Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ulubaba Dağ Balı, Anzer Balına Rakip Olma Yolunda

Adıyaman’ın Koçali Köyü’nde bulunan Ulubaba Dağı’nın eteklerinden elde edilen bal, kalitesiyle Anzer balına rakip olarak değerlendiriliyor. Rakımı 1400 ile 2567 metre arasında değişen Ulubaba Dağı’ndan toplanan ballar, zengin bitki örtüsü ve endemik türlerden elde edilen polenlerle üretiliyor.

Adıyaman’ın Koçali Köyü'nde bulunan

Ulubaba Dağı’nın eteklerinde konuşlandırılan arılar, keven dikeni, kekik, sütleğen, dağ çayı gibi çeşitlilik gösteren bitkilerden nektar topluyor. Bu yüksek rakım ve çeşitli bitki örtüsünün etkisiyle, Ulubaba Dağı balı benzersiz bir lezzet ve kalite sunuyor. Adıyaman’ın bu özel balı, Nemrut Dağı’ndan daha yüksek bir rakıma sahip olmanın avantajını da taşıyor.

Kastamonu Üniversitesi’nde yapılan laboratuvar analizlerinde, Ulubaba Dağı balının prolin değerinin normalin yaklaşık dört katı kadar yüksek olduğu ortaya kondu. Adıyamanlı bal üreticisi Şerif Kırmızı, bu analiz sonuçlarını paylaşarak, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre baldaki prolin miktarının en az 300 mg/kg olması gerektiğini belirtti. Kırmızı, kaliteli ballarda prolin değerinin 450-500 mg/kg arasında değiştiğini, Ulubaba Dağı balının ise 1096,5 mg/kg prolin değerine sahip olduğunu vurguladı.

Kırmızı, “Bu sonuç, Adıyaman’ın Anzer balı ile kalite açısından rekabet edebilir olduğunu gösteriyor. Keven balımızın dünyaca ünlü Anzer balıyla kalite kıyaslamasında yarıştığını görmekteyiz. Adıyaman’da ürettiğimiz balın, önce Türkiye’de sonra da dünya genelinde tanınmasını sağlamak ve bal üretiminde önemli bir merkez haline gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.