Adıyaman Valisi Abdullah Erin, Adıyaman´ın Büyükşehir olması veya olmamasıyla gündeme gelmesine takılıp kalmayacaklarını belirterek, şuanda geleceğe dönük hazırlıklar yapıldığını ve Adıyaman´ında geliştiğini söyledi.
?Geleceğe dönük hazırlıklar yapılıyor?
Öncelikle Büyükşehir olmak için 750 bin nüfus kriterinin geçilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Erin, Adıyaman´ın şuanda ki nüfusunun 610 bin 884 olduğunu ifade etti.
Adıyaman´ın Büyükşehir olması veya olmamasıyla gündeme gelmesine takılıp kalmayacaklarını belirten Erin şunları kaydetti; ?Yani bunu Cumhurbaşkanımızın sürekli ifade ettiği gibi biraz daha gayret. Yani bu sayıyı da arttırmak gerekiyor. Bunu söylerken aslında Cumhurbaşkanımız boşuna söylemiyor. Yani bu işi bilen, bu işi okuyan, dünyanın genel gidişini takip eden ve özellikle Batı´nın gittikçe yaşlanan nüfusunu dikkate alan ve dinamik iş gücünü kaybeden Avrupa karşısında bizim aynı hastalığa düşmememiz. Ve şu anda Avrupa ile kıyaslanmayacak derecede genç ve dinamik nüfusa sahip olan bu nüfus yapısını koruyup devam ettirme zorunluluğu ortaya çıkıyor.
2023-2053´e yönelik hükümetlerimizin Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ifade ettiği vizyon aslında bu vizyon. Geleceğe dönük hazırlık yapılıyor şu anda. Ama bu hazırlıkların olmazsa olmazı genç ve dinamik nüfus. Bu fırsat penceresi olarak tabir edebileceğimiz elimizde geleceğe dönük, sizin geleceğinizi oluşturacak o çalışkan ülkeye millete devlete katkı sağlayacak o beşeri sermayeyi mutlaka korumanız gerekiyor. Bu anlamda büyük şehir olmak için mevcut düzenlemelerde nüfus şartını taşımıyoruz. Ama Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği büyükşehirden siyasete sanki bazı illerimizin bütün şehir yapılması ile ilgili bir düşünceydi. Hayata geçer mi geçmez mi bilemiyoruz. Ama her hâlükârda muhtemelen özel idarenin korunacağı veya kırsala özel idarenin hizmet götürmeye devam edeceği ama merkezin imkanlarının da biraz daha arttırılmasına dönük düzenlemelerin kastedildiğini ben değerlendiriyorum.
Büyükşehir yapılan diğer illerimizde de özel idarenin ortadan kalkması ile birlikte özellikle Güneydoğu´daki büyükşehir illerimizde kırsal kesimin yaşadığı ciddi sıkıntıların il valilikleri bünyesinde oluşturulan ayrı bir kurum ile giderilmeye çalıştığını biliyoruz. Yani o açığı yine devlet valilikler aracılığı ile devreye girmek sureti ile Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezlerine bütçe de temin etmek suretiyle belediyelerin siyasi saikler ile hizmet götürmedikleri yerlere devlet o hizmeti büyük şehrin bütçesinden kısmak suretiyle oraya hizmet götürmeye gayret ediyor. Biz Adıyaman olarak büyükşehir olma veya olmamaya takılıp kalmayacağız. Çevremizde büyükşehirler var. Bunlar çok kişinin ifade ettiği gibi dezavantajlı bir durum yaratmış olabilir bu güne kadar” dedi.
?Cazibe Merkezleri Önemli?
Cazibe merkezlerinin önemli olduğuna işaret eden Erin, şöyle konuştu; ?Cazibe merkezleri Gaziantep oldu, Şanlıurfa oldu. Diğer ilerimiz oldu. Ama bunun aynı zamanda avantajlı tarafları var. Siz kendi iç dinamikleriniz ile büyüyebilecek bir ivmeyi yakalayabilirseniz ve bunu yakalarken de hemen yanı başınızdaki daha gelişmiş illerin imkânından ve tecrübesinden istifade edebilirsiniz. Biz bunu bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ve son 14-15 senedir Adıyaman´ın bu anlamda büyük bir mesafe katettiğini, eğitimden sağlığa, ulaşımdan alt yapıya kadar bütün uluslararası karşılaştırmalarda geçerli olarak kabul edilen, bütün göstergelerde ve kriterlerde ciddi bir iyileşmenin olduğunu çok net görüyoruz.
Bunu sağlıkta da eğitimde de tarımda da diğer bütün alanlarda çok ciddi oranda iyileşmeler olduğunu görebiliyoruz. Bunun devam ettirilmesi halinde Adıyaman´ın kişi başına düşen milli gelirinden nüfus başına düşen yatak sayısına dersliklerdeki öğrenci sayısından öğretmen başına düşen öğrenci sayısına düşen bir çok alanda Türkiye ortalamasını yakalamak üzere olduğumuzu ve bu hızla devam edersek, bazı göstergelerde Türkiye ortalamasını geçmiş durumdayız. Bu da çok sevindirici”
?Adıyaman Gelişiyor?
Adıyaman´ın geliştiğini vurgulayan Erin, “Mesela derslik başına düşen öğrenci sayısında Türkiye ortalaması 26-27 civarında. Biz o rakamı neredeyse yakaladık, onu daha iyileştirmenin çabası içerisindeyiz şimdi. Doğuşta beklenen yaşam sürecinde Adıyaman, Türkiye ortalamasının çok üstünde. Kadınlarda ortalama yaşam süresi son bir kaç senedir Avrupa birliğinin ortalamasını geçmiş durumda. Kadınlarımızda 82 küsur beklenen yaşam süresi. Bütün bunları aslında ekonomi de sağlıkta, eğitimde, ulaştırmada ve diğer sektörlerde yaşanan iyileştirmelere bağlı olarak katledilen ve kaydedilen gelişmeler ve birden olan şeyler değil. Daha iyiye doğru, çok daha iyiye doğru gittiğimizi görüyoruz. Ve bütün işte milletvekilleri ile, yerel yöneticileri ile bürokratları ile tam bir dayanışma içerisinde toplumumuzun refahını daha üst düzeye çıkarabilecek bir planlama içerisindeyiz. Günlük şeylere kesinlikle takılıp kalmadık ve kalmayacağız. Milletimizin vatandaşlarımızın faydasını ve huzuruna yönelik olan hizmetleri arttırmanın derdinde ve çabasında olacağız” şeklinde konuştu.