Yeni Canlı Türü Keşfedildi

Adıyaman Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez liderliğindeki araştırma ekibi, Batı Antarktika’da yeni bir canlı türü keşfetti. Ekipte, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süphan Karaytuğ, Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Sak ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu da yer aldı.

Keşif, Batı Antarktika’daki üç adada gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, oldukça eski bir evrimsel tarihe sahip olan Kopepod türü olarak bilinen Harpacticus tae’nin tanımlanmasıyla sonuçlandı. Bu çalışma, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda düzenlenen 6. Türk Antarktik Seferi çerçevesinde gerçekleştirildi. TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin sonuçları, uluslararası saygın bir dergi olan Polar Biology’de yayımlandı.

 

Harpacticus tae adı, “Turkish Antarctic Expedition” kısaltmasından gelmekte olup, Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerine ve seferlerine bir atıf niteliği taşımaktadır. Antarktika’nın bentik habitatında tanımlanan bu türün, ekosistemde önemli bir birincil tüketici rolü üstleneceği düşünülüyor. Bu keşif, Antarktika ekosistemlerinin daha iyi anlaşılmasına ve Türkiye’nin kutup araştırmalarına katkısını vurgulamaktadır.

 

Exit mobile version