“Nişlemiş Ula Bu Çağalar” Tiyatrosuna İstanbul’da Yoğun İlgi
Bakırköy İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde 16 Kasım Cumartesi günü sahnelenen “Nişlemiş Ula Bu Çağalar ” tiyatro oyunu İstanbul’daki hemşerilerimiz tarafından çok beğenildi. İzleyicilerin kahkahalarla izlediği oyun birçok kez alkışlarla kesildi. Oyun sonunda Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu oyuncuları, BEV yönetim kurulu, üyeleri ve Besnili hemşerilerimiz Şirvani halayı ile eğlendiler…
Çağıran: “Sadece Eğitime Değil Kültürel Faaliyetlere de Önem Veriyoruz”
Besni Eğitim Vakfı (BEV) Başkanı Şaban Çağıran açılışta yaptığı konuşmasında, BEV olarak sadece eğitime değil, toplumu bir biri ile buluşturan-kaynaştıran edebiyat, sanat, müzik ve kültürel faaliyetlere de çok önem verdiklerini, bu anlamda “Nişlemiş Bu Çağalar” adlı bu güzel oyununun İstanbul’da hemşerilerimizle salonu doldurmasından çok mutlu olduklarını belirtti.
Çağıran; “Tüm seyircilerimize ve oyuncularımıza konaklama desteği veren Adıyamanlı hemşerimiz Semih Yalçın (The Busines Clas Otel) kahvaltı desteği veren Mahal Gaziantep, yemek ve ikram desteğinde bulunan Ali Dursun, Zeynel Abidin Baba ve önceki Başkanlarımızdan Handan Özbay Sabak’a teşekkür ederiz.” dedi.
2020 yılında yerel hikayelerle yola çıkan Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu, Besni’nin kendine has kültürünü sahneye taşıdı. Kültürel mirası yaşatmak ve genç nesillere aktarmak adına hazırlanan oyun, izleyicilerin yoğun alkışlarıyla kesildi. Gösterim sonunda Besnili hemşerilerimiz Şirvani halayıyla eğlenirken, topluluğa destek veren tüm sponsorlara ve izleyicilere teşekkür edildi.
Topluluk adına Bülent Tabakçı, Halil Payam, Ahmet Havutlu, Coşkun Zengel ve ekibin diğer üyeleri, Besni’nin kültürel zenginliğini tanıtmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu, gösteri ile ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Yerel ağız ve kültürel mirasın sahnelendiği “Nişlemiş Ula Bu Çağalar” tiyatro oyunu, İstanbul’da izleyenlerden tam not aldı. Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu’nun Bakırköy İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde sahnelediği oyun, Besnili hemşerilerimizi kültürel bir yolculuğa çıkardı. Yerel ağız ve halk kültürünü yaşatma amacı taşıyan bu oyun, seyircileri hem güldürdü hem de duygulandırdı.
Yerel dil ve ağız kullanımı, somut olmayan kültürel mirasın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu; “Her toplum, farklı ağız ve lehçeler aracılığıyla kendine özgü bir kültürel zenginlik taşır. Yerel dil, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda bir toplumun geçmişini, değerlerini, duygularını, mizahını ve yaşam tarzını yansıtan bir mirastır. Yerel dil ve ağızlar, bir toplumun kültürel kimliğini ve yerel özelliklerini temsil eder. Yerel ağızlarla aktarılan sözlü gelenekler dil aracılığıyla gelecek nesillere ulaşır. Yerel dil ve ağız kullanımı, bir toplumda aidiyet duygusunu pekiştirir. Aynı ağızla konuşan insanlar arasında samimiyet oluşur, topluluğun bireyleri arasında bir bağ kurulur.
‘Günümüzde birçok yerel dil ve ağız kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya’
Günümüzde birçok yerel dil ve ağız, şehirleşme, modernleşme ve küreselleşme gibi sebeplerle kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu nedenle yerel dil ve ağızların korunması, somut olmayan kültürel mirasın sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. UNESCO, dil çeşitliliğini kültürel mirasın önemli bir unsuru olarak kabul eder ve yerel dillerin korunmasını teşvik eder.
Yerel dil ve ağızlar, somut olmayan kültürel mirasın temel taşlarından biridir ve bu mirasın yaşatılması, kültürel çeşitliliği korumanın bir yoludur. Yerel dil ve ağız kullanımı üzerine gösterime sunduğumuz tiyatro projesi, kültürel kimliği ve dil zenginliğini koruma ve tanıtma açısından değerli bir çalışma olacaktır. Bu proje, dilin toplum hafızasındaki yerini vurgulayarak, genç nesillere kültürel bir bağ oluşturma ve yerel ağızların unutulmasını engelleme fırsatı sunacaktır.
“Nişlemiş Ula Bu Çağalar” Tiyatro Projesi Kültürel Mirası Koruyu İşlev Görecek’
Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu olarak nesilden nesile aktarılan sözlü mirasımızı, kültürel kimliği ve dilin toplum hafızasındaki önemini vurgulamak, deyimlerimizin ve atasözlerimizin güzelliğini tanıtmak, dilimizin zenginliğini ve çeşitliliğini göstermek, genç ve gelecek nesillere kendi kültürel değerlerini tanıtarak bir bağ kurmalarını sağlamak ve dilin gündelik hayattan uzaklaşan unsurlarını “Nişlemiş La Bu Çağalar” adlı tiyatro oyunumuz aracılığıyla yeniden hayata kazandırmak istedik. Tiyatro oyunumuzda yerel dil ve ağız kullanımını merkeze alarak kültürel mirası koruyucu bir işlev görmesini ve toplumda dil bilincini güçlendirmeyi amaçladık.
Acem mahallesinde sobadan çıkan kıvılcımın İstanbul’u ısıtabileceğini sadece hayal etmiştik. Besnice Eğitim Tiyatro Topluluğu olarak bu hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
‘2020’den Günümüze: Küçük Metinlerle Başlayan Büyük Bir Yolculuk’
2020 yılında küçük küçük metinler yazarak animasyonlarını yapıp seslendirmeye başladık. Bazen bir komşumuz vefat ettiğinde açılmayan televizyon olduk, bazen kasetçilerde çektirdiğimiz anonslu kaset, bazen yırtık futbol topunun içine koyulan kames top olduk. Bazen damlardan aşağı yuvarlanan loğ olduk, bazen Besni stadında teknik direktöre akıl veren Çaycı Mamed olduk. Bazen motorun gayışını çıkarıp beleşe indik yumrutepeden, bazen orucu yiyen Abış’ın ağzının kenarındaki kahki parçaları olduk. Bazen Çete hocanın okuduğu sala olduk, bazen otogarda muavinle tartışırken söylenen “Bu saatten sonra ahlakımızı mı tergiyek” cümlesini işiten telis torba olduk. Bazen 53 gupona verilen bisiklet, Bazen pınarın curununda cumburlop oynayan çocuklar, bazen de duvardaki naylonu kaldırıp altındaki toprağı yalayan çocuk olduk. ASLINDA BİZ OLDUK. Ve bizi anlatan “Nişlemiş La Bu Çağalar” tiyatro oyununu hazırlayıp sergilemeye karar verdik.
Bize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Kaymakamımız Sayın Çağlar Partal Beyefendi’ye, Belediye Başkanımız Sayın Reşit Alkan’a ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Demirel’e, bize hayalimizi gerçekleştirme fırsatı sunan Besni Eğitim Vakfı Başkanı Sayın Şaban Çağıran nezdinde tüm yönetim kurulu üyelerine, bizlere konaklama desteği veren Adıyamanlı hemşerimiz Semih Yalçın’a (The Busines Clas Otel), kahvaltı desteği veren Yusuf Öztürk’e( Mahal Antep), yemek ve ikram desteğinde bulunan Ali Dursun, Zeynel Abidin Baba ve bir önceki BEV Başkanlarımızdan Handan Özbay Sabak’a ve bizleri yalnız bırakmayarak oyunumuzu izlemeye gelen, heyecanımıza ortak olan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz.”