AFAD verilerine göre;
- İlk deprem, Marmara Denizi’nde Silivri’ye 23.16 km uzaklıkta, 6.2 (Mw) büyüklüğünde gerçekleşti.
- İkinci sarsıntı, saat 12:51’de Büyükçekmece açıklarında, 4.4 (Ml) büyüklüğündeydi.
- Üçüncü deprem ise saat 13:02’de yine Büyükçekmece açıklarında, 4.9 (Mw) büyüklüğünde kaydedildi.
Depremler İstanbul’un birçok ilçesinde hissedilirken, vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. AFAD ekipleri olumsuz bir durum olmadığını duyursa da, uzmanlar depremlerin ardından ciddi uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Naci Görür: “Bu Depremler Asıl Büyük Depremin Habercisi”
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaşanan depremlerle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada asıl büyük depremin henüz gerçekleşmediğini vurguladı. Görür açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak.”
“Deprem, Olduğunda Konuşulacak Değil, Öncesinde Önlem Alınacak Bir Konudur”
Prof. Dr. Görür, açıklamasında bir kez daha önlem ve hazırlık vurgusu yaptı:
“Deprem, deprem olduğu zaman konuşulmayacak kadar önemli bir konudur. Depremin olmadığı zaman konuşup önlem almak lazım. Bunu başta hükümet, sonra belediye ve halk el ele vererek kenti depreme hazırlaması lazım. Kentsel dönüşüm, bina yapmak kenti depreme hazırlamak değildir. Deprem dirençli kent apayrı şeydir. Artık gerekeni halk yapmalı. Yapacağı şey gözetim ve denetimdir.”
Yetkililerden Uyarı: Artçılar Devam Edebilir
Yetkililer vatandaşları artçı sarsıntılara karşı uyarırken, hasarlı binalardan uzak durulması ve güvenlik tedbirlerine uyulması gerektiğini hatırlattı. Uzmanlar, Marmara’daki sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğine işaret ediyor.