Besni’de 10 girişimci Kadın tarafından hayata geçirilen, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) ve Sabancı Vakfı tarafından da desteklenen proje ile kurulan BETHESNA KADIN GİRİŞİMİ, ÜRETİMİ VE İŞLETME KOOPERATİFİ ile kırsaldaki kadınların üretime katkı sağlaması, ayaklarının yere basması hedefleniyor. Kooperatif ile Besni merkez ve köylerinde doğal ortamında yetişen sebze, meyvelerin işlenmesi kurutulması, paketlenmesi ve piyasaya sunulması hedefleniyor.
10 girişimci kadın arasında yer alan ADD eski başkanı ve emekli öğretmen Selvinaz Karaboğa’nın öncülüğünde kurulan Kooperatif Belediye tarafından tahsis edilen Yenikent’teki binasını tamamlayarak üretime hazır hale geldi. Önümüzdeki ay gelecek olan makinalar ile birlikte seri üretim başlayacak. Köylerden kadınların getireceği ürünler burada işlenip iç piyasaya sürülecek. Bölgemizde tek olan Bu kooperatife Türkiyenin önde gelen vakıfları arasında yer alan Sabancı Vakfı ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDEV), finansman, eğitim ve işletme olarak destek vermesi, Pazar bulmasında da önemli bir avantaj sağlayacak.
KEDEV ve Sabancı Vakfının desteğiyle
Önceki gün Vali Mahmut Demirtaş’ın da ziyaret ederek bilgi aldığı Kooperatifin çalışmaları hakkında gazetemize bilgiler veren Bethesna Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi başkanı Selvinaz Karaboğa, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlatıyor.
“Bu projenin çıkış fikri 1,5 sene öncesine dayanıyor. O denemde burada bayanlarla toplantılar yapılmış, ancak üretim konusunda bir şeyler yapamamışlar. Bizimle tanışmaları tesadüf oldu. Bizde arkadaşlarmızla bir araya geldik ve süreci başlattık. Kooperatifimiz kuruluşu, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın desteği ile yürütülen bir proje.”
Esas amaç kırsaldaki kadınların üretime katkısı
“Kooperatifimizin adı BETHESNA Kadın girişimi, üretimi ve işletle kooperatifi olarak düzenledik. Şu anda hemen hemen hepsi ev hanımı olan 10 tane üyemiz var. Birinci derecedeki amacımız kırsaldaki kadınların üretime katkı sağlaması, ayakların yere basması; en azında üretim yapabilmek adına, sigortası çalışabilmek adına, aile ekonomisine katkıda bulunmak adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Ocak ayında kooperatifimizi resmi olarak kurduk. Bir önce döme Belediyeden arazi tahsisi istedik. Onlarda bize yardımı sağladılar. Küstüm Düğün salonunun bitişiğinde bin metrekareye yakın bir arsa koopetatifimize kiralandı. Binamız 300 m2 kapalı alan üzerinde kuruldu. Geri kalanını da ardiye depo gibi ihtiyaçlar ve kurutma için kullanacağız. Çevre düzenlemesi ve bahçenin çit çevrilmesi konusunda da Belediyemiz şu anda gerekli katkıları bize sunuyor.”
Doğal ortamında yetişen sebze ve meyve paketlenecek
“Kooperetifimizde öncelikle Besni merkez ve köylerinde doğal ortamında yetişen sebze, meyvelerin işlenmesi kurutulması, paketlenmesi ve piyasaya sunulması Kadınlar burada üretecek kendi emeklerini koyacaklar, ayrıca Besni’nin köylerindeki kadın üreticilerle de bir araya gelme hedefliyoruz. Kooperatifleşmenin gereği olarak üyelerimiz sebzelerini meyvelerine getirecekler kooperatifimize bırakacaklar. Orada işlenip iç piyasaya ileriki dönemlerde de dış piyasaya girme amacımız var.
Bu ay sonunda kooperatif üyesi 2 arakadaş ile uluslar arası kadın dernek ve vakıflarını bir toplantısı oraya katılacağız. Orada kooperatifimizin kurutma, yoğurma ve doğrama makinalarıyla ilgili görüşmelerde ve alışverişte bulunacağız. Bu aşamaya kadarki tüm finansmanı Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı sağlıyor.
Üreticilerimize işin doğru yapılması için Eğitim vereceğiz
“Beşkoz, Kızılpınar gibi köylerde eğitim çalışmaları yaptık. Hedefimizde Tut’un boyundere köyü de var. Tersizek’te bir incir çalışması yaptık. Besni’de halkımız üzümü çok iyi işliyor, ama inciri Aydın gibi işleyemiyoruz. Besni’de önemli bir incir kapasitesi var. İlgili köylerde çifçimize bunun eğitimini vereceğiz.
Buradaki bir diğer amacımızda köylerdeki üreticilerimize işin doğru yapılması, emeğin boşa gitmemesi konusunda da yardımcı olabilmek. Bunun için gıda mühendisleriyle görüşüyoruz, ayrıca İlçe Tarım yetkilileri de bize her konuda ve aşamada yardımcı olacaklarını söylediler. Onlara da teşekkür ederim.
Bu kooperatifin Besni ve Adıyaman’da bir örneği yok, biz bu alanda ilk olacağız.”
Selvinaz Karaboğa kimdir?
1963 Besni doğumlu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü mezunu. 16 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldu. Serbest Muhasebeci Mali Müsavir. Halen Yeni kurulan Bethesna Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi başkanı.