da olursa üniversite kapanmadan önceki bir tarihte olması daha uygun olacaktır. En azından halk katılımının eksik olmasını üniversite öğrencileri kapatabilir.
Cennet Figen Kalaağası – Avukat: Besni Eğitim Bayramına katılım, öğrencilerin ve halkın katılımı sağlanamadığından oluşmuyor. Çok iyi duyurulamıyor ve haberdar edilemiyorlar. Bu noktada yerel ve ulusal basın iyi kullanılmalıdır. Bunun yanında internet gibi iletişim vasıtaları, sesli ilan yolları kullanılmalıdır. Ayrıca birebir organizasyonda halk ve öğrenciler yer almalıdır ve özellikle ilköğretimden üniversitelere kadar, okul müdürleri, öğretmenler ve öğretim görevlileri organizasyonda yer almalıdırlar ve organizasyonu düzenlemelidirler. Bu konuda üniversitemize daha çok yükümlülük düşüyor. Halkın katılımının sağlanması için gerekirse onlarında ürünlerini tanıtacağı stantlar oluşturulmalı ve eğlence programları düzenlenmelidir. Yine bu noktada dışarıdan getirilen ünlü isimler olabileceği gibi ödüllü yarışmalarla kişilerinde katılımı sağlanabilir. Bunun yanı sıra her kesimden siyasi gruplar Bayrama davet edilebilir. Bayram bir kesime mal edilmeden, organizasyonu sanki bir kesim yapıyormuş gibi gösterilmeden, bütün halka bütün görüşlere mal edilerek düzenlemeler yapılabilir. Bayram sürecinde halk mutlaka görevlendirilmelidir ve organizasyonda yer almalıdırlar. Bu, dışarıdan gelen insanları karşılamak olabilir, kendi ürünleri ile ilgili reklam çalışmaları yapılabilir ama aktif olarak etkinliklerde bulunmaları lazımdır. Bu noktada Haziran ayında yapılması daha mantıklı olabilir. Çünkü öğrenciler Eylül ayında Besni’de olamayabilirler. Bu ay mevsim olarak ta uygun olabileceği için Mayıs sonu Haziran ayı veya Haziran ortaları uygun olabilir.
Mahmut Korkmaz – Sigortacı: Eğitim Bayramı Haziran’a değil de Temmuz ayına alınsa daha iyi olur. Çünkü en azından yerli ürünler çıkmış olur. Eğitim bayramı çok güzel bir etkinliktir ve Besni’ye mal edilmesi gerekmektedir. Katılım olmamasının en büyük etkenlerinden bir tanesi insanımızın konuya olan duyarsızlığından kaynaklanmaktadır. Organizasyon olarak ise biraz daha tanıtıma önem verilebilir. Tabi bu noktada halkın da sahiplenmesi gerekiyor. Gazetenizden okuduğum kadarıyla bazı esnaflar İstanbul’dan gelen Besnililerin kışlık erzakların almak için geldiklerini söylemişler. Bu şekilde konuşup ta hemşerilerimizi küstürmeyelim. Sonuçta onlar bir karşılık beklemeden buraya Eğitim Bayramına geliyorlar.
Mehmet Ali Kılınç – Öğrenci: eğitim Bayramının Haziran ayına alındığını varsayarsak, Meslek Yüksekokulundaki öğrencilerimizi o tarihte burada tutmanın yollarını bulmamız lazımdır. Dışarıdan gelecek insanların da farklı bir bakış açısıyla gelmeleri lazım buraya. Etkinlik konusunda ise bugüne kadar yapılmamış etkinliklerin yapılması gerekir. Konferansların, sempozyumların yanı sıra sanatsal çalışmalarında olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de Besnimizin tanıtımı için, buranın yöresel kıyafetlerinin, yöresel yemeklerinin, tarihinin sanatsal açıdan yansıtılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir resim sergisi, bir fotoğraf sergisi ya da başka şekilde workshop’ların (bilgi ve fikir üretme) olduğu bir etkinliğe dönüştürmemiz gerekiyor. Böylelikle Eğitim Bayramını en iyi şekilde organize edebiliriz. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum.
