İHMAL DEĞİL İHTİMAM GEREKİYOR
İntihar vakalarının arttığına dikkat çeken Tutdere: “En son geçtiğimiz hafta Adıyaman Valiliği Bahçesinde kardeşleri tarafından dolandırıldığını ve ölüm tehditleri aldığını iddia eden bir kadının polis noktasını ve x-ray cihazlarını yanında getirdiği bıçakla geçerek içeri girmesi ve bıçağı göğsüne dayayarak intihara kalkışmasına şahit olduk.
Yine geçen ay benzer şekilde valilik bahçesinde kendisini yakmak isteyen bir vatandaşımız olmuştu. En son Kurban Bayramı arifesinde Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan yüksek katlı bir binanın tepesine çıkan bir vatandaşımız intihar girişiminde bulunmuştu. Emniyet güçlerimizin ve orada bulunan vatandaşların ikna çalışmaları sonucu, intihara kalkışan bu vatandaşlarımız intihardan vazgeçirilmişti. Ancak her ne kadar o an vazgeçirilmiş olsalar da bu durumun çözümünün bu olmadığı, asıl gerekenin insanların intihar eğilimlerinin araştırılması ve sebeplerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılması olduğu açıktır. Yetkililerin bu konuda ivedilikle çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Artık ihmal değil ihtimam gösterilmesi gerekiyor? şeklinde konuştu.
VAKA SAYILARI DÜŞÜNDÜRÜCÜ
İntihar vakalarının ve intihar girişimlerinin arttığını ve bu durumun kaygı verici olduğunu belirten Tutdere; ?Adıyaman´da resmi kayıtlara geçen intihar sayıları hâlâ dikkat çekici bir oranda seyrediyor. TÜİK hesaplamasına göre, sadece 2019 yılında 22 vaka kayıtlara geçmiştir. TÜİK´in rakamları intihar sonucunda ölümleri baz alıyor fakat intihar girişimlerini kayıt altına almıyor. Girişimleri basına yansıyabildiği kadarıyla öğrenebiliyoruz. Dolayısıyla intihar girişimi ve ölüm sonucu bir bütün olarak değerlendirilmeli, bölgede bu yönde bir araştırma yapılmalıdır. Adıyaman Sağlık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü´nün intihar ve cinnet vakalarıyla ilgili çalışmaları olduğu belirtilse de bu çalışmaların akıbetini henüz bilmiyoruz? dedi.
GEÇİM ZORLUĞU EN TEMEL SEBEP
İntiharların ve intihar girişimlerinin sebeplerini ve detaylı verilerini açıklayan Tutdere:”2015-2019 yılları arasında Adıyaman´da toplam 98 yurttaşımız intihar ederek yaşamına son vermiştir. Bu yurttaşlarımızın 71´i erkek, 27´si ise kadın. İntihar sebeplerine gelince geçim zorluğu, aile geçimsizliği, hastalıklar, ekonomik sorunlar ve gelecek kaygısı başı çekiyor. Bu sebepler ve intiharlar yurttaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetleri ve karşı karşıya kaldıkları zorlukları gözler önüne sermektedir. Kayıtlara geçen şekliyle kaybettiğimiz yurttaşlarımızın sayısı bu şekilde. Ancak bir de kayıtlara geçmeyen intihara kalkışan yurttaşlarımız var. Son 6 ayda Adıyaman´da 85 intihar vakası yaşandığı tespit edilmiştir. Bu tablo ilimizdeki işsizliğin, ekonomik sorunların ve geçim zorluğunun boyutlarını açıkça göstermektedir? İfadelerini kullandı.
ACİLEN ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALIDIR
TBMM Katip Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere; ?Başta Adıyaman olmak üzere, Türkiye´nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nde yaşanan intihar ve cinnet vakalarını araştırmak üzere bir meclis araştırma komisyonu kurulması için daha önce vermiş olduğumuz önerge ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin intihar vakaları konusunda Marmara, Ege ve Akdeniz´den sonra dördüncü sıraya yerleştiğini, bölgelerin nüfus ve yüzölçümü oranı dikkate alındığında bu oranın yüksekliğinin dikkat çekici olduğunu söylemiştik. Ancak iktidarın ve ittifak ortağının her zamanki tutumu nedeniyle bu önergemiz henüz karşılık bulamadı. Yaşanan intihar vakaları bu konunun önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. TÜİK´in rakamlarının yalnızca intihar sonucunda yaşanan ölümleri baz alıyor olması, fotoğrafın tamamını görmemizi engelliyor. İntihar girişimi ve ölüm sonucu bir bütün olarak değerlendirilmeli, bölgede bu yönde bir araştırma yapılmalıdır. Çevremizde ve basında neredeyse her gün bir intihar ya da cinnet vakasıyla karşılaşırken, bu sorunu görmezden gelerek çözemeyiz. Toplumumuzu derinden sarsan, insanların mücadele azminin azaldığının kanıtı olan intihar vakalarının önlenebilmesi için öncelikle intihar nedenlerinin tespiti yapılmak zorundadır? dedi.