ENGELLİLER GÜNÜ VE ERTESİ

Sevgili okurlar bizim toplumda her olayın yâda oluşumun bir haftası veya günü vardır. Bu etkinlikle ilgili günlerde konuşuruz etkinlikler düzenleriz, ertesi gün o günün önemini ve anlamını unutur gideriz. Kutladığımız konumla ilgili birilerini görsek bile onu tanımayız, çünkü o gün danışmanların hazırladığı bilgileri kâğıt üzerinde okur geçeriz. İşte 3 Aralık dünya engelliler günüde bunlardan biri […]

Sevgili okurlar bizim toplumda her olayın yâda oluşumun bir haftası veya günü vardır. Bu etkinlikle ilgili günlerde konuşuruz etkinlikler düzenleriz, ertesi gün o günün önemini ve anlamını unutur gideriz. Kutladığımız konumla ilgili birilerini görsek bile onu tanımayız, çünkü o gün danışmanların hazırladığı bilgileri kâğıt üzerinde okur geçeriz. İşte 3 Aralık dünya engelliler günüde bunlardan biri idi, nutuklar attık, konuşmalar yaptık, engellilerin bulunduğu mekânları ziyaret ettik ve günü savuşturarak kapattık. Bir araştırma yaparak istihdam edilebilir, ihtiyaçlı ve çalışabilir ne kadar engelli vatandaşımız var diye düşünmedik belki de, ama yetkililerin aklındaki günün önemi ve anlamı hakkında kamuoyuna bir şeyler açıklamada bulunmak idi, onu ’da her sene yaptıkları gibi yapıp geçiştirdiler. 
Sayın yetkililer gelin bir çalışma yaptırın 
1. Net engelli sayısı 
2. Maddi yönden ihtiyacı olmayan engelli vatandaşlar 
3. İhtiyacı olupta çalışabilecek konumdaki engelli vatandaşlarımız 
4. Çalışamaz durumda ve ihtiyaç sahibi olan engelli vatandaşlarımız. 
Bu araştırma sonrası çalışabilir durumda olup ihtiyaç sahibi engellilerin devlet birimlerinde eğitim durumlarına ve varsa sertifikalarına göre iş sahibi yapılmaları, hem engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması hem de toplumda farklı gözüken ve farklı algılanan bu sessiz çoğunluğun dertlerini bir nebzede olsa çözmüş oluruz. Çalışamaz durumda olupta ihtiyaçlı olanlara belli ölçülerde belli bir güvence verilerek bakılmaktadır. Bir engelli babası olarak her gecenin sabahında yaşamın karelerinde engellilere ayrılan alanlarda korkarak, ürkerek, ezilmişlik duyguları ile yaşamak zorunda olan tüm engelli kardeşlerimizin sahipsiz kalmalarını istemiyoruz. Engellilere belli ölçülerde sahip çıkılıyor ama yetkililerden kamuda engelli alımlarının daha da artırılarak yaşam alanlarının kendi dünyaları içerisinde aydınlatılmasını istiyoruz. Biz engelli yakınlarını üzen bir konuda bu tür günler anılırken sorunlara köklü çözüm getirilmesi yerine bir bayram havası, kutlama programları gibi bir anlayış gösterilerek sergilenmesidir.
Engelliler ve engelli yakınları olarak, sesimizi duymanızı istiyoruz, özellikle hastanelerde özürlü doğum olaylarından sonra doğum yapan kadınların ikinci ve daha sonraki doğum olayları ikinci bir özürlü çocuğun dünyaya gelmemesi için yani doğacaksa sağlıklı doğması için özel bir birim kurulmalıdır. Kamu kurumlarında bazı haklardan engellilerin ve yaşlıların indirimli faydalanmaları sağlanmalıdır, şehir içi ve şehirlerarası seyahat ve yolcu taşımacılığındaki alanlarında, sinema tiyatro benzeri etkinliklerde az bir ücret alınması, kamuya ait olmayan ilgili alanlarda yani kamusal alanlarda Belediyelerin yaptırımları ile bu uygulamalar hayata geçebilir, (dolmuşlar, otobüsler) gibi. 
Engelli kardeşlerimize ve tüm okurlara selam ve saygılar.
 

Exit mobile version