Evliya Çelebinin izinde Besni’de..

  Bu proje için 50 bin kilometre yol kat edildiğini ve her bölüm için ayda ortalama 20 gün çekim yapıldığını belirten Atabey Besni’de yapılan çekimlerde ise Besni’nin tarihi mekânları, kalesi ve üzümünün anlatılacağını ifade etti. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Besni için “hayran kaldım” dediğini belirten Atabey, çekimlerin tamamlanmasının ardından Belgeselin ilerleyen günlerde izleyiciyle buluşacağını söyledi. Ünlü […]

 
Bu proje için 50 bin kilometre yol kat edildiğini ve her bölüm için ayda ortalama 20 gün çekim yapıldığını belirten Atabey Besni’de yapılan çekimlerde ise Besni’nin tarihi mekânları, kalesi ve üzümünün anlatılacağını ifade etti.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Besni için “hayran kaldım” dediğini belirten Atabey, çekimlerin tamamlanmasının ardından Belgeselin ilerleyen günlerde izleyiciyle buluşacağını söyledi.
Ünlü yönetmen, 17. Yüzyılın ünlü seyyahı Evliya Çelebi’nin seyahatlerini konu alan ve toplamda 10 bölümden oluşan bir belgesel olacağını söyledi.
Atabey şöyle konuştu. “‘Evliya Çelebi’nin izinde düştük yollara rehberimiz, seyyahımız, ışığımız Seyahatname…’ adıyla canlanacak belgesel çekimleri için Besni’ye geldik. TRT Türk ekranlarında önümüzdeki aylarda izleyiciyle buluşacak olan belgesel, ünlü seyyahın 10 ciltten oluşan Seyahatnamesi ışığında ilerleyecek ve her bölümde, bir ciltte yer alan önemli mekanlar yer alacak. Bunun yanında hiç duyulmamış insan hikayeleri, bugün için inanılması güç ama o dönem için olağan öyküleri ele alarak, 17. Yüzyılda oldukça büyük bir toprak hakimiyetine sahip Osmanlı şehirlerine farklı bir bakış açısı getirecek.”
TRT ve Türk Dil Kurumunun ortak yapımı olan bu belgeselde her bölüm yaklaşık 26 dakika boyutunda olacak. Yönetmen ve yapımcı Daver Atabey gazetemize yaptığı açıklamalarda, bu proje için çok sayıda ülke dolaşıldığını ve yaklaşık 50 bin kilometre yol kat edildiğini söyledi. 1 yıldan bu yana çekimleri devam eden ve her ay ortalama 20 gün çekimleri yapılan belgeselde Besni’nin eski mekanları, kalesi ve üzümü anlatılıyor.

Seyahatname’de Besni…
“Kalesi yalçın kaya üzere olmak la gayet sağlamdır. Ancak bazı yerleri tamir ve bakıma muhtaçtır. Kalesi içinde Süleyman Han camii ve 70 adet toprak örtülü sipah evleri vardır.
Aşağı irem bağlı varoşu 9 mahalledir. Meşhuru bunlardır: Meydan mahallesi, Kâhta mahallesi, Orta mahalle, Aşağı mahalle, Kızılca mahalle, Yüz mekan mahallesi, bu mahallelerde 1000 kadar toprak örtülü ev vardır.
Suyu ve havası yaylak yer olduğundan gayet hoştur. Bağ ve bahçesi cihanı tutmuştur. Üzümü meşhurdur. Mahbub ve mahbubesi beğenilir. Halkı Türkmen olup garip dostlarıdır.”

 

Exit mobile version