SHM´den Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliği

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikte konuşan kurum müdürü Mustafa Orhan; ?Toplumun her bir bireyi bu farkındalık hareketinin bir parçası olmalı ve biz ne

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Besni´de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Besni Kaymakamlığı ve Besni Sosyal Hizmet Merkezi tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında ilk olarak Besni Spor´un kulüp binasında Cuma Ekinci´nin ev sahipliğinde pasta kesimi yapıldı. Buradaki spor ve oyun aletleriyle gönüllerince eğlenen Otizmli çocuklar daha sonra İlçe Jandarma Komutanlığına giderek askeri personellerle vakit geçirdi.
Düzenlenen etkinlikler sırasında konuşan Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan Otizmin her insan için farkındalık oluşturması ve otizmli çocukların toplumda daha çok yer edinebilmesi gerektiğini söyledi.
Orhan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ?2 Nisan otizm farkındalık günü münasebeti ile, Besni Sosyal Hizmet Merkezi olarak otizmin farkında olmamız ve bu farkındalığı ömrümüz boyunca sürdürmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Yani derdimiz  “Otizm Nedir? ” olmalı. Asıl soru şu: ´Otizmin neden farkında olmalıyız?? çünkü farkındalık başınıza gelmeyen bir şey için duyarlılık sahibi olmanızı sağlar, farkındalık görmezden gelmenize engel olur. Bir parkta, restoranda ve piknik yerinde farklık bir çocuk gördüğünüzde bunu kabullenmenize yardımcı olur.  Farkında olmak otizmli veya diğer özel gereksinimi olan çocukları toplumdan ayrıştırmanıza engel olur. Farkında olan bir öğretmen farklı diye bir çocuğu sınıfın köşesine atmak, onu sınıftan soyutlamak yerine onu hayata kazandırmanın bir yolunu arar. Farkında olan bir öğretmen kaynaştırma eğitimini önemser, velileri ikna eder. Farkında olduğunuzda algınız açılır. Farkındalığınız artarsa gelecekte sahip olacağınız çocuğunuzun sınıfına özel gereksinimleri olan bir çocuk geldiğinde bu durumu çocuğunuzun duyarlı bir birey olarak yetişmesi için büyük bir fırsat olarak görmeye başlarsınız. Ve hatta farkındalık, kimseyi parmakla göstermemeyi, otizmli bir bireyi  ´otistik´ diye yaftalamayı, onun sahip olduğu tek özelliğin ´otizm´ olmadığını öğrenmenizi sağlar. Ve işte ona bu sayede otistik diyemez, onun otizmli bir birey olduğu gerçeğini kabul edersiniz. O anneler çocuklarının toplum düzenini ve huzurunu bozduklarını düşünüp kendilerini eve kapamasınlar diye, biz öldükten sonra bu çocuğa ne olacak diye kahrolmasınlar, hayattayken çocukları kendi kendilerine yetebilecek kadar hayatı öğretebilsinler diye farkında olmak zorundayız. Huzur içinde, mutlu bir yaşam sürmenin yegane yolu sevmek koşulsuz, kayıtsız ve şartsız sevmek. Herkesi her şeyi tüm farkındalıklarına rağmen değil tüm farklılıkları ile sevmek. Bunu başarabilmenin yolu ise görmek ve fark etmek. Otizmli bireyleri topluma kazandırmak için onların istihdam edilmesi için okumasının, okuması içinse durumlarının kabul edilmesinin bu konuda farkındalık yaratarak gerçekleşeceğine inanıyoruz. Toplumun her bir bireyi bu farkındalık hareketinin bir parçası olmalı ve biz ne kadar çok insana bunu anlatırsak o çocukların hayallerinin gerçekleşme olasılığının da aynı oranda artacağını biliyoruz. Özetle biz Besni sosyal hizmet merkezi olarak geleceğe umutla bakıyoruz çünkü otizmin, down sendromuyla karıştırıldığı günlerden otizmin mucizelerini konuştuğumuz günlere gelebildiysek hiç kuşkusuz ki umut var demektir. Sizlerde sağduyulu, bilinçli bireyler olarak bu umudun ve farkındalığın en büyük destekçisi olabilirsiniz” dedi.
Düzenlenen programa Besni Kaymakamı Nazlı Demir, İlçe Emniyet Müdürü Kenan Sertyalçın, İlçe Jandarma Komutanı Barış kara, Besni İlçe Müftüsü Mehmet Ünsal, Besni Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Orhan, Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Metehan Adıgüzel, Besni Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Kösekul, Besni İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, Besni´de faaliyet gösteren Özel Eğitim okullarının yöneticileri ve aileler katıldı.
 

Exit mobile version