ADIYAMAN´DA LİSELERİN YARISI İMAM HATİP LİSESİ
CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere YKS sonuçlarının ardından Adıyaman´daki eğitim durumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tutdere, Adıyaman´da öğrencilerin yarısından fazlasının okumak için büyük şehirlere gitmeyi tercih ettiğini ifade etti.Lise öğrencilerinin istediği okul seçimini yapamadığını, yerleşemeyen öğrencilere imam hatipler, meslek okulları ve özel okulların işaret edildiğini vurgulayan Tutdere Adıyaman´da liselerin yarısının imam Hatip Lisesi´ne dönüştürüldüğünü belirterek “İnsanlar bu ekonomik gerekçelerle çocuklarını okula göndermekten dahi vazgeçiyor. 25 bin gençten ise sadece 3 bini üniversiteye girebildi. Sistemin sürekli değişmesi, eğitim niteliğinin düşmesiyle birlikte üniversite gençlerimiz için bir hayal olacak? dedi.
AİLELER BU SİSTEM İLE ÖZEL OKULA ZORLANIYOR
Milletvekili Tutdere, Adıyaman´da üniversite sınavına 25 bini aşkın öğrencinin girmesine rağmen sadece 7 bin 791 gencin üniversiteye yerleşebildiğini belirterek, “Bu öğrenciler arasında 4 yıllık okula giren kişi sayısı ise 3 bin 731´de kaldı. Adıyaman´da öğrencilerin yarısından fazlası okumak için büyük şehirlere gitmeyi tercih ediyor.”
Liseye geçişin 2 yıl önce değişmesiyle birlikte bu kararsızlıktan en çok gençlerin muzdarip olduğunu kaydeden Tutdere, şunları ifade etti; ?Aileler çocuklarını göndermek için İmam Hatip Lisesi ile özel okullar arasında tercih yapmak zorunda kalıyor. Dar gelirli aileler çocuklarını özel okula gönderemediği için bazı çocuklar eğitim hakkından yoksun kalıyor.
“Liselerde nitelikli niteliksizliği yaşıyoruz” Liselere geçiş sınavlarında da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Her yıl değişen sistemden muzdarip olan yine gençlerimiz oluyor. Nitelikli liselerin sayısı geçtiğimiz yıl merkez ilçemizde 6´ya kadar düştü. Bunun karşılığında proje okulların, meslek liselerinin, İmam Hatiplerin sayısı arttı. Bir örnek vermek gerekirse; Sağlık Meslek Lisesi, nitelikli statüde değil dolayısıyla Adrese Dayalı Kayıt Sistemi´ne göre kayıt yaptıran öğrenciler bu okula gitmek zorunda kalıyor. Peki herkes sağlık görevlisi olmak zorunda mı?”
?İmam Hatip Lisesi olmayan okullarda da o program okutuluyor?Adıyaman´da liselerin yarısının imam Hatip Lisesi´ne dönüştürüldüğünün altını çizen Milletvekili Tutdere, “Dönüşmeyen bazı okulların da proje okulu adı altında İmam Hatip Lisesi Programı uyguladığını biliyoruz. Bizler İmam Hatip Lisesi açılmasına karşı değiliz, ama ihtiyacı kadar açılması gerektiğini savunuyoruz. Aileler çocuklarını bu okullara göndermek zorunda bırakılıyor. İmam Hatip okullarını neredeyse zorunlu kılmanın bir diğer sonucu da ailelerin çocuklarını özel okullara göndermek zorunda bırakılmasıdır.
?Öğrenciler bu Şehirde kalmak istemiyor?Bu durum, sadece Adıyaman´ın değil, Türkiye´deki üniversite seviyesindeki öğrencilerin ve eğitim sisteminin de alarm verdiğini gösterir niteliktedir. Sorun bununla bitmiyor; Şehrimizdeki Adıyaman Üniversitesini tercih eden ya da yerleşebilen öğrenci sayısı sadece 1888´de kalmıştır. İkinci sırada tercih edilen şehir ise İstanbul olmuştur. Bu durum gençlerin büyük şehirlere gitmek istediklerini gösteriyor. Maalesef yatırım eksiklerimizle, sosyal ve kültürel olarak vaad ettiklerimiz onlara yetmiyor?
EĞİTİMDE MECBURİ YÖN; “YA İMAM HATİP YA ÖZEL OKUL”
CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman´da üniversiteye yerleşen öğrenciler ile genel eğitim durumuna yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı. Sınava giren 25 bin öğrenciden sadece 3 bininin 4 yıllık bir üniversiteye girdiğini söyleyen Tutde