İl Tarım’dan çiftçilere Antepfıstığı Eğitimi

Antepfıstığının ilçemizde yetiştiriciliğinin yoğun olması nedeni ile ilçemiz çiftçilerine konu uzmanı mühendisler tarafından tarla günleri şeklinde zaman zaman eğitimler verildiği bildirildi. İlçe Tarım Müdürlüğünden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi: Bu nedenle de İlçemize bağlı Oyratlı, Yukarısöğütlü, Akkuyu köylerinde Antepfıstığı yetiştiriciliği hastalık ve zararlılarla ilgili üreticilerimize  mühendisler Doğan BAKMAZ, Halil ÇELİKOĞLU ve Şahin SÜRÜCÜ […]

Antepfıstığının ilçemizde yetiştiriciliğinin yoğun olması nedeni ile ilçemiz çiftçilerine konu uzmanı mühendisler tarafından tarla günleri şeklinde zaman zaman eğitimler verildiği bildirildi.
İlçe Tarım Müdürlüğünden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi: Bu nedenle de İlçemize bağlı Oyratlı, Yukarısöğütlü, Akkuyu köylerinde Antepfıstığı yetiştiriciliği hastalık ve zararlılarla ilgili üreticilerimize  mühendisler Doğan BAKMAZ, Halil ÇELİKOĞLU ve Şahin SÜRÜCÜ tarafından 02.04.2014 tarihinde uygulamalı eğitim verilmiştir. 
Yapılan eğitim çalışmalarında Antepfıstığında verim düşüklüğüne sebebiyet veren hastalık ve zararlılardan Göz Kurdu, Meyve İç Güvesi ve Karazenk konusunda çiftçilere bilgiler verilerek üretim sezonu boyunca dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı. Bu hastalık ve zararlılar hakkında şunlar açıklanarak çiftçilerin dikkatli olunması istenildi. 
Göz Kurdu : Kışın yumurta paketleri dallar üzerinde bulunur ve 
İlkbaharda görülen larva grupları ezilerek yok edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise ağaç başına 2-3 yumurta paketi bulunan bahçeler bulaşık sayılır. ağaçların %50’si bulaşık ise bahçenin tamamı, değil ise yalnız bulaşık ağaçların ilaçlanması gerekir. İlaçlama tomurcukların patlama döneminde Nisan ayı başından sonuna kadar yapılır. Kullanılacak ilaçlar ve dozları:
Diflubenzuron %25 WP uygulanacak doz miktarı 25 gr/100lt
Dimethoate 400 g/l EC uygulanacak doz miktarı 150ml/100lt
Phosalone %30 WP uygulanacak doz miktarı 200g/100lt
Antepfıstığı Meyve İç Güvesi: Larvalar meyvelerin embriyosu ile beslenerek, bulundukları meyvede besin azaldığında başka meyvelere geçerler. zararlının yoğun bulunduğu bahçelerde % 30-40 oranında ürün kaybına sebebiyet verirler. Meyvenin kabuğu sertleşmeye başladığında kabuk altlarına çekilerek kışı larva halinde geçirirler. Meyve içlerinde yumurtadan yeni çıkmış larvanın ilk görüldüğü %3 zararlanma olduğunda  ilaçlı mücadeleye karar verilir. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları: 
Dimethoate 400 g/l EC uygulanacak doz miktarı 150 ml/100lt
Monocrotophos 400 g/l EC uygulanacak doz miktarı 150ml/100lt
Antepfıstıklarında Karazenk: İlkbaharda Nisan sonlarına doğru, çiçeklerin döllenmesinden hemen sonra meyveler küçük buğday tanesi büyüklüğüne ulaştığında ilk zararlar gözükmeye başlamaktadır. Yapraktan yaprağa ve diğer ağaçlara böcekler,
yağmur, rüzgar vs. tarafından taşınır. Yapraklarda görülen siyah lekeler hastalığın tipik belirtileri arasında yer almakta olup, kısmende meyve kabuklarında görülür. Bu lekeler zamanla tüm yaprak yüzeyini kaplayabilir. Bu durum yaprakların kurumalarına
ve zamanından önce dökülmelerine neden olarak, ağaçların zayıf düşmesi ve verim azalmasına sebebiyet vermektedir.  Meyve üzerinde lekelerin oluşması ise kalite
kaybına sebep olur. Bu hastalık ile mücadelede ilk ilaçlama meyvelerin buğday danesi ile
mercimek tanesi kadar olduğu dönemde, ikinci ilaçlama ise Mayıs ayının yağışlı geçtiği yıllarda birinci ilaçlamadan 15 gün sonra yapılmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları: 
Bakır oksiklorid 50 % WP uygulanacak doz miktarı 500g/100lt
Bakır sülfat %25 1500g göztaşı +750g sönmemiş kireç/100lt
Difenoconazole+Proplconazole 150+150 g/l EC uygulanacak doz miktarı 50ml/100lt
Maneb % 80 WP uygulanacak doz miktarı 300g/100lt
Propineb 70 % WP uygulanacak doz miktarı 300g/100lt 

Exit mobile version