Besni’nin Adıyaman’ın diğer ilçeleriyle yarışı aşıp 2013’te Türkiye ile yarışan bir ilçe olmasını hayal ettiğini söyledi. “Üzümü ve tavasıyla olduğu kadar güzel insanının şaha kalmış başarısı ile övünen bir Besni hayal ediyorum. Nasıl ki Erdemoğlu ailesi için Besni, Adıyaman, G.Antep, yetmedi ise bizler içinde Kâhta’yı, Gölbaşı’nı, Samsat’ı geçmek yeterli olmamalı. Hedefi Gerger’i, Sincik’i geçmek olan bir kurum yarışı baştan kaybetmiş demektir. Çünkü Gerger’in imkânları ile bize sağlanan imkânlar verilen fırsatlar aynı değildir. O nedenle biz sizden kendinizle yarışmanızı ve kendinizi aşmanızı bekliyoruz.”
Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmen Akademisi Vakfı İşbirliğiyle Besni Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda 21. Yüzyılın Okulu ve Öğrenme konulu konferans düzenlendi.
Besni İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmen Akademisi Vakfı işbirliğiyle Besni’de ki merkez, belde ve köy okullarındaki görevli idareci ve rehber öğretmen ile istekli öğretmenlere yönelik düzenlenen “21. Yüzyılın Okulu ve Öğrenme” konulu konferans Besni Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda saat 15:30’da gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferans Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Turaç’ın açılış konuşması ile devam etti. Turaç konuşmasında; “Değerli meslektaşlarım ben 21. Yüzyılın okulunun ve öğrenmenin nasıl olacağını ya da eğitimin nerde nasıl yapılacağını size anlatacak değilim. Çünkü bu konular Sayın Hocamın alanı. En büyük ilim haddini bilmek gerçeğinde hareketle sayın hocamın huzurunda bu konulara girmeyeceğim. Müsaadeniz olursa Ben size niye buradayız ondan bahsedeceğim. Arkadaşlar hepinizin bildiği bir söz vardır “değişmeyen tek şey değişimdir” diye. O nedenle eğitim yöneticileri olan hepimize düşen görev bu değişime ayak uydurabilmektir. Çünkü değişime uyum sağladığımız oranda hayatta kalırız. Aksi halde elbiselerimiz gibi bir süre sonra onların içinde bizde eskir demode oluruz. Bir okul müdürü kadar okuldur sözünü de hatırlayacak olursak, okulumuzun da değişime ayak uydurması bizim değişmemize bağlıdır diyebiliriz. İşte bu nedenle bugün siz değerli eğitim yöneticilerimizi burada topladık.”
Turaç konuşmasına şöyle devam etti; “Eğitim yöneticisi arkadaşlarım; biz biliyoruz ki sizin her biriniz bir okul onlarca öğretmen yüzlerce öğrencisiniz. Bugün sizin inandığınız, sizin benimsediğiniz bir fikir yarın onlarca öğretmenin yüzlerce öğrencinin fikri olur. Çünkü siz onların lideri, siz onların modelisiniz. Bu nedenle biz işe sizlerle başladık. Biliyoruz ki sizin destekleyeceğiniz hiçbir proje yarım kalmaz, başarısız olmaz. Eğitim bir süreç olduğuna göre bu süreci yönetecek ve yönlendirecekte sizlersiniz. Bunun için sizin düşünceleriniz ve siz bizim için önemlisiniz. Bizim hedefimiz 2013’ün Haziranına vardığımızda dönüp geriye baktığımızda “helal olsun bize” diyebilmektir. Bunun için 2013 ün Haziran’ın da Adıyaman’la değil Türkiye ile yarışan bir Besni hayal ediyorum. Üzümü ve tavasıyla olduğu kadar güzel insanının şaha kalmış başarısı ile övünen bir Besni hayal ediyorum. Nasıl ki Erdemoğlu ailesi için Besni, Adıyaman, G.Antep, yetmedi ise bizler içinde Kâhta’yı, Gölbaşı’nı, Samsat’ı geçmek yeterli olmamalı. Hedefi Gerger’i, Sincik’i geçmek olan bir kurum yarışı baştan kaybetmiş demektir. Çünkü Gerger’in imkânları ile bize sağlanan imkânlar verilen fırsatlar aynı değildir. O nedenle biz sizden kendinizle yarışmanızı ve kendinizi aşmanızı bekliyoruz. 21. Yüzyıla damgasını vuracak bireyler yetiştirecek okullar ve o okulların müdürleri olmanızı bekliyoruz. Unutmayın ki siz hedefleriniz ve hayalleriniz kadar büyürsünüz. Bugün hayal edilmeyen hiçbir şey yarın gerçek olamaz.” dedi.
Daha sonra kürsüye çağrılan Öğretmen Akademisi Vakfı Genel Müdürü Kayhan Karlı konuşmacı olarak konferansa devam etti. Dünyanın hızla değiştiğini belirten Kayhan Karlı, kendisini yenileyebilen, 21. Yüzyıla ayak uydurabilecek mesleki gelişimi sağlayan toplumların ön plana çıktığını söyledi. Günümüzdeki öğrencilerin, 20-30 yıl önceki öğrencilerden farklı olduğunu da ifade eden Kayhan Karlı, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda öğrencilerin ilgi alanları ve dikkatleri farklılaştı. Her çocuğun öğrenme algıları ve şekilleri ayrı. Bu nedenle öğretmenler çok iyi bir usta olmalı. Başarı için birlikte çalışmak gerekli” dedi. Göç, dijital devrim ve insan beyninin eğitimi yönlendiren üç temel dinamik olduğunu kaydeden Kayhan Karlı, “21. yüzyılda öğrenme konusunda 4 akademik beceri üzerinde duruluyor. Bunlar dijital çağ okur-yazarlığı, keşfedici düşünce, etkili iletişim ve yüksek verimliliktir” dedi. Dünyanın hızla değiştiğine ve geliştiğine vurgu yapan Kayhan Karlı, “20 yıl sonra Dünya nasıl bir yer olacak? Gelecekteki Dünyada bugünkü çocukların başarılı olabilmesi için hangi becerileri olmalı? Sizin en iyi öğrenme deneyimleriniz sırasında şartlar nasıldı? Bu sorulara verilecek cevaplara göre tasarlansaydı öğrenme nasıl olurdu?” gibi sorulara cevap vermenin önemine dikkat çekti.