İşsizlikle mücadelede istihdamı artırmada devlet vergisel olduğu gibi sosyal güvenlik kurumu kapsamında da çeşitli teşvik tedbirlerini işverenlerin faydalanmasına sunmaktadır.
Çalışma hayatının en önemli sorunu işsizlik olup devlet işsizlik oranını azaltmak toplumsal refahı artırmak gayesiyle çeşitli teşvikler sunmaktadır.
Ülkemizde istihdamı artırmak için devlet bölgesel ve sektörel teşvik projeleri üretilmiştir. Bu teşviklerin bazıları şunlardır.
1- 5 puanlık teşvikler için 4447 sayılın yasa
2- Yurtdışına götürülen Türk işcileri için teşvik tedbirleri ile ilgili 6111 sayılı yasa
3- 10 işci ve üzeri çalıştıranlara uygulanan teşvikler için 5746 sayılı
4- Ar-Ge teşviklerinden yararlanmak için 5225 sayılı yasa mevcuttur.
Ülkemizde kayıt dışı ekonomi ve işsizlikle mücadelede bölgesel kalkınmayı amaçlayan sgk teşviklerinden işverenlerimiz yeterince yararlanamıyorlar bunun nedenini kısaca şöyle sıralayabiliriz.
1- Teşvik tedbirlerini uygulayan personelin ya da bilgilerinin yetersiz olması.
2- Henüz genç diyebileceğimiz teşvik yasalarının içeriği hakkında işveren personellerine yeterince bilgi verilmemesi.
3- Teşvik yasalarındaki karışıklık
4- Teşvik yasalarının uygulanmasında uygulama birliğinin sağlanamadığı yasalar farklı kurumlarda farklı yorumlanıp farklı uygulama yapılması.
5- Uygulanmakta olan bir teşvik yasası başka bir yasanın işçerisinde değiştirildiğinden değişiklikle ilgili yeterli açıklama yapılmaması.
6- Bir diğer olumsuzluk işverenlerin idari para cezalarına muhatap kalmaları korkusu da teşviklerden yeterince yararlanmayı engellemektedir.
7- Özel sektör personellerininde yasanın içeriği ve uygulamasına ilişkin bilgi eksikliğinin ve donanımının yeterli olmaması işverenleri teşviklerin yaralanılmasından çaydırabiliyorlar.
8- Ayrıca piyasada bulunan bilgisayar proğramlarıda teşviklere uygun olmadığı da teşviklerden yeterince yararlanmayı engellemektedir.
SGK tahsilatını hızlandırmak adına oldukca başarılı olan ve işverenin yüksek istihdam maliyetinin düşürülmesi için mevcut yürürlükte olan SGK teşviklerinin gerek kamu personeli ve gereksede işveren personeli bu konuda azami titizliği gösterip işverenlerin mevcut teşviklerden en iyi şekilde yaralanılmasını sağlamalıdırlar.
Bu şekilde mümkün olduğu kadar istihdam sorununun çözülmesine ve daha ucuz bir maliyete katlanılması sağlanmış olacaktır.