Sabancı Holding, yerli tekstil üreticilerinin hammadde aldığı Sasa Polyester’in yüzde 51 hissesinin Indorama Netherlands BV’ye satışından vazgeçerek yerliyi tercih etti. Sasa’nın yeni sahibi 102 milyon dolara Erdemoğlu Holding oldu. Merinos, Dinarsu, Padişah ve Efsane gibi halıların üreticisi olan Erdemoğlu Holding, Sasa’nın yüzde 51’ine Hintlilerin verdiği paranın neredeyse iki katı para ödedi. Sabancı, Sasa Polyester’in yüzde 51’inin 62 milyon dolara satışı için Hintli şirketle geçen yıl nisan ayında anlaşmış, Rekabet Kurulu ise şirketin satışına önceki gün onay vermişti. Kurul onayına rağmen Sabancı Grubu’nun satıştan vazgeçmesinde yerli tekstil üreticilerinin devreye girmesi etkili oldu. ‘Sasa’yı yabancı almasın’ diye bastıran 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme başlatmıştı.
Erdemoğlu ile sözleşme imzalandı
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise Sasa için “Köfte markası bile daha pahalıya satılıyor” açıklamasını yapmıştı. Sasa’nın satış süreci sırasında girişimlerde de bulunan Gülle “Türk tekstil üreticileri olarak Sasa’ya talip olduğumuzu açıkladık. 10 yerli firma birlikte teklif vereceğiz” demişti. Dünkü satışla birlikte şirketin yabancıya gitmesi önlendi. Sabancı Holding dün önce ‘yabancıya satıştan vazgeçtik” açıklaması yaptı. Ardından da Sasa’nın Erdemoğlu Holding’e satışı için hisse devir anlaşması imzalandığını duyurdu. Alınan bilgiye göre 10 milyon dolar peşin olarak tahsil edildi.
Yerli firmaya satılması çok daha iyi’
Şimdi ise tekstilcilerde büyük bir heyecan var. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bundan sonraki süreçte SASA’nın teknolojik altyapısını geliştirecek yerel firmalarda kalmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. “Bizim için çok önemli bir kuruluş. Yabancı ortak, tekel oluşması anlamında sıkıntı yaratırdı” diyen Tanrıverdi, “Bundan sonrası için benim gönlümden geçen yeni yatırımlarla yerellerin elinde büyümesiydi” dedi. Satış hakkında bilgi veren İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canpolat ise Erdemoğlu’ndan, Sanko’ya kadar sektörün duayen firmalarının SASA için devreye girdiğini belirterek, “SASA, ümit ederim ki yeni yerli ortağı ile bir yatırım hamlesine girer ve Türk tekstilcilere yabancı firmalarla rekabetinde destek olmaya devam eder. Söz konusu hissenin 10 ortağa satılmasındansa tek bir yerli firmaya satılmış olması çok daha iyi” dedi.
Polyesterde Dünyanın Önde Gelen Üreticisi
– Sasa, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi.
– Polyester üretimine 1966 yılında başlayan şirket, 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.
– Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, Advansa olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da Advansa Sasa Polyester A.Ş. oldu.
– 2011 yılında ise Sabancı Holding, Advansa BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011’de Advansa Sasa olan adını SASA olarak değiştirdi.
– Sasa’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgede bulunuyor.