Usta Oyuncu Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti

Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş, yeniden yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti.

Daha önce kolon, gırtlak ve bağırsak kanseri ile mücadele eden Akbaş, son olarak yeniden kansere yakalandığını duyurmuştu. Dün evinde baygın halde bulunan Akbaş, acilen hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı. Yakın dostu İbrahim Tatlıses, Akbaş için dua istemişti.

Aydemir Akbaş Kimdir?

Aydemir Akbaş, 3 Mart 1936’da İstanbul’da doğdu. Arnavut kökenli bir baba ile Trabzonlu Laz bir annenin çocuğu olarak İstanbul’un Feriköy semtinde dünyaya geldi. Eğitimini İtalyan ve Galatasaray liselerinde tamamladıktan sonra bir süre gazetecilik yaptı. Tiyatro oyunculuğuna geçerek, Gülriz Sururi, Ayfer Feray – Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi topluluklarla çalıştı. Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife, Ferhat ile Şirin gibi önemli oyunlarda rol aldı.

1960 yılında askerliğini Urfa’nın Suruç kazasında öğretmen olarak yaptıktan sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’na katıldı. 1968 yılında Ayfer Feray–Nisa Serezli Tiyatrosu’nda 7 Kocalı Hürmüz oyununda yer aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri oldu. Nikah Kağıdı ve Düşenin Dostu gibi oyunlarda rol aldı ve birçok tiyatro oyununu yönetti.

Sinema kariyerine 1964’te Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” adlı film ile başladı. Yılmaz Güney’in filmlerinde rol aldı ve 1974 yılında Yeşilçam’ın erotik-komedi filmi furyasında yer aldı. Daha sonra İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo yazarlığı yaptı. Toplamda 127 filmde rol aldı, 8 filmin yönetmenliğini yaptı ve 33 filmin senaryosunu yazdı. Ayrıca birçok TV dizisinde de rol aldı.

 

Exit mobile version