Hastanelerde Sözleşmeli Yönetici dönemi başladı: Devlet Hastanesi Yöneticiliğine Dr. Hüseyin ALAKUŞ atandı

  663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan ve her ilde bir genel sekreterin tüm hastaneleri yöneteceği yeni uygulama ile Türkiye genelinde toplam 10 Bin 300 kişi hastanelerde sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Yeni dönemde Kamu Hastane Birlikleri ile hastanelerin yönetim organizasyonunun tepesindeki isim Genel Sekreter olacak. Hastane yöneticileri ve Başkanlar genel sekretere bağlı olacaklar. […]

 
663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan ve her ilde bir genel sekreterin tüm hastaneleri yöneteceği yeni uygulama ile Türkiye genelinde toplam 10 Bin 300 kişi hastanelerde sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Yeni dönemde Kamu Hastane Birlikleri ile hastanelerin yönetim organizasyonunun tepesindeki isim Genel Sekreter olacak. Hastane yöneticileri ve Başkanlar genel sekretere bağlı olacaklar. Tüm idareciler sözleşmeli olacaklar. Yönetici, kadrolu olan idari personeliyle yeni dönemde sözleşme yapabileceği gibi dışarıdan da birisiyle sözleşme yaparak çalıştırabilecek. 2 Kasım’dan itibaren mevcut baştabip ve diğer hastane yöneticilerinin görevleri sona erdirildi. Artık hastane yönetiminde yeni bir döneme girildi.
Besni Devlet Hastanesinde de yeni uygulamaya göre, kadrolarda değişikliğe gidildi. Hastane Yöneticisi Dr. Hüseyin Alakuş olurken, Başhekimliğe yine Alakuş, Başhekim Yardımcılığına Opr. Dr. Okan Yumuş, İdari ve Mali işler Müdürlüğüne Mikail Turan, Sağlık bakım hizmetleri müdürlüğüne Özlem Süngü, İdari ve Mali işler Müdür Yardımcılığına Kadir İşitmen atandı.
2 Kasım’da yürürlüğe giren Kamu Hastaneleri Birliğinin sağlık sistemine getirdiği bazı değişiklikler ise şöyle:
İdarecilerin görevleri sona erecek
KHB kurulmasına ilişkin Sağlık Bakanı onayının alındığı tarihte ilgili birlik kapsamındaki sağlık kurumlarında bulunan baştabip, baştabip yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcısı ve başhemşire kadrolarında bulunanların da bu görevleri sona erecektir.
Kamu Hastane Birliklerinin Organizasyonu
KHB’nin idari yapısı Genel Sekreterlik ve Hastane Yöneticiliği olmak üzere iki ayrı birimden müteşekkil olacaktır.
Genel Sekreterlik 
Genel sekreterlik, birliğin en üst karar ve yürütme organı olarak kurulmuştur. Birliğin yönetiminden genel sekreter sorumlu olacaktır. Birlik bünyesinde personel hareketleri de genel sekreter tarafından gerçekleştirilecektir. Bu düzenlemeyle genel sekreter birlik bünyesinden bir personeli bir hastaneden başka bir hastaneye atayabilecektir.
Genel sekreterlik bünyesinde üç ayrı başkanlık bulunacaktır. Bunlar:
a) Tıbbi hizmetler başkanlığı
b) İdari hizmetler başkanlığı
c) Mali hizmetler başkanlığıdır.
Hastane Yönetimi
663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile geleneksel hastane yönetimi uygulamasına son verilmiştir. Yeni düzenlemede Kamu Hastane Birliğine bağlı hastaneler, hastane yöneticisi tarafından idare edilecektir. Hastane yöneticisi, il düzeyinde kurulan hastaneler birliği genel sekreterinin hastane ölçeğinde, görev, yetki ve sorumluluklarına sahip olacaktır.
Keza yeni düzenlemeye göre hastane yöneticisine bağlı olarak; 
a) Başhekimlik, 
b) İdari ve mali işler müdürlüğü 
c) Sağlık bakım hizmetleri müdürlüğü kurulacaktır.
Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından, birliklerin ve hastanelerin büyüklükleri dikkate alınarak, birlik ve hastanelerdeki yönetim görevleri tek kişiye verilebilecek veya hastanedeki müdürlüklerin sayısı dörde kadar artırılabilecektir. Buna göre küçük bir ilde hastaneler birliğinin genel sekterlik görevi ile idari ve mali hizmetler başkanlığı tek kişide toplanabilecektir. Yine bir hastanede hastane yöneticisi ile başhekimlik de aynı kişiye verilebilecektir. Benzer biçimde TKHK tarafından tespit edilen norm ve standardı aşmamak kaydıyla, ihtiyaçlar ölçeğinde KHB genel sekreteri tarafından belirlenen sayıda başhekim yardımcılıkları ve müdür yardımcılıkları da kurulabilecektir.
Sözleşmeli personel uygulaması
Kamu Hastane Birliklerinde genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, hastane yöneticisi, başhekim, müdür, başhekim yardımcısı, müdür yardımcısı, uzman ve büro görevlisi kadrolarında personel sözleşmeli statüde istihdam edilecektir. Bu kadrolarda görevlendirilecek sözleşmeli personelde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda gösterilen genel şartlar aranmaktadır.
Sözleşmeleri kim imzalayacak
Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı, genel sekreterle sözleşmeyi doğrudan yapacaktır. Ancak tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, hastane yöneticileri, başhekim ve müdürlerle genel sekreterin teklifi üzerine sözleşme yapılacak, uzman personel ile büro görevlilerinin sözleşmeleri ise genel sekreter tarafından yapılacaktır. Başhekim yardımcılarıyla başhekimin, müdür yardımcılarıyla ilgili müdürün teklifi üzerine hastane yöneticisi tarafından sözleşme yapılacaktır.
Sözleşmelerin süresi
Sözleşmelerin süresi iki yıldan dört yıla kadar olabilecek ve süre sonunda tekrar sözleşme yapılabilecektir. Sözleşmenin ekinde yer alan performans hedeflerindeki gerçekleşmelere bağlı olarak süresinden önce de sözleşmeler sona erdirilebilecektir. Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi emsali Devlet memurları ile aynıdır. Sözleşmeli personel ihtiyaç halinde Kurumun ve Bakanlığın merkez teşkilatında süreli olarak görevlendirilebilecektir.
Diğer personel
Birliklerdeki diğer personel, 657 sayılı Kanun ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna tabi olarak çalışacaktır.
Başarısızlık sebebiyle genel sekreterin değişmesi halinde başkanların ve başarısızlığa sebebiyet veren hastane yöneticilerinin sözleşmeleri de kendiliğinden sona erecektir. Ancak bunlar yeni görevlendirmeler yapılıncaya kadar görevde kalacaktır. Yeni hastane yöneticisinin göreve başlamasından itibaren, ilgili hastane başhekimi, müdürleri, başhekim yardımcıları ve müdür yardımcılarının; yeni başhekim ve müdürlerin göreve başlamasından itibaren de yardımcılarının bir ay sonunda sözleşmeleri kendiliğinden sona erecektir. Sözleşmeleri bu suretle sona eren personel ile yeniden sözleşme yapılabilecektir. (Kaynak: Dr. Erkin Göçmen – Medikal Akademi Sağlık Hukuku Danışmanı)
 
 

Exit mobile version