Besni’mizin, o kadar zengin değerleri ve kültürel özellikleri varki, salça da en güçlü
Kültürel değerimiz içindeki değerini yıllardır koruyor ve korumaya devam ediyor.
Besnililer tarafından her sene eylül aylarından başlayıp, Kasım sonuna kadar binbir emek ve gayretlerle yapılan el emeği göz nuru salçalık biberler, Besni’nin kültürünü önemli derecede yansıtıyor. Mahalle aralarında girdiğimizde, Besni’yi dolaştığımızda Biber temizlemenin de kadınlar arasında yardımlaşma yoluyla birbirlerine hoşnutluk içerisinde yardımcı olarak yaptıklarına birebir şahit oluyoruz. Bu zengin değerlerimize Besni’nin her sokağında, her mahallesinde rast gelmemiz mümkün. Besni’nin kültürünü yansıtan ve imece usülü yapılan bu temizleme işinden Besnililer çok memnun durumda.
Memleketin etrafında gönül dağı var
İnsanların arasında sevgi var
Hasretini çekenlerin vuslat çağı var
Ne güzelsin ne özelsin güzel Besni
Besni sokaklarındaki kadınların toplanarak büyük bir özveriyle gerçekleştirdikleri biber temizleme işi, her yıl olduğu gibi bu yılda renkli görüntülere sahne alıyor.
28
YARDIMLAŞARAK YAPIYORUZ
Sokak arasında biberlerini büyük zahmetlerle sabahın erken saatlerinden temizledikten sonra yıkayan Songül Uçar, gazetemize yaptığı açıklamada “Hazır yapılan biber salçalarının nereden geldiği belli değil. Biz Besni kadını olarak her yıl Besni’nin simgesi haline gelen salçalık biber temizleme işini yardımlaşarak ve sohbet içinde gerçekleştiriyoruz.”
38
KENDİMİZ YAPIP KENDİMİZ TÜKETİYORUZ
Uçar, şöyle devam etti ; ”Her mahallede herkes sıralı olarak biber alıyor ve komşular olarak toplanıp biber alan kişiye yardım ediyoruz. Marketlerde satılan biber salçalarını kimin yaptığı belli değil. Bizim yaptığımızı ise gözümüz görüyor. En azından kendimiz yapıyor, kendimiz tüketiyoruz. Belki bir kaç gün yoruluyoruz ama genede yaptığımız iş bu yorgunluğa değiyor. dedi.”
Bir diğer Sokak arasında biber temizlerken karşılaştığımız Şehriban Paccı ve Fatma Paccı ise biber temizlemeye yeni başladıklarını belirterek, Fatma Paccı gazetemize yaptığı açıklamada,“Salçalık Biber mevsimi başlayınca, biberlerimizi hızlıca alıp temizlemeye başlıyoruz ve yoğun bir koşuşturma içerisine giriyoruz.”
Paccı, şöyle devam etti; “Temizleme işi sona erdikten sonra biber çekme makinası getirilerek biberler kovaların içine çekiliyor. Dolan kovalarımızı evlerin çatılarının üzerindeki tepsilere dağıtıyoruz ve Birkaç gün çatılarda bekletildikten sonra, tüketime hazır hale geliyor dedi.”
48
KİLOSUNU 400-500 LİRAYA SATIYORLAR
Paccı ayrıca kilosunun pahalı olduğuna değinerek; “Biz yapanlardan almaya kalksak Besni de yapanlar kilosunu, 400-500 liraya satmaya çalışıyorlar, Yazıktır, günahtır. Köylerde aynı salça 300 lira. Bizde onlardan almak yerine kendimiz yapıyoruz. dedi.”
58
Her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük talep bulan salçalık biber, Uzay çatı altında yoğun olarak satılıyor. Bursa’dan Nakliyesiyle Besni’ye biber getiren aynı zamanda çiftçi olan
Ercan Girgin, gazetemize açıklama da bulunarak, 2024 yılı itibari ile sezon bitimine kadar Besni’ye 2 bin ton salçalık biberin geleceğini belirten Girgin, şöyle konuştu; “Bursa’dan Karacebeyden biberler geliyor Salçalık biber kilogram hesabı ile satışa sunuluyor ve bir torba biber 35 ile 40 kilo arasında değişiyor.”
68
GİRDİ MALİYETLERİNE GÖRE DAHA PAHALI OLMASI GEREK
Üretim fazlalığına dikkat çekerek konuşan
Girgin, Şunları da ekledi; “Geçen seneye göre girdi maliyetleri işçi yevmiyeleri vs. göz önünde bulundurulursa biber fiyatlarımız çok düşük. Bunun nedeni ise üretim fazlalığı, yani
üretim az olsaydı biber bu sene 40 liradan satışa sunulacaktı, üretim fazlalığından dolayı 23 lira.”dedi.