Mahmut Çulcu – Sigortacı: Toplumu veya Besni içindeki mevcut insanları bayramın içine katmak gerekmektedir. Herkes elini taşın altına koyacak. Bu yönetimin insanları görevlendirerek bayramın içine katması gerekiyor. Yani Haziran veya Eylül ayında olması hiçbir şeyi değiştirmeyecektir. Yönetimdeki insanların bireysel olarak çalışması katılımı azaltır. Ama her kesime görev dağılımı yapılması insanları bu bayramın içine itmeye yeterlidir. Bu noktada insanların toplantılara çağrılması, görev dağılımı yapılması ve yükün paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Yönetim sadece yükü kendi üzerine almak istiyorsa sadece görülen kadarını alabiliyormuş demektir. Yani dışarıdan gelen insanlarla ancak bu kadar kutlanabilir. Ama bu bayram hepimizin bayramı ise eğer yükün paylaştırılması gerekir.
Mahmut Kuyucak – Berber: Okulları açıldığı zaman, birinci veya ikinci haftada olması Besni için daha güzel olur. Çünkü bu Eğitim Bayramı Yüksekokul okuyan öğrencilerimizin de katılımıyla daha da şenlenir. Dışarıdan gelen insanımız buraya yöresel yemekler için gelmemektedir. Bu şekilde düşünen insanımız kesinlikle yanlış düşünmektedir. Çünkü onların buraya gelmesi ekonomik olarak canlanmanın göstergesidir ve buraya yapacakları yardımlarla da yükseliş meydana gelir. Bu noktada paneller düzenlenmeli, konferanslar verilmeli, insanlar bilinçlendirilmeli ve bunlar düzenli bir şekilde BEV tarafından düzenlenmelidir. Yerel ve ulusal sanatçılara yer verilmelidir ve halkında katılımı sağlanmalıdır.
Seydi Vakkas Metin – Emekli Öğretmen: Eğer böyle etkinlikler kutlanmaya devam edecekse, zaman ve uygunluk ilkesine uyulması gerekmektedir. Önce Eğitim Bayramının amacını iyi bilmek, ona göre davranmak ve ona göre uygulamalar yapmak gerekir. Herkes kendi tarafına çekmeye çalışırsa, Eğitim Bayramı yürümez ve amacında çıkar. Eğitim Bayramında konular özellikle eğitim üzerine olmalı, kültür faaliyetleriyle birlikte yürütülmelidir. Bizde vatandaş olarak üzerimize düşen görevi yapmak zorundayız. Zaman olarak ise Eğitim Bayramının eğitimin başladığı ay içerisinde olması daha makul olur. Eğer eğitimin bittiği zamana denk getirilirse hedeften şaşma olacaktır. Şehir dışından buraya Eğitim Bayramına gelen insanlara eleştiriler olmaktadır. Dışarıdaki insanlar buraya yöresel yemekler yemeye gelmiyor. Onlar buraya Eğitim Bayramına geliyorlar. Amaçları yöresel yemek ve kışlık erzak olsa bile biz onları kabullenmek zorundayız. Çünkü onların buraya katkıları büyüktür. Tekrar zaman konusuna değinmek gerekirse Eğitim Bayramının tarihinin ileri alınması hedefte sapmalara yol açar ve Eğitim Bayramı da bir zamanlar yapılan festivaller gibi yok olur gider.
Fevzi Yağar – Berber: Besni Eğitim Bayramının Haziran ayına alınmasını onaylıyorum. Fakat yönetim halkla iletişime geçmediği süre içerisinde kesinlikle katılım olması beklenmesin. Şehrin belirli elit kesimleri buraya yöresel yemek, tava, teneke yemeye geliyorlar. Bu konuyla ilgili organizasyonda çok büyük bir eksiklik var ve herkes bunun farkındadır. Yönetim her şeyi kendi arasında yapıyor. 4 tane yönetimdeki insanla toplantı yapılıyor ve Eğitim Bayramı kararlaştırılıyor. Halk burada saf dışı kalıyor. Konuya birde şu açıdan bakmak gerekirse, kesinlikle bir ekip çalışması yok. Buraya bir bakan getirilmeli ve ulusal medyanın ilgisi bu bayrama çekilmelidir. Yönetime de burada sesleniyorum.
Dünyada tek olan bir bayrama ulusal medya getirilemiyorsa ve bu tek olan bayram dünyaya duyurulmuyorsa bu bayram bayram değildir.
Ali Kaya – Kıraathane İşletmecisi: Belirtmek istediğim birkaç konu var Eğitim Bayramı ile ilgili. Şehir dışından buraya gelen hemşerimiz eğitim Bayramı için değil de daha çok kışlık erzakların almaya geliyorlar. Hiç kimse buraya canı gönülden gelmiyor. Herkes buraya menfaat için geliyor. Ama yönetimden istediğim tek bir şey var. Besni Eğitim Bayramı kaldırılmasın ve gerektiği gibi kutlansın.
Ahmet Sermes Karadayı – Kuyumcu: Besni Eğitim Bayramının 6. Aya alınacağı ve katılımın daha yüksek olacağı söyleniyor. Buna Besni halkı tabandan sahip çıkmadığı süre içerisinde Haziran’da da yapılsa, Eylül’de de yapılsa, Ekim’de de yapılsa katılım oranı bu şekilde düşük olur. Bu bayrama Besni halkı olarak tabandan sahip çıkmalıyız ki katılım sağlansın. Organizasyon ve tertip komitesinde belirli bir eksiklik görmüyorum. Sağolsunlar üzerine düşeni yapıyorlar. Bu noktada önemli bir kavram ise içerideki insanımıza sorumluluk yüklemek gerekiyor. Bu bayramı halka sevdirmek gerekiyor. Örneğin burada BEV’in bir şubesi ve şube içerisinde bir komisyon oluşturulabilir. Buna göre içerideki üyelerle birlikte ve özellikle bayram için organizasyon çalışmalarına periyodik bir şekilde önem verilir.
Mehmet Topuz – Konfeksiyoncu: Eğitim Bayramını yıl bazına yaymak gerekiyor. Bir haftaya sıkıştırılmak yerine okullardaki örencilerle velilerle yakın diyologlara girilmesi gerekiyor. Çevre köylerdeki okullarda eğitimler verilmesi onların da bu bayramın içine katılması Bayramın seyrini olumlu yönde değiştirecektir.
Mehmet Özbay – Restaurant İşletmecisi: Eğitim Bayramının en büyük sorunu halkla özdeşmemesidir. Bunun en büyük sorunu da bence üst ve alt tabakanın birliktelik içerisinde hareket etmemesidir. Yani Haziran’da olmuş Eylül’de olmuş hiçbir farkı olmaz. Bu noktada önemli olan etken halkın eğitim bayramına ilgi göstermesidir. bunun için sorunları tespit etmek gerekir. İstanbul’dan gelen hemşerilerimiz gelip burada yiyip içip gidiyorlar. Bu konunun en büyük çözümü halkında desteğidir. Yani bunun eğitim amaçlı bir panayır gibi olması gerekiyor. Biraz daha yukarıdan aşağıya inilmesi lazım. Bu toplantılar sadece yönetimde değil de halk içerisinde yapılması da önem arz etmektedir. Katılımın az olması ile ilgili halkla durum değerlendirmesi yapılmalıdır. Sadece yönetimin verdiği karar ancak bu kadar olur. Yönetim bence 1.2. ve3. Besni Eğitim Bayramına baksın ve sonrada son yıllarda düzenlenen bayramlara baksın ve karşılaştırma yapsın. Arada ne kadar büyük farkın olduğunu o zaman görecekler. Tabana inilmesi ve halk içerisinden temsilciler seçilmesi lazım. Artık halkımız Eğitim Bayramında siyasi bir amaç olduğunu düşünmektedirler. Bayramın en büyük sorunlarından bir tanesi de bu işte bir siyasi amaç gibi görülmesi. Öncelikle bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Eğitim Bayramının bütün kesimi kucaklaması gerekiyor.