Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kötü töre olamaz

Gün geçmiyor ki haber

Gün geçmiyor ki haber kanallarında bir hanım cinayeti haberi geçmesin. Bu bunun adına da  töre cinayeti diyorlar  sanki töre geleneğinde kadınları “az canım sıkılırsa hemen hanımları döveceksin veya daha ötesi öldüreceksin” gibi yanlış anlamaların adına töre diyorlar. Hâlbuki bunları dayandığı töre değil de şöyle bir deyim vardır. “Kadın dediğin bir ayakkabı misalidir” hesabına gelmezse çıkartır atarsın. Derler. Yalnız bu deyim erkekler için geçerli değildir. Hanımlar da kendi aralarında şöyle bir deyim kullanırlar. “Ne bulunmayan bursa kumaşı ne de bir sultan kılıcı sanki alını şahını soyarım bırakır giderim. Elimi sallasam ellisini başımı sallasam tellisini bulurum” derler. 
Zati halim bu çeşit insanlarla karşılaştığım zaman cevabım şudur. Erkeklere bak kardeşim sen ayakkabının birini beğenmez atarsın ikisini beğenmez atarsın üçüncüye gelemez ayakkabıcı sana ayakkabı vermez. Git kardeşim sen hiç bir şey beğenmiyorsun sana ayakkabı yok der vermez.  Ayakkabı dikene gidersin ondanda aynı cevabı alırsın. Hanımın birini bırakır ikisini bırakırsın üçüncü hanımla evleneyim dersin. O zaman hem hanım hem de hanımın sahipleri sana hayatı be adam sen iyi bir kişi olsaydın eski hanımları bırakmazdın, derler ve seni reddederler. Ondan sonra evin hanımsız çocukların anasız kalır.  Bu dünyada hayatın gam ve sefalet kazanın aşsız sofran ekmeksiz çocukların olursa veya yakınlarında zamanın huzursuz olur. Bu dünyada öbür dünyada inanıyorsan gidersin onu da sen bilirsin. 
Bir deyim daha vardır oda şöyle söylenir:
Kız dediğin bir toprak hesabı ne çarpıp vurursan orda kalır veya kalmalıdır, derler. 
Evet şimdi bununda ne anlama geldiğini açıklayayım.
Bir çamuru bir çukura bir kavuğu çalıp vurursan orda kurur ve kalır. Eğer o bir toprak çamurun bir tasın üstüne bir düz sıvanın kireçli olarak üstüne vurursan o çamur oradan kurumadan ayrılır düşer.
Bir kızı da gönlünün olmadığı bir adama verirsen veya dediğine vermezsen veya haksız, huysuz, ahlaksız, densiz, küfürbaz, hırçın, tembel bir insana düşürürsen üstelik bir de hayırsız kaynana veya diğer çevresi varsa o kız o bir toprak çamur nasıl  duvardan kurumadan düşerse yere o kızın ya hayatı cehennem olur yana yana çeker ya da bırakır kaçar.
Bir bu hanımda yukarıdaki dediğim deyimdeki gibi elimi sallasam ellisi başımı sallasam tellisini bulurum diyecek karakterde ise ondan sonra çocuklar aç öksüz sırtları sopalı, gözleri yaşlı. Seyir et gözle baka bilirsen
Allah kimseyi böyle düşürmesin.