Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şanlıurfa ve Adıyaman’dan Geçen Fay Hattı ile İlgili Önemli Açıklama

Şanlıurfa ve Adıyaman’dan geçen 55 kilometre uzunluğundaki Bozova fay hattında bilimsel araştırmalar başlatıldı. Uzmanlar, 5 noktada kazılan hendeklerle elde edilecek veriler sonucunda, muhtemel bir depremin Atatürk Barajı’na ve çevre illere etkisini belirlemeyi hedefliyor.

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, Atatürk Barajı ile fay hattı arasında 1 kilometrelik mesafe olduğunu belirterek şu an için korkulacak bir durum olmadığını söyledi.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi

İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yürütülen “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” projesi, Şanlıurfa ve Adıyaman’dan geçen Bozova fay hattında sürdürülüyor. Proje çalışmaları, Doç. Dr. Ökmen Sümer başkanlığında, paleosismoloji uzmanı Dr. Çiğdem Tepe, Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve Prof. Dr. Volkan Karabacak tarafından yürütülüyor.

Fay Hattında Yapılan Çalışmalar

Yaklaşık 20 yıldır deprem konusunda çalışmalar yürüten Doç. Dr. Ökmen Sümer, bölgede devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sümer, “Özellikle 2012 yılından itibaren bu süreç başladı. Son yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hızlanan bir proje çerçevesinde buradayız. Türkiye Paleosismoloji Projesi, 25’in üzerinde kurum ve 100’ü aşkın bilim insanının çalıştığı büyük bir projedir. Paleosismoloji, fayların geçmişine bakarak ileride nasıl deprem üretecekleri ile ilgili bir bilim dalıdır” dedi.

Atatürk Barajı ve Bozova Fayı

Sümer, Bozova fayının Atatürk Barajı’na yakın olması nedeniyle öncelikli olarak çalışıldığını belirterek, “Bozova fayının uzunluğu 50-55 kilometre ve 7’ye varan bir deprem üretebilir. Atatürk Barajı’nın bendini kesmediği için şu anda rahatız. Bu fay kırılırsa barajın güneyinde baskın olur mu, bu çalışmalarla ortaya çıkacak” diye ekledi.

Şimdilik Korkulacak Bir Durum Yok

Sümer, şu an için korkulacak bir durum olmadığını belirterek, “Kötü senaryo ile ilgili konuşmak erken ama fayın Atatürk Barajı bendini kesmediği için rahatız. Bu çalışma bittikten sonra sarsıntı kaynaklı hasar baraja zarar verir mi, bunun simülasyonları yapılacak. Bu proje, devletin farklı kurumlarında aktif olacak bilgileri oluşturacak önemli bir projedir” ifadelerini kullandı.

 

DİĞER VİDEOLAR