Vergi Düzenlemeleriyle Kayıt Dışılıkla Mücadele Güçleniyor

TBMM'de görüşmeleri süren ve vergi ile sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin, kayıt dışılıkla mücadeleyi artırması ve vergi adaletine katkı sağlaması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklif, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasını amaçlıyor.

Cezalar Artırılıyor

Düzenlemeyle birlikte, kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçlendirilirken cezalar da artırılacak. Sahada 4 binden fazla vergi denetmeni yıl boyunca görev yapacak ve başkasına ait IBAN ya da POS cihazını kullananlara caydırıcı idari para cezaları uygulanacak.

Amaç, Daha Adil Bir Vergi Sistemi

Spectrum Denetim, Danışmanlık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, düzenlemelerin temel amacının daha basit ve adil bir vergilendirme sistemi kurmak olduğunu belirtti. İnci, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve terörün finansmanı gibi suç unsuru barındıran eylemlerin önüne geçmek adına başkalarının IBAN’ını kullanan ve kullandıranlara asgari 30 bin lira, azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası getirileceğini ifade etti.

Ek Düzenlemeler ve Vergi İstisnaları

Düzenlemeyle, engellilerin araç alımlarındaki ÖTV istisnası 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Bu istisnadan yararlanarak alınan araçların 10 yıl içinde satılması durumunda zamanında alınmayan vergiler mirasçılardan ya da istisnadan yararlanılanlardan alınacak. Vergide gönüllü uyumun artırılması için artık uzlaşmalarda vergi asıllarında indirim yapılmayacak, yalnızca vergi cezalarında indirim yapılabilecek.

Daha Fazla Düzenleme ve Değişiklik

Düzenlemede, serbest bölgelerdeki üretimlerden elde edilen kazançların tümü kurumlar vergisinden istisna iken, düzenlemeyle ihracattan elde edilen kazançların istisna kapsamına alınacağı belirtildi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarına, kurumlar vergisi istisnası için yüzde 50 temettü dağıtma zorunluluğu getirildi.

Diğer Düzenlemeler

Vergi Adaleti ve Güçlü Denetim

Tuncay İnci, Meclis’e sunulan torba yasanın, çok kazanandan daha fazla vergi alınmasına, vergide adaletin sağlanmasına, denetimin daha açık olmasına ve vergi güvenlik müesseselerinin artırılmasına yönelik olduğunu belirtti.

Exit mobile version