Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fırat İstifasını geri almadı

  CHP’den istifa eden

 
CHP’den istifa eden Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, yaptığı yazılı açıklamada bağımsız milletvekili olarak çalışmalarımı sürdüreceğini açıkladı. CHP’den geçtiğimiz Perşembe günü istifa eden, ancak partisine geri döneceği iddia edilen Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, yazılı bir açıklama yaparak kararını açıkladı.
CHP’den istifa ettiğini hatırlatan Fırat, “Öncelikle şunun bilinmesini isterim ki, istifam, kesinlikle tek bir kişiye endeksli ya da tek bir söze bağlı olarak gelişen bir durum değildir. Beni istifaya götüren süreci çok detaylandırmayacağım” diyerek şöyle devam etti:
“Ancak, anadilde savunma hakkına ilişkin kanun teklifi görüşmeleri sırasında, sataşma gerekçesiyle parti grubu adına söz almış olan ve daha önce Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevini yapmış bulunan, halende PM üyeliği görevini yürüten arkadaşımızın ‘Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eşdeğerde gördüremezsiniz’, ‘Türkiye’de Kürt sorunu yoktur’, ‘Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız’ şeklinde sarf ettiği cümleler ve bu cümlelerin de birkaç milletvekili hariç, Genel Kurul’da bulunan CHP Grubu milletvekili arkadaşlarımızın neredeyse tamamı tarafından alkışlanmış olması son bir kırılma noktası olmuştur. Bu anlayışın, bir zamanlar, birilerinin ‘Türk olmayanların bu memlekette tek hakları vardır. Hizmetçi olma, köle olma hakkı…’ anlayışından bir farkı yoktur. Ben, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürt’üm. Hiçbir bir zaman, bir halkı mensup olduğu kimlik nedeniyle de diğer bir halktan üstün görmedim.
Kürt sorununun çözümüne ilişkin olarak başlatılmış bulunan bu sürecin, eşitlik ve özgürlük temelinde bir çözüme evrilebilmesi için gerekli katkının sunulması gerekirken, sorunun çözümüne engel, çözümü zorlaştıracak bir yaklaşım içine girilmesini doğru bulmadığımı belirtmek isterim.”
Bağımsız milletvekili olarak çalışmalarını sürdüreceğinin altını çizen Fırat, “Bugüne kadar yaşanan süreç nedeniyle, partimden istifa ederek, bağımsız milletvekili olarak devam etmeyi uygun gördüm. Bundan sonra da, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anlayış temelinde, genelde tüm Türkiye halklarının özelde Adıyamanlı hemşehrilerimin emrinde bağımsız milletvekili olarak çalışmalarımı sürdüreceğim. Kamuoyuna saygı ile bildiririm” dedi.
FIRAT DEĞİL AMA GÜLER GÖRÜŞTÜ
Fırat’ın istifasını açıklamasına ise Kılıçdaroğlu’nun akşam saatlerine kadar kendisiyle temas kurmamasının neden olduğu belirtildi. Fırat’ın istifasını açıkladığı dakikalarda tartışmayı başlatan İzmir Milletvekili Güler’in genel merkeze gelerek Kılıçdaroğlu ile görüşmesi dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu’nun, Güler’i “Yaptığınız konuşmanının kabul edilebilir bir yanı yoktur” sözleriyle eleştirdi. Güler, görüşme sonrasında gazetecilere, “İstifa etmeyeceğim. Milletvekilimizin istifasının benimle ilgisi olduğunu düşünmüyorum” dedi. Salih Fırat’ı istifaya iten başka nedenler olduğunu belirten Güler, Kılıçdaroğlu tarafından uyarılmadığını da belirterek, “Bu savlarda biz bir sorun görmüyoruz” dedi.
CHP GRUBUNUN ÇOĞU ALKIŞLADI
Fırat’ın istifa açıklamasındaki, “Güler’in cümlelerin birkaç milletvekili hariç, salonda bulunan CHP grubu milletvekili arkadaşlarımızın neredeyse tamamı tarafından alkışlanmış olması son bir kırılma noktası olmuştur. Kürt sorununun çözümüne ilişkin olarak başlatılmış bulunan bu sürecin, eşitlik ve özgürlük temelinde bir çözüme evrilebilmesi için gerekli katkının sunulması gerekirken, sorunun çözümüne engel bir yaklaşım içine girilmesini doğru bulmadığımı belirtmek isterim” değerlendirmeleri de dikkat çekti.
CHP’DE GERGİNLİK
Fırat’ın istifasıyla parti içindeki “Ulusalcı Kanat” ile kendilerine “CHP’nin Solu” adı veren grup arasındaki gerginlik de Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun yaptığı açıkl mayla resmileşti. Tanrıkulu, “TBMM görüşmelerinde sarf edilen sözler kabul edilebilir değildir. Bu kabul edilmezlik hem insani, hem siyasi hem de toplumsal açıdan geçerlidir. Ne demek, ‘Türk ulusu ile Kürt milliyeti eşit olamaz’ Bu cümle her şeyden önce kendi içinde sorunludur. Kimse kimseden, bir halk diğer halktan, bir milliyet diğer milliyetten hiçbir koşulda eksik değildir. Hepimiz eşitiz” dedi.