15. Besni Eğitim Bayramı’nın hem tarihi hem de katılımın arttırılması amacıyla Gazetemizin Besni halkıyla yaptığı röportajlara, bu sayı da ilçe merkezindeki Muhtarlarımızı ekledik. Halkı en iyi tanıyan ve sürekli içlerinde olması münasebetiyle Muhtarların görüşleri de büyük önem arz ediyor.
Peki, Muhtarlar Bayrama katılımın, halk desteğinin artması konusunda; başta tarihin değişmesi olmak üzere Eğitim Bayramına nasıl bakıyor!
Besni’deki 10 Mahalle muhtarı ile yaptığımız söyleşide, muhtarlar da kronikleşmiş olan “katılımın azlığı” dikkat çekerek önerilerini söylediler.
Bayram düzenleme komitesine kendilerinin de dâhil edilmesini gerektiğini, bayramın siyasi bir tarafının olmadığının, amacının eğitim olduğunun, tabana inilerek Eğitim bayramının tam olarak ne olduğunun anlatılmasının gerekliliğine dikkat çeken muhtarlar, özellikle eğitim camiasının yani öğretmenlerin bayrama aktif katılması gerektiğini ifade ederken, Muhtarlarında düzenleme komitesine dâhil edilmeleri durumunda daha aktif olacaklarını ve mahalle sakinlerinin katılım artacağının altını çizdiler.
İşte, 10 mahalle muhtarının Besni Eğitim Bayramı konusundaki görüşleri…
Cüneyt Ekmekçi – Yeni Besni Mahallesi Muhtarı: Eğitim Bayramında yapılan eksikliklerden bir tanesi vatandaşa gerekli bilgilendirmenin yapılmadığı hususundadır. Bu konuda vatandaş biraz da duyarsızdır. Katılım sağlanamadığı gibi de insanlar burada tedirgin oluyorlar. İstanbul’da Adana’da, İstanbul’da vs. para kazanıyorlar ve memleketlerine fayda sağlamak amacıyla gelip burada dolaylı yollardan her türlü yardımda bulunuyorlar. Vatandaşa iyi anlatılamadığı takdirde Eğitim Bayramı ile ilgili çeşitli fikirler ortaya çıkmaktadır. Çözüm ise dediğim gibi vatandaşla işbirliği yapılarak bulunur. Bu bayram Besni’ye has bir bayram olduğu için Besni’de oturan vatandaşın bu bayramı sahiplenmesi gerekmektedir ve bu konuda gerekli örgütleme çalışmaları yapılmaktadır. Üst yönetimdeki insanlar ile halkın birleşmesi gerekir. Eğitim Bayramına 10 veya 15 gün kala üst yönetimin esnafla ve vatandaşla görüşmesi ve konuyu karara bağlaması gerekir. Eğitim bayramında insanlar burada konser yapılmasını istiyor. Fakat herhangi bir söyleşi olduğu zaman kimse bayrama gitmiyor. Üst yönetim tarafından bu gibi eğitim faaliyetlerinin halka anlatılması bayramın daha coşkulu geçeceği anlamın gelmektedir.
Zeynel Temel – Çat Mahalle Muhtarı: Besni Eğitim Bayramının halka hitaben olması ve halkla iç içe olunmalıdır. Kişisel ve fikirsel olarak değil toplumsal sempati uyandıran bir etkinlik niteliğinde olmalıdır. Tabi bunun yanında tüm okullarımızdaki başarılı öğrencilerin Kaymakamlık tarafından ödüllendirilmesi ve öğretmenlerinde aynı şekilde yetiştirdiği öğrencilere göre ödüllendirilmesi, Eğitim Bayramının katılım çıtasını artıracaktır. Haziran’a alınması konusunda ise katılımın daha iyi olacağını düşünüyorum. Yaz mevsimi olması Eğitim Bayramı açısından avantaj olabilir. Şunu da belirtmek isterim ki burada sadece konserlerin olması Eğitim Bayramına bir katkı sağlamayacaktır. Eğitim Bayramında, Eğitim faaliyetlerine önem verilmesi bu noktada çok önemlidir.
Ahmet Canan Semiz – Dumlupınar Mahalle Muhtarı: Besnimizin eski Kaymakamlarından Mahmut Hersanlıoğlu, her muhtarın kendi mahallesinin sakinlerini o tabelanın altında toplayarak bayrama katılmasını istemişti ve katılmıştık. O zamanlarda çok coşkulu bir bayram yaşanmıştı. Şimdi öyle bir şey yok. Şu an ise Eğitim Bayramı İstanbul’da yönetim tarafından yapılıyor ve bitiriliyor. Bu noktada halkın bir işlevi yok. Afişler bile ana cadde üzerine asılıyor ve hiçbir ara mahalle üzerinde Eğitim Bayramı olduğunu hissettirecek bir şey yok. Bizlere görev vermelerini istiyoruz. Biz muhtarlar olarak görev alırsak, esnaf ve vatandaşta ilgili görevleri alırsa katılım ile ilgili hiçbir sorunumuzun kalmayacağını düşünüyorum. Geçtiğimiz Eğitim Bayramlarında halk katılmıyor, sadece öğrenciler katılıyorlardı. Haziran ayında yapılmasını destekliyorum. Yurt dışından gelenler olur, dışarıdaki Besnililer tatile gelir ve bayrama katılım sağlanır diye düşünüyorum.
Şahin Sarıgüllü – Erdemoğlu Mahalle Muhtarı: Eğitim Bayramı konusunda eksikliklerimiz çok. Bu eksikliklerin içinden en önemlisi katılımın az olması ve bayramın sönük geçmesidir. Eğitim Bayramını eksiklik yönünden sadece yöneticilere mal etmek istemiyorum. Bu noktada Kamu Kurum ve Kuruluşlarının daha duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Tabana inilmesi lazım ve halka Eğitim tam olarak ne olduğunu anlatmamız lazım. Haziran’da olması halkın ve katılımcıların yararına olacaktır. Çünkü bu ay Besnimizin yerli ürünlerinin yetiştiği aydır. Böylelikle bayram bu aya alınırsa esnafa iyi yönden fayda sağlanacaktır. Haziran ayına alınmalı yalnız bu okullar kapanmadan önce olmalıdır. Özellikle köylerde görev yapan öğretmenlerimizin katılımı sağlanmalıdır. Besni Eğitim Vakfı tarafından yılsonunda başarılı öğrencilere bu bayram kapsamında belge vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun da tabi ki okul aile birliği tarafından tespit edilmesi ve başarılı öğrencilere belge verilmesi bu açıdan güzel olur.
Davut Erzurumlu – Y. Sarhan Mahalle Muhtarı: Besni Eğitim Bayramına katılımın az olmasının etkenlerinden bir tanesi Sivil Toplum Örgütlerinin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının ve halkın duyarlı olmasını bekliyorum. Eğitim Bayramı konusunda halkımız pek duyarlı değil. Seminerler düzenlenir, kahvelerde toplantılar yapılır, derneklerde oturup konuşulabilir, dernek yöneticileri, belediye, kaymakamlık, bayrama katılımın az olmasının sebeplerini halkla paylaşması gerekir. Neticede Besni Eğitim Vakfı okul yaptırıyor, benim çocuğum okuyor, fakat bayrama gelemiyor. Dünyada tek Besni’de kutlanıyor bu bayram ama katılım olmuyor. Bayramın ne amaçla yapıldığını Besni halkı bilmelidir. Gerekirse sanatçılar getirilmeli, yemekler verilmeli ve en önemlisi tabana inip halkla iç içe olunmalıdır. Bu bayrama Milli Eğitimin el atması gerekmektedir. Organizasyon komitesinde Milli Eğitim Müdürlüğünün de bulunması görüş açısından farklılıklar yaratacaktır. Bilhassa köydeki öğretmenlerimizin Eğitim Bayramına katılımı sağlanmalıdır. Organizasyon tarafından buraya ünlü sanatçılar, kaliteli eğitim düşünürleri getirilmeli ve ulusal medya aracılığı ile bayramı geniş kitlelere yaymalıdırlar.
Sinan Pamukçu – Kaymakam Hasan Tütün Mahalle Muhtarı: Bayramın sönük geçmesindeki etkenlerden bir tanesi kaliteli sanatçıların getirilmemesidir. Daha önceki bayramlarda kaliteli sanatçılar geliyordu. Bunun için bayağı bir talep oluyordu. Köylerden gelenler çok oluyordu. Son zamanlarda ise müzik alanında ki faaliyetler gerçekleştirilemedi ve insanların bu anlamda pek güveni kalmadı gibi gözüküyor. Tarih olayına gelirsek en uygun zamanın 9. Ayın sonları olduğunu düşünüyorum. Besni’nin bilindiği üzere üzümü, pekmezi ve şire ürünlerinin çıkmış olduğu tarih ve insanlarında talepleri bu yönde gelişiyor. Haziran’da yapılırsa eğer katılımın sağlanacağını düşünmüyorum.
Mevlüt Afşin – Pınarbaşı Mahallesi Muhtarı: Okulların açıldığı ilk hafta yapılırsa hem öğrenciler için bir faaliyet olur, hem de halkın katılımı olur. Eğitim Bayramının tek önemi, eğitim ve öğretim konumunda olmalıdır. Besni’de okuyan kız ve erkek öğrencilerin takdir teşekkür onur belgesi getiren fakir öğrencilerin belirlenip maddi ve manevi destek çıkılması ve bu görüşlerin mahalle muhtarları tarafından belirlenerek, eğitim ve öğretimden uzaklaşmamasını sağlamalıyız. Bayram öncesi toplantılara mahalle muhtarlarının da davet edilmesi ve fikirlerinin alınması gerektiğini düşünüyorum.
S. Vakas Karaduman – Cırıt Meydan Mahalle Muhtarı: Besni Eğitim Bayramına katılan insanların sadece İstanbul’dan gelenlerle, buradakilerin de izleyici olarak katıldıkları bir bayram olarak görüyorum. Bu bayramın halka indirilmesi için, karnavala dönüştürülebilmesi için halkın katılımı gerekmektedir. Halkın katılabilmesi içinde buradan ekmek yiyen esnaflar, sanatkârlar, elit kesim ve bilhassa öğretmenlerin Eğitim Bayramına katılmaları gerekmektedir. Eğitim Bayramı demek, kültürün, eğitimin, birikimin halka yansıması demek olacaktır. Halk bunu karnaval haline getirerek kutlamaya çalışırsa yukarıdaki insanlarında o şekilde hareket edeceklerini ve buna uygun program hazırlayacaklarını düşünüyorum. Bu programın geniş kitlelere ulaşabilmesi için buradaki insanların katılması lazımdır. Eğitim Bayramında ürünlerin tanıtılmasında uygun koşullar oluşturmak ve yerli ürünlerin bunlara dâhil edilmesi oldukça önemlidir. Öğrencilerin okulda aldıkları eğitim öğretim ile ilgili becerilerin sunumunun yapılması gibi ön plana çıkacak faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. Eğitim bayramı denildiği zaman öğretmenler akla gelmektedir. Eğitim – öğretimin eksikliklerinin giderileceği ya da eksikliklerinin neler olduğunu gösteren paneller düzenlenmelidir. Örneğin Eğitim alanında okullarda bir laşkalık oluşturuldu. Bu da dershanelerin sürekli tatil olmasından kaynaklanan bir durumdur. Mesela okullar yeni açıldı ve aldığımız duyumlara göre sınıflarda beşer altışar kişi varmış sadece. Bu lakaytlığın derhal giderilmesi gerekmektedir. Eğitim ve öğretimin başladığı gün bütün öğrencilerin okullarda hazır bir şekilde bulunması gerekmektedir. Bunu özetlemek gerekirse, Eğitim Bayramı kutlanmadan önce eğitim alanında gerekli düzeltmelerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca dışarıdan gelen insanlarımızı burada misafir edebilmeliyiz. Besni halkının öncelikle misafirlik anlayışını benimsemesi gerektiğini düşünüyorum.
H. Ali Öztekin – Korupınar Mahalle Muhtarı: Eğitim Bayramı ile ilgili şunları düşünüyorum. Mevsim bakımından Eğitim Bayramında çeşitli sıkıntılar yaşandığı için, Ağustos ayında yapılmasını daha uygun görüyorum. Sanatçılara gelince, ben yöresel sanatçıların bayramda aktif olmalarını istiyorum. Bu Besni ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Köy ve mahalle muhtarlarının kendi heyetleri ile birlikte katılmaları gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuda muhtarlar duyarsız kalmamalıdır. Sonuçta bu bayram Besni’ye has bir bayram olmakla beraber Dünya çapında sadece Besni’de kutlanmaktadır. Eğitim camiasında katılımın az olduğunu görüyorum.
Besni Eğitim Vakfı’nın yapmış olduğu hizmetler, vermiş olduğu burslar var ve bunları görmemezlikten gelmemeliyiz. Besni Eğitim Vakfı’nın Besni’ye kazandırdığı bir okul var.
Farklı bir nokta ise, bu bayrama hiçbir vatandaşın siyasi olarak bakmaması gerekiyor. Bu bayram bireysel değil toplumsal bir bayram ve siyaset aranmamalıdır. Bu bayram hiçbir siyasi örgütün organizasyonu değildir.
Mustafa Nergiz – A. Sarhan Mahalle Muhtarı: Eğitim Bayramına katılımın yoğun olması çok iyi bir durumdur. Tarih açısından ise Haziran’da veya Eylül’de olması hiçbir anlam ifade etmeyecektir. Önemli olan tarih değil de herkesin tanıdığı insanlarla irtibata geçip, birkaç kişi de olsa kolundan tutup bayrama getirmesidir. Bu bayrama katılım için gayret göstermek gerekir. Bu Eğitim Bayramı hepimiz için önemli bir bayramdır. Bu noktada vatandaşlara görev verilmesinin yanı sıra muhtarlara görev verilmesi gerekiyor. Muhtarlar mahallesindeki yaşayanlarla görüşüp onları bayrama teşvik etmelidirler. Ayrıca her muhtar kendi heyeti ile birlikte bayrama iştirak etmelidir ve aktif olarak görev üstlenmelidir. Bu şekilde olursa ve her kesim görevlendirilirse bayram çok daha güzel ve coşkulu geçecektir. Sonuçta bu bayram hepimizin ve Eğitim Bayramını sahiplenmeliyiz.