Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Prof. Turgut Hacı Zeyrek’in açıklaması

Sevgili okuyucular, Yazın gazetemizde kaleme

Sevgili okuyucular, Yazın gazetemizde kaleme aldığım, BURASI ESKİ BESNİ BURASI BEKİR BEY HAMAMI başlıklı makalemde adı geçen Prof. Turgut Hacı Zeyrek bir açıklama gönderdi.
Makalede, kendisini hedef almadığım halde serzenişte bulunmuş… Bununla ilgili olarak önümüzdeki sayıda görüşlerimi belirteceğim.
Şimdi sayın Prof.Dr. Turgut Hacı Zeyrek’in açıklamasını bilgilerinize sunuyorum.
Besnimize gönül vermiş değerli arkadaşlarım, 
Sevgili hemşehrilerim,
Sayın Hüseyin Özgüler’in sitemlerinde şahsıma da yer verilmesine üzülmemiş olmam imkânsız. Ancak buradaki yazımızda şahsımız ile ilgili konulara dair hiçbir şahıs, kurum ve/veya kuruluşa bir savunma ve/veya serzeniş söz konusu değildir. Sadece tüm Besni halkı ve sayın mülki idare ve yerel idare makamlarınca malum olduğu için sehven kanaati veren eksik bazı konulara açıklık getirmektir. 
Bekirbey Hamamı ve Eski Besni ören yerindeki camiler ile ilgili Çukurova Üniversitesinden bir öğretim üyesi (Mustafa YEĞİN) ve doktora öğrencisi (Gülertan AKYÜZLÜER) burada bir hizmet gönüllüsü (!) olarak çalışmaya başlamıştır. Gülertan AKYÜZLÜER aleyhinde Besni kitabımızdan hiçbir atıf yapmadan doktora tezinde kendi bilgisi gibi gösterdiği için idare mahkemesine açmış olduğumuz intihal (=başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme/bilgi hırsızlığı) davası halen devam etmektedir. Musatfa YEĞİN ise o tarihte koruma kurul üyesidir.  Adı geçen ekibin hazırlamış oldukları hayali röleve, restitüsyon ve/veya restorasyon projesi Bölge Koruma Kurulunca kabul görmeyip restorasyona hazırlık çalışmaları kapsamında sürdürülecek çalışmalara esas alınmak üzere öncelikle kazı ve temizlik çalışmaları öngörülmüştür. Değinilen kişi/kişiler arkeolog olmadığı için bu
işi onların yürütmesi uygun görülmemiş, üniversitelerin arkeoloji bölümlerinden destek aranmıştır. Bu süreçten habersiz biri olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümümüze dolayısıyla şahsıma da dağıtımlı yazı ulaşmıştır. Besnili değerli büyüklerimize söz konusu çalışma için gönüllü olduğumuz hususu arz edilmiştir. Söz konusu görevi karşılık beklemeden kabul ettiğimiz ve görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimiz yine konunun şahidi saygıdeğer hemşerilerimizce malumdur. Arkeolog olduğumuz ve söz konusu tarihte İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde görev yaptığımız bilindiği halde neden ilk başta bizi göreve davet etmediniz diye serzenişimiz olmuştur ancak, hiçbir zaman kimseye sitemimiz olmamıştır.
Arz edilen dönemde İstanbul Üniversitesinden Gaziantep Üniversitesine naklen atamamız gerçekleşmiştir. Eski Besni’deki kazı ve temizlik çalışmaları ise Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Adıyaman Müze Müdürlüğü Başkanlığında  şahsımın (Prof. Dr. Turgut Haci ZEYREK/ 2007 yılında Doç. Dr.) bilimsel başkanlığında, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün finansmanlığında dönemin Besni Kaymakamı Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU’nun ve Besni Belediye Başkanı Sayın  İbrahim ÖZTÜRK’ün destekleri ile, gerçekleştirilmiştir. 
Sayın Hüseyin ÖZGÜLER’in yazısında atıf yapılan  (Haber tarihi 26.05.2007. (CİHAN) gazete haberindeki beyanımızda öngörüldüğü biçimde Ulu Cami ve Bekir Bey Hamamı için röleve ve yeniden tasarımlama uygulamasına yönelik temel araştırması amacıyla, sondaj çalışması bilimsel başkanlığımızca 2 ay içerisinde gerçekleştirilmiş ve tamamlanmıştır. Bu hizmetler karşılığı herhangi bir ücret alınmamıştır. Ali Nadir Zeyrek ve Ayşegül Zeyrek  ile ortak isimli “Besni” kitabımız “Besni Belediyesi Yayını” olarak bastırılmış, ücretsiz dağıtımı yapılmasına rağmen kitabımızın satışının yapıldığına şahit olunmuştur. Bu kitap yayınından  telif ücreti alınmamıştır. Besnimizi yurt içi ve yurt dışında ulusal/uluslar arası çok sayıda bilimsel toplantılarda bilimsel sunumlarımızla tanıttığımız hem Besnili hemşerilerimiz hem de bilim camiasınca malumdur. 
Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi sayın Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan ve ekibi ile Öğr. Gör. Sayın Ali Nadir Zeyrek’in desteğiyle Besni’nin ülkemiz ve uluslararası turizme kazandırılması çalışmalarımızın dikkate alınmamasını sehven değerlendirmekteyiz.
Besni tarihi, kültürü, arkeolojisi ile ilgili tüm bu çalışmalarımızın siyaset dışı, siyaset üstü değerlendirilmesini sizlerden özellikle arz ediyorum. Bugüne kadar Besni ile ilgili yaptıklarımızın karşılığında bir teşekkür belgesi almamış birisi olarak, şimdiye kadar teşekkür beklemedik ve beklemiyoruz. Ancak sevgili Bensimiz için yaptıklarımız takdir edilmiyor ise de görmezden gelinmesi bizi derinden üzmüştür. Şahsım ve kardeşlerim, anne ve baba tarafından  atalarım bilindiği gibi Besnilidir. Besnili olmakla da gurur duymaktayız. Besnimiz için yaptıklarımızı belirtmemize gerek yok, çünkü somut belgeleri  siz değerli hemşerilerimizce bilinmektedir.  Saygı ve sevgilerimle